Bejelentkezés

x
Search & Filters

Turbo

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2005

További képek

Biográfia: 

A grunge, progresszív és garage jegyekkel bíró Turbo 2005-ben született az alapító tagok közös rock and roll iránti szereleméből. 2007 tavaszára elkészült az első, Németországban rögzített EP “Boarman sessions” címre keresztelve. Az EP-n található One More Time című dalra készített első Turbo videóklipet a publikum és hazai MTV pozitívan fogadta. A dal és a klip is több hétig előkelő helyeken szerepelt a hazai listákon.

2009. januárjában a Turbo egyedüliként képviselte Magyarországot a hollandiai EuroSonic Fesztiválon, valamint ettől az évtől már szinte miden jelentős hazai zenei fesztiválon részt vettek.

A zenekar első nagylemeze – Vol.1 címmel – 2009. február 27-én jelent meg a MamaZone gondozásában, mely később a Rádió Café hallgatóinak szavazata alapján a 2009-es „Év albuma” lett. Az MR2 Petőfi Rádió kérésére készített akusztik műsor részeként átdolgozott P.Mobil dal – a Lámpagyár – szintén számos nem várt elismerést hozott a zenekarnak.

A 2009-es Sziget Fesztiválon az önálló Turbo koncert mellett a zenekar részt vett a ’Zene a rasszizmus ellen’ elnevezésű koncertsorozaton, majd az egész éves koncertezés és a fesztiválok mellett az év végére elkészült - a Heavyweight Promises című dalhoz - a Turbo második videója.

2010. februárjában a Fonogram Díjátadó Gálán osztatlan sikert arató fellépésük mellett „Az év hazai modern pop-rock albuma” kategóriában elnyert díjjal is gazdagabb lett a zenekar. Ez évben a hazai fesztiválok mellett júliusban a szerb Exit Fesztiválon és a Siófokon megrendezett MTV Icon-on is sikerrel mutatkoztak be.

Ősszel ismét fővárosi és vidéki klubkoncertek következtek, valamint egy több héten át tartó Rádió Café listavezető dal, a Magnet megjelentetése. 2010. decemberében a Turbo másodjára volt vendége a népszerű holland énekesnőnek, Anneke Van Giersbergen-nek.

A második nagylemez ’Lost Measure’ címmel 2011. májusában, szerzői kiadásban jelent meg. Ez az év koncertekkel, majd 2012-2013 főként stúdiómunkával telt. A zenekar egyszerre dolgozott egy hangos és egy akusztikus anyagon is, melynek gyümölcseként - klippel kísérve - napvilágot látott az első magyar nyelvű dal, a Nebulosus.

2013 októberében a tengerentúlról érkező New Model Amry vendégei voltak az A38 Hajón, majd decemberben önálló lemezbeharangozó koncertet adtak ugyanott, valamint bemutatásra került a harmadik nagylemez debütáló dala, a Soul Sister is, egyből egy különleges technikával forgatott videó kíséretében.

2014 április 9-én online megjelentette meg harmadik, Pentagram címet viselő nagylemezét a zenekar, szintén a MamaZone kiadó gondozásában.
 

Videók

  • Turbo - Soul Sisters

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tanka Balázs
ének
Vígh Dávid
gitár
Dure
billentyűsök
Jero
basszusgitár
Delov Jávor
dob