Bejelentkezés

x
Search & Filters

50 év után feloszlott az Omega együttes!Lehet kitűzni a gyászlobogót: 52 év után gyakorlatilag kettészakad az Omega. Ennyi idő alatt egy házasságban is vannak konfliktusok, és persze ezek a rockbandát sem kerülték el. A legkomolyabb ellentét másfél éve bontakozott ki és szép lassan felemésztette a csapatot. - írja a Bors.

Az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás nem hallgat tovább: egyrészt könyvet írt a zenekari évekről, másrészt a Borsnak elmondta, hogy Kóbor János nem vette be új produkciójába, ami már több mint egy éve létezik – ráadásul bőven köthető az Omegához.

– Az Omega Oratóriumban, amelyben az együttes dalait szimfonikus kísérettel és kórus közreműködésével adják elő, sem Molnár György, sem jómagam nem vagyok benne. Kóbor János úgy gondolta, más zenészekkel fogja megvalósítani a produkciót – mesélte a Borsnak a basszusgitáros, aki azt mondja: bár az Omega együttes jelen pillanatban nem működik, vagyis a tagok nincsenek egymáshoz kötve, de azért nem esik neki jól, hogy az új felállásból kihagyták.

– Amikor az egész napvilágot látott, ha nem is fájlaltam, de furcsállottam, mostanra pedig tudomásul vettem. Ők fellépé­sekre járnak, most már nem csak templomokba, hanem rendes koncerttermekbe, sőt külföldre is, én pedig színházi zeneszerzőként szeretném folytatni a további pályafutásomat – tette hozzá Mihály Tamás.
 


Az Omegának két éve volt az ötvenéves jubileumi turnéja, és idén nyáron a német Scorpions zenekarral adtak nagyszabású koncertet. Úgy tűnik azonban, hogy az Európa legrégebben működő rockzenekaraként emlegetett csapat már nem szolgál rá erre a címre.

– Az Omega jelenleg nem működik, de szerintem az együttesben még benne van a nagy búcsú, egy életműkoncert lehetősége. Negyvenhét éve vagyok a bandában, és azt gondolom, hogy ez olyan hosszú karrier, hogy valamikor le kellene zárni. A többiek nem akarják abbahagyni, és mivel nem tudjuk egymást meggyőzni, ők valószínűleg tovább fognak együtt játszani. Egyébként nem nagyon tartjuk a napi kapcsolatot, de nincs köztünk harag – mondta Mihály Tamás.

 


Kóbor János, az Omega alapítója szerint nem az az érdekes, hogy mi miért nincs, hanem, hogy mi miért van.

– Az Omega Oratórium teljesen önálló produkció, amin van, aki nem akart részt venni. Egyébként sosem kérdezte meg senki, hogy mi Mihály Tamás produkcióiban miért nem veszünk részt – mondta nekünk Kóbor. – Abban a korban, amiben mi vagyunk, már nem mindenki rendelkezik egyforma ambícióval, energiával, esetleg kedvvel, és van, akit még mindig hajt valami. Természetesen minden omegásnak helye van a színpadon, akár együtt, akár más felállásban. Egyébként nem tudok még egy olyan zenekart, aki a kivált tagjait rendszeresen meghívja a koncertjeire. Benkő Lászlón és rajtam kívül ezt az ötvenhat évet senki nem csinálta együtt végig, de mi minden omegásra úgy tekintünk, hogy ennek a részesei. Mindegyikük ugyanolyan tag marad – tette hozzá Kóbor.

Megkérdeztük Benkő Lászlót, az Omega billentyűsét, ő így emlékszik az esetre:

– Nincs konfliktus. Ők nem akartak ebben részt venni, miután nem tudtunk egyezségre jutni abban, hogy hogyan építsük fel a produkciót. Csak egy időre váltak el az útjaink, vannak tervek további Omega-koncertekre. Mindenütt vannak nehézségek az életben, pláne egy ilyen hosszú „társas kapcsolatban”, a jóisten azonban megáldott bennünket, mert mindannyian egészségesek vagyunk – mondta Benkő.

 

 

Forrás: Bors

 

Fotó: MTI
 

Címkék: 
Omega