Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tool

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1990

További képek

Biográfia: 

A Tool egy 1990-ben Los Angeles-ben alakult amerikai rock- (alternatív metál, art rock, progresszív metál, progresszív rock) zenekar.

A majdani dobos, Danny Carey szomszédjával, az énekes Maynard James Keenannel kezdett zenélgetni, majd csatlakozott hozzájuk a gitáros Adam Jones és a basszgitáros Paul d'Amour is.

Első albumuk, az Opiate 1992-ben jelent meg. A címet Karl Marx egyik híres mondása ihlette, miszerint „a vallás a tömeg ópiuma”. A hat dalos EP-n roppant erőteljes dalok találhatóak, példa erre a maxiként is kiadott Hush, melyhez Ken Andrews rendezett klipet. A klipben az együttes tagjai meztelenül szerepelnek, szájukon pedig ragasztószalag van, ami a cenzúrázás elleni tiltakozást szimbolizálja.

Második, hosszabb albumuk 1993-ban jelent meg, Undertow címmel. A banda ezután turnézni indult, s a Lollapalooza fesztiválon már igen nagy volt a sikerük. Talán ennek köszönhető, hogy második lemezük hamarosan bearanyozódott, majd 2001. május 14-ére dupla-platina lett. Negatív kritikából is kijutott viszont a Tool-nak, mivel '94-es maxijuk, a Prison sex kiváltotta egyesek rosszallását. A számhoz Adam Jones készített videót, melyet azonban az MTV nem volt hajlandó játszani, mivel úgy találták, hogy egyes részek a gyermekmolesztálásra utalnak. Maynard Keenan, aki a szöveget írta, néhány interjúban próbálta tisztázni a helyzetet, ezért elmondta, hogy a szám nem kíván célozni semmi effélére, csupán saját múltjáról szól, valamint a közte és nevelőapja közötti rossz viszonyról.

1995-ben, nem sokkal azután, hogy befejezték soron következő albumuk felvételeit, d'Amour otthagyta az együttest. A helyére Justin Chancellor került, még az év novemberében. 1996-ban jött ki a Tool Aenima című albuma. Ismét problémák merültek fel a maxival kapcsolatban; az MTV csak Track#1-ként volt hajlandó játszani az egyébként Stinkfist című számot, valamint egyes rádióadók változtatásokat követeltek a szövegben.

Az albumot egyébként az akkor már két és fél éve elhunyt szatíraírónak, Bill Hicks-nek ajánlotta az együttes.

Mindezeken felül az Aenima volt az az album, mely meghozta a Tool számára az első Grammy-díjat. Az 1997-es évben az együttesnek kisebb nézeteltérése támadt kiadójával, a Volcano Records-al, melyet végül csak bírósági úton tudtak tisztázni. Ezidőtájt alakította meg Keenan második együttesét, az A Perfect Circle-t, Billy Howerdel-lel. Emiatt természetesen rögtön elindultak a találgatások a Tool feloszlásáról, de a 2000-ben megjelenő Salival című box-set véget vetett a hamis híreszteléseknek. A Salival tartalmazott addig kiadatlan felvételeket, valamint egy Led Zeppelin szám, a No Quarter feldolgozását is. A DVD-n a videoklipeket lehetett megnézni. Igaz, hogy a Salival-on nem volt új szám, de tartalmazott egy rejtett számot, a Maynard's dick-et.
Soron következő lemezük a Lateralus címet kapta. Az album még a kiadás hetén első lett a Billboard Top 200-as listán, valamint a Tool megnyerte második Grammy-jét legjobb metál-előadás kategóriában, Schism számukkal. A díj átvételekor a dobos így szólt a mikrofonba: „Szeretnék köszönetet mondani a szüleimnek, valamint a Sátánnak…” majd a basszgitáros Chancellor így folytatta: „Én pedig szeretném megköszönni az apámnak, hogy felcsinálta az anyámat”. 2005 decemberében két Tool-DVD látott napvilágot; az egyiken a Schism klipje szerepelt, míg a másikon a Parabola-é. A videók mellett kommentár is volt.

A legutóbbi, azaz 2006-os lemez a 10,000 Days nevet viseli. Az album több nemzetközi listán is az elsők között startolt, valamint a megjelenés hetében 564,000 példány kelt el belőle csak az USA-ban.

Magyarországon ezidáig egyszer koncerteztek: 2007. augusztus 13-án a Sziget fesztiválon; a video-programmal kísért produkció során Keenan viszonylag újkeletû szokásához híven a színpad hátterében, a dobos mellett, jobbára a közönségnek háttal vagy oldalt állva énekelt.

Igencsak egyedi hangzásvilága miatt a Tool zenéjét elég nehéz kategorizálni. Egyesek alternatív metálnak nevezik, míg mások progresszív rock-nak.

Videók

  • Tool - Stinkfist
  • Tool - Schism
  • Tool - Prison Sex

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Maynard James Keenan
ének
Adam Jones
gitár
Justin Chancellor
basszusgitár
Danny Carey
dob
ütőhangszerek