Bejelentkezés

x
Search & Filters

Zappa Plays Zappa

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2006

További képek

Biográfia: 

A Zappa Plays Zappa egy amerikai zenekar, vezetője Dweezil Zappa, Frank Zappa amerikai zeneszerző és gitáros legidősebb fia. Az együttes teljes működését Frank Zappa munkáinak szenteli - Dweezil célja apja zenéjének életben tartása, annak megismertetése egy fiatalabb generációval.

Az együttes 2006 tavaszán mutatkozott be a Zappa Plays Zappa - Tour de Frank néven is ismert turnéval Európa, Kanada és az Egyesült Államok városaiban (május 24-én Budapesten is nagy sikerrel léptek fel). A műsor jórészt Zappa rock-orientált darabjára épült a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig. A zenekar a szólógitáros Dweezil Zappán kívül fiatal, addig jórészt ismeretlen zenészekből állt (és áll azóta is), akikhez mint maghoz Frank Zappa korábbi zenésztársai csatlakoztak vendégként (az első plakátokon és sajtótájékoztatókon Ahmet is a tagok között szerepelt, de az együttessel végül soha nem lépett fel). Ez utóbbiak közül Napoleon Murphy Brock (szaxofon, fuvola, ének) a csapat teljes jogú tagja volt, míg Terry Bozzio (dobok, ének) és Steve Vai "csodagitáros" csak a koncert egy-egy részében lépett színpadra. Videókivetítőről egyes városokban maga Frank Zappa is "fellépett", felvételről hallható szólóját élőben kísérte a zenekar a "Chunga's Revenge", a "Dumb All Over", és a "Cosmik Debris" című dalokban.

A zappai hagyományokat folytatva a csapat október 31-én (Halloween) New Yorkban lépett fel. Ennek a felállásnak a játékát a 2006-os turné végén készült élő DVD is megörökíti.

A 2007-es koncertsorozat vendége már az a Ray White (gitár, ének), akinek erőteljes hangja meghatározó volt Zappa zenekarának '76-os és 80-84-es felállásaiban. A turné során Ausztráliába és Japánba is eljutottak, itt ismét csatlakozott hozzájuk Steve Vai.

Aaron Arntz billenytűs és Ray White 2008 végén és 2009 elején elhagyták az együttest, az új szólóénekes a hírek szerint Corey Glover, a Living Colour énekese lett volna, de a helyet a sikertelennek mutatkozó próbák után egy további meghallgatássorozatot követően az addig ismeretlen Ben Thomas kapta meg. Az új billentyűs 2010 januárja óta Chris Norton.

Az együttes a Dream Theater Progressive Nation 09 turnéjának előzenekara volt 2009-ben, Pain of Salvation és a Beardfish társaságában.

2009 februárjában, az 51. Grammy-díj átadó gálán a Zappa Plays Zappa nyert a "Legjobb instrumentális előadás" kategóriában, a Peaches en Regalia előadásáért. Érdekesség, hogy az 1969-es Hot Rats nagylemezt, amin a Peaches szerepel, Frank Zappa az akkor újszülött Dweezilnek dedikálta.

Videók

  • Zappa Plays Zappa - Cosmik Debris
  • Zappa Plays Zappa - I Am The Slime
  • Zappa Plays Zappa - Peaches En Regalia
  • Zappa Plays Zappa - Call Any Vegetable
  • Zappa Plays Zappa - Zomby Woof
  • Zappa Plays Zappa - Eat That Question

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Dweezil Zappa
gitár
Scheila Gonzalez
szaxofon
fuvola
billentyűsök
ének
Jamie Kime
gitár
Ben Thomas
ének
trombita
Chris Norton
billentyűsök
hegedű
Billy Hulting
marimba
vibrafon
ütőhangszerek
Pete Griffin
basszusgitár
Joe Travers
dob
ütőhangszerek
ének