Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tom Waits

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1972

További képek

Biográfia: 

Thomas Alan Waits (Pomona, Kalifornia, USA, 1949. december 7. – ) amerikai énekes-dalszerző, zeneszerző, színész. Hangja összetéveszthetetlen: egy kritikusa szerint olyan, „mintha Bourbon-whiskys tartályban áztatták volna, majd a füstölőben lógatták volna néhány hónapig, és végül a füstölőből kihozván áthajtottak volna rajta autóval.”

Zenéjének sokszínűségére jellemző, hogy az „alternatív” és a „folk” kategóriában is nyert Grammy-díjat, blues, jazz és varieté-elemek keverednek a zenéjében. Hetvenes évekbeli érzelmes hangvételű dalait és nyolcvanas évekbeli jellegzetes kocsmazenéjét a kilencvenes évektől kiszámíthatatlan zenei kísérletezés váltotta fel. Nagyon sok dalszerzőt és zenészt inspirált, köztük Rod Stewart és Bruce Springsteen is feltűnik.

Feleségével, Kathleen Brennannal és három gyermekével Kaliforniában él.

Jesse Frank Waits és Alma Johnson McMurray gyermekeként született. Mindkét szülője pedagógus, apja ír-skót, anyja norvég származású. 1960-ban, szülei válása után a mexikói határhoz közeli National City városába költözött. Zongorázni itt tanult meg autodidakta módon. 1965-től zenél aktívan.

Zenészi pályája

1971-ben Los Angelesbe költözött, ahol több demót vett fel, ezekből néhány húsz évvel később a The Early Years, Volume One és ... Volume Two című albumokon megjelent.

1972-ben adta ki debütáló, jazzelemekből építkező lemezét, ami pozitív kritikákat kapott. Sorra adta ki albumait, amiken egy jazz-zenekarral kísért kávéházi zenész stílusát hozza, hangulata sokszor balladisztikus. Ez a vonal legjobban a Nighthawks at the Diner című dupla albumon hallható, ahol kisszámú közönség előtt élőben, de stúdióban adja elő számait.
Későbbi albumain egyre több zenekari zene hallható, a Blue Valentine lemezen nagy szerepet kapnak az elektromos gitár és a billentyűs hangszerek. A Foreign Affars egyik számában Bette Midlerrel énekel duettet, a Heartattack and Vine lemezen rhytm and blues stílus is megjelenik.

Második korszak

1980-ban ismerkedett meg későbbi feleségével, Kathleen Brennannal, akinek szerepe abban is jelentős, hogy bemutatta Captain Beefheartnak. Jelentős stílusváltás következett be, amit jól mutatnak ekkortájt kiadott válogatáslemezei. Ezeken nem a korábbi felvételeket, hanem újrahangszerelt és újra felvett régi számokat adott ki újra. A '80-as évek első felében sorra írja a filmzenéket is Francis Ford Coppola számára.
A Swordfishtrombones lemezen már fúvós és vonós hangszerek is hallhatóak.
 

Videók

  • Tom Waits - Chocolate Jesus
  • Tom Waits - Hold On
  • Tom Waits - Going Out West