Bejelentkezés

x
Search & Filters

Firkin - Őrült kelta punk magyar ízekkel (interjú)

A hazai könnyűzenei élet egyik izgalmas szereplője a Firkin. Az őrült kelta punk zenekart 2008-ban Péter János fuvolista alapította, és a banda egyre népszerűbb. A féktelenül vidám hangulatú koncertélményben július 18-án a várpalotai Alfa Fesztivál közönsége is elmerülhet. A Firkin dalszövegíró-frontembere, Marthy Barna válaszolt a Rockbook kérdéseire.  

Rockbook: - A Firkin nagyon rövid idő alatt lett népszerű itthon és külföldön is. Rendszeresen koncerteztek például Németországban, Ausztriában, Franciaországban. Min múlik ez a siker? Mit csináltok ti másképpen, mint a többi magyar zenekar?

Marthy Barna (Firkin): - Mivel én nem vagyok benne a többi magyar zenekarban, ezt nem tudhatom. Amit sokszor tapasztalok általánosságban – és nem csak zenei téren –, hogy sokan rengeteg energiát fektetnek a siránkozásba ahelyett, hogy ezt az energiát arra fordítanák, hogy elérjék azt, aminek hiánya miatt siránkoznak. Talán a Firkin ezen a téren kicsit tudatosabb volt már elejétől fogva, és kevésbé hajlott a köldökvizslatásra. Meg hát a zene, amit játszunk, támogatja is ezt a lendületet. Reméljük kifele is ez jön le. És szerintem Bazsi a G-dúrt teljesen másképp fogja, mint a többi magyar zenekar.

Rockbook: - A Firkin indulásakor csak angolul szólaltak meg a kelta punk dalok, aztán egyre gyakrabban váltottatok magyarra. A fordításoknál milyen szempontokat veszel figyelembe, illetve hogyan születnek a saját dalszövegeid?

Marthy Barna (Firkin): - Ha nem saját dalomat fordítom, akkor igyekszem minél közelebb maradni az eredeti szöveg szó szerinti jelentéséhez és szójátékaihoz, ugyanakkor rengeteg dolgot kell egyszerre érvényesíteni – ritmus, hangsúlyok, mondanivaló, stílus – , hogy lehetőleg minél jobban tiszteletben tartsam az eredeti szöveget. Ugyanakkor sokszor saját szövegeimet dolgoztam át magyarra az Igyunk pálinkát albumra. Merthogy sok szöveg először angolul született meg. Ezeknél természetesen engedékenyebb vagyok magammal, mert eleve tudom, hogy a „költő” mit „akart” mondani az eredeti szövegben. A Jó című dal a Keep on Drinking-hez képest egészen más, mégis ugyanarról szól. A saját dalszövegek meg ezerféleképpen születhetnek. Egy téma ritmikája, harmóniája nyomán, néha csak magától, és utólag jön a téma. Néha kínkeservesen, néha annyira könnyen, hogy le sem írom, oszt’ elfelejtem.   

Rockbook: - Erdélyi származású lévén a koncerteken gyakran emlegeted, hogy az ír és a székely habitus közel állnak egymáshoz, és ezt a színpadi megjelenésedben is igyekszel hangsúlyozni. Miben látod a hasonlóságot?

Marthy Barna (Firkin): - Erről igen sokat tudnék beszélni, de rövidre fogom. Talán a világhoz való kissé kacsintós hozzáállás, amit kiemelnék, aminek természetesen megvannak a történelmi gyökerei. A székelyek az írekhez hasonlóan kénytelenek voltak kifejleszteni magukban a nem középiskolai fokú hülyeséget, hogy lelkileg túléljék a sok velük elkövetett igazságtalanságot. Évszázadok során talán ez már genetikailag is beágyazódott. Így kialakult egy olyan magatartásforma, amiben a viccelődés, a kocsmák, a pofozkodás és a szerelem – a pityókacentrikus gasztronómiáról nem is beszélve – igen hasonló konfigurációban jelenik meg a székely és az ír punk-kulturális palettán. A tengert leszámítva voltaképp alig kell csiszolni, ha a két lelkivilágot idomítani akarjuk egymáshoz. De ami az írnek a tenger, a székelynek a hegy, tehát az sem túlzottan kemény dió.

Rockbook: - A napokban Belgiumban léptetek fel. Hogyan fogadta az ottani közönség a magyar és székely motívumokkal megfűszerezett ír-kelta punkot?

Marthy Barna (Firkin): - Igen szépen, süvöltősen robbanó buli kerekedett Vorselaar-ban. Először hallottak ott bennünket, bár egy német rajongópár elzarándokolt a koncertre már ikszedjére, ami igen jólesett. Ők legalább negyedszer hallottak minket. A belga közönség viszont sűrű volt, hangos, lelkes, és néha olyan helyeken tapsoltak bele a számokba – és jól –, ahol nekünk eszünkbe sem jutott az elmúlt 300 koncert alatt. Nagyon jó volt energiailag a belgiumi koncert. Ugyanezt elmondhatom a belga trappista sörről is – de a kettő nincs ok-okozati kapcsolatban. Vagy nem feltétlenül.

Rockbook: - A várpalotai Alfa Fesztivál nyitónapján, július 18-án milyen bulira készültök?

Marthy Barna (Firkin): - A várpalotai Alfa Fesztiválon olyan repertoárra számíthat a közönség, amilyen mesterember a’ Árpi, a’ atombunker-építő, a bulit is olyannak progrosztizálnám. Ennyit tudok mondani.

Rockbook: - A koncertezésen kívül mind dolgozik mostanában a Firkin?  

Marthy Barna (Firkin): - Készülnek az új számok, amikből néhányat a Művészetek Palotájában már hallani is lehetett június 17-én. A DVD anyagból készült egy CD Firkin Live címmel, mert az élő hangzás volt mindig is a szívünk csücske, és nem akartuk megfosztani a szegény rajongókat attól, hogy a Keep on Firkin DVD hanganyagát az autóban is hallgatni tudják. Meg készülünk Kazahsztánba is turnézni, de nem tudom, Kazahsztán már tud-e róla. Egyelőre a közeljövőben Ausztriában, Németországban, Magyarországon pörkölgetjük a talpakat lentről fel. Ja, még Csehországba is megyünk a Pilsner Urquell gyárba. Azt igencsak várjuk.

 

Firkin - Hetedhét székely:

 

 

Alfa Fesztivál július 18-20. Várpalota

A várpalotai Cseri Parkerdőben július 18. és 20. között jelentkezik az első Alfa Fesztivál, ahol három nap alatt öt zenei helyszínen összesen 80 koncertből választhat a közönség a legkülönbözőbb stílusokban. Fellép például a Bikini, a Republic, a Ghymes, Nagy Feró és a Beatrice, Deák Bill Gyula, a Lord, az Alvin és a Mókusok, a Moby Dick, az Auróra, az Intim Torna Illegál, az Anna and the Barbies, az Ős-Mini, a Zorall, az Ossian, a Firkin, Sub Bass Monster, a Hősök, a Magashegyi Underground, a Kaukázus, a Punnany Massif, a The Carbonfools, a Rómeó Vérzik, az Ivan & The Parazol, a Belmondo és a Balkan Fanatik is.

Az Alfa Fesztivál az ország legolcsóbb belépőjegyeivel várja a vendégeket. A napijegy - ami kizárólag a helyszínen kapható majd - 2499 forintba kerül. A háromnapos bérlet ára elővételben 5990, helyszínen 6900 forint.  

További információk:
http://alfafesztival.hu/
http://www.facebook.com/AlfaFesztival
http://firkin.hu/
https://www.facebook.com/firkinband

 

Tölgyi Kriszta
 


 

Címkék: 
Firkin
Alfa fesztivál