Bejelentkezés

x
Search & Filters

P. Mobil kiadványok 2013-ban

A "Munkások, Parasztok és Értelmiségiek kedvenc zenekara" a P.Mobil 2013-ban sem pihen. Nem is teheti, hiszen szép, kerek évfordulóhoz érkezett, a bűvös 40-es hez. Épp ennyi éve, hogy a 4 évvel korábban alakult Gesarol együttes nevében Schuster Lóránt fizetett hirdetés formájában közzé tette a korabeli bulvár, az Esti Hírlap hasábjain, hogy a zenekar május 1-től P.Mobil néven folytatja pálya- és vesszőfutását...

Mindenesetre a jubileumi év méltó módon kerül megünneplésre: nagykoncert, CD, DVD, illetve különböző könyv kiadványok segítenek felidézni Magyarország első számú hard rock bandájának és közönségének közös múltját, jelenét és remélhetőleg a jövőjét is...

Vadonatúj sorlemez, DVD antológia, életrajzi könyv, rock regény… hogy csak néhányat említsünk a negyven + negyedik jubileumát ünnepelő örökmozgó zenekar idei évben boltokba kerülő kiadványaiból.   

Kutyából sosem lesz szalonna – tartja a mondás. Hogy az évszázados népi bölcsesség miként igazolódik be – kiderül a P.Mobil első (és nem utolsó) rock regényéből. Az 1981-es nagysikerű Kopaszkutya film folytatását Kutyából szalonna címmel már a kilencvenes évek közepén tervbe vette a P.Mobil frontembere, de a második epizód ezzel a címmel és a Schuster Lóránt által készített forgatókönyvvel végül nem került filmvászonra. A harminckét éve megírt és vetített történet most regény formájában folytatódik, kiegészülve az azóta eltelt, csaknem húsz év eseményeivel. Igen, igazi, „békebeli” ponyvaregény készül, formáját tekintve klasszikus „zsebméretben”, melyben izgalmas, fordulatos dramaturgiával váltakoznak a megtörtént és fiktív történetek. Az ötletmester tervei szerint folytatás is lesz, Kutyából kolbász, illetve Kutyából kerítés címmel… Várható megjelenés: 2013. május végén.

Ugyancsak május végére, vagy június elejére tehető a P.Mobil 2009- ben összeállt, jelenlegi felállásával készült első stúdió album (a Grund Records–kiadó gondozásában) megjelenése, amely a sokat mondó Farkasok völgye – Kárpát-medence címet viseli. Ugyan a zenekarvezető a dalokról nem sokat árult el, annyit azonban tudni lehet, hogy - mint minden valamire való Mobil-kiadványon – három bónusz dal is helyet kapott: az egykori gitárvirtuóz Bencsik Sándor első és utolsó szerzeménye mellett az emblematikus Kétforintos dal akusztikus verziója is meghallgatható a friss korongon.

Sárvári Vilmos, aki immáron több mint harminc éve nyúzza a húrokat a zenekarban, a jubileumi év tiszteletére befejezi az Örökmozgó lettem című könyvének második kötetét. A folytatás a zenekar életének legutóbbi tíz évét dolgozza fel, és tárja az olvasó elé – Vili megszokott, kissé fanyar humorú stílusában. Várható megjelenés: 2013 nyara.

S, ha már könyv: a Főnök, Schuster Lóránt is tollat, valamint klaviatúrát ragadott, hogy előbb képernyőre, majd papírra vesse önéletrajzi regényét. A hatvannégy esztendős P.Mobil-mindenes kalandos életében fontos szerep jutott a családnak, a politikának és persze - a rock and rollnak. Az elképesztő mennyiségű archív és friss fotó ezúttal – praktikus okokból - külön CD-n, mellékletként szerepel az izgalmasnak tűnő, 400-600 oldal terjedelmű kiadványhoz csatolva. A Kaptafa (akinek a szó jelentése ismeretlen, a Wikipédiában magyarázatot lelhet) című kötet megjelenése 2013 szeptemberére várható.

Július elejére napvilágot lát a P.Mobil negyven + négy évét felölelő videó antológia DVD ismert és eddig soha nem publikált tartalommal. Az Élve vagy halva az elmúlt több mint négy évized fontos eseményeit sűríti dupla DVD-korongba. Az úgynevezett digipack csomagolású kiadvány egy olyan kiegészítő booklettel (Móóóóbil!) felturbózva kerül forgalomba, amely a rajongók saját, zenekarral kapcsolatos történeteit adja közre.  

Tavaly szeptember 10-én illusztris közreműködőkkel zajlott a Pecsa Music Hallban (volt Petőfi Csarnok) az Égi Zenekar Fesztivál, amelyen Radics Béla valamint Barta Tamás mellett, „saját halottjára” Bencsik Samura emlékezett a P.Mobil. A teljes műsort, beleértve a főpróbát is, a Rock TV rögzítette; így 2013 év vége felé azok számára is elérhető lesz DVD-n, akik valamilyen okból lemaradtak a jeles eseményről.  

Két nemzeti ünnephez is kötődik az örökmozgó zenekar megalakulása: 1969. augusztus 20-án a Rovarhalál Zenészei Gesarol néven vágtak neki a (külvárosi) világot jelentő klubdeszkáknak, hogy aztán 1973. május 1-én (az Esti Hírlapban, fizetett hirdetés útján is tudatva a nagyérdeművel) P.Mobil néven folytassák (eddig negyven éve tartó) pálya- és vesszőfutásukat.  Valamikor a nyár folyamán a veterán korba érkezett banda P.Mobil, Geasrol - 44 év rock and roll címmel, nagyszabású koncerttel kívánja emlékezetessé tenni az évfordulót. A rendezvény jelenleg szervezés alatt áll, időpontjáról, helyszínéről később adnak tájékoztatást.

A hetvenes évek P.Mobilja már akkor láncszerűen egymásba fonódó zeneszámokban gondolkodott: jobb híján rockoperettnek nevezve azt a színházban is előadható művet, amely dalfüzérével, prózai tartalmával egy kiöregedett és visszavonult rockzenész, valamint egy fiatal, feltörekvő fiú kapcsolatát boncolgatja. A kezdeményezés persze a maga idejében nem talált értő szemekre és fülekre (valamint lelkekre) ezért csírájában elhalt. A dalok, mint a Kétforintos dal, Menj tovább, stb. viszont évtizedeken keresztül fennmaradtak, tovább éltek a mindenkori P.Mobil előadásában. Aztán 2012-ben a hajdani dokumentumok alapján elkészült a Kintornás szerencséje rockoperett szövegkönyve, s ha idén nem, hát 2014-ben a darabbal egész biztosan megismerkedhetnek a színházlátogatók, vagy – akár sorozat formájában – a televíziónézők.

 


 

Címkék: 
P. Mobil