Bejelentkezés

x
Search & Filters

Auróra - "Már egy akusztikus album felvételét tervezgetjük" (interjú)Nincs Karácsony! Természetes, hogy nincs, mivel még csak október eleje van. Ezzel a kijelentéssel nem is az ünnepre akartam célozni, hanem az 1996-ban megjelent győri punk-rock zenekar, az Aurora albumára, akik idén fennállásuk 30. évfordulójukat ünneplik a nemrégiben bekövetkezett tagcsere miatt immár trió felállásban. A zenekar mára egyetlen alapító tagjának, Viginek tettük fel kérdéseinket.

Rockbook: - Kezdjük is a júliusban a HammerWorld magazin cd-mellékleteként megjelent új albumotokkal, ami az első olyan lemez, amit a 27 évig melletted lévő régi harcostárs, Galacs nélkül rögzítettetek. Én úgy vettem ki a veletek olvasott interjúkból, hogy igazából Galacs távozását nem konfliktus-sorozat szülte, hanem mintha egy kicsit alábbhagyott volna benne az a lendület, ami egy zenekar működéséhez elengedhetetlen kellék. Jól érzem?


Vigi: - Már az Esszenciát is trióban vettük fel, amely szimbóluma a továbblépésnek. Galacs távozása előtt hónapokkal megjelölte a lekötött bulik egyikét, amelyen még szeretne játszani, aztán a buli után lesétálni a színpadról a nézőtérre. Így lett. Tiszteletben tartottuk a döntését, nem haraggal váltunk el.

Rockbook: - Idén 30 éves a zenekar, ezt duplán is megünnepeltétek. Tavaly egy újra felvett dalokból álló dupla válogatáslemezzel, az Esszenciával, idén új albummal és nemrégiben egy új klippel is. Mesélnél az új lemezről? A megjelenés óta eltelt 2 hónap. Milyenek a visszajelzések a közönség és a szakma részéről?

Vigi: - Jól esik a sok pozitív visszajelzés, hatalmas lendületet adott ahhoz, hogy folytassuk a munkát. Igazából nem is munka, mert mondhatom mindnyájunk nevében, hogy örömzene. Éneklik a bulikon az új nótákat, szép számmal követik a dolgainkat különböző csatornáinkon. Minden koncerten tudunk beszélgetni a barátainkkal, akik megtisztelnek és támogatnak minket rajongásukkal, vagy akár csak a jelenlétükkel, érdeklődésükkel minden hétvégén. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk nekik. Fülig érő szájjal ülünk be a turnébuszba. A szakmát nem tudom kik, de biztos érdekes amit csinálunk, mert egy kicsit megnőtt az érdeklődés körülöttünk. Bár ez a nyüzsgés azért még kevés ahhoz, hogy unásig tolják az új nótákat a kereskedelmi rádiók… Ugyanúgy mellőzik a mifajtánkat, mint eddig.

Rockbook: - A Még nem ez a tréfa szövegeiért is ismét az a Pusztai Zoltán a felelős, aki pl. a Moby Dick és Hungarica zenekarok dalszövegeit is jegyzi. Régóta fel szerettem volna tenni a következő kérdést. Én nem vagyok híve annak, ha egy zenekar külső szövegíróval dolgozik, mert szerintem pont attól lesz egyéni dalszövegvilága egy bandának, ha az a benne zenélő tagok érzéseit, véleményét reprezentálja a közönségnek. Bár tény, nagyon jó párost alkot az Aurora és Pusztai Zoltán! Mi erről a véleményed? Miért döntöttetek anno egy külső szövegíró mellett?

Vigi: - Zoli a banda tagja, ragyogóan megfogalmazza érzéseinket, gondolatainkat. Az új lemez elsősorban rólunk, de mindannyiunkról, mindannyiunkhoz szól. A zene és a szöveg többsége szinte szinkronban készült, nálam a nappaliban. Jó sok tequila fogyott, nagyon élveztük az alkotást. így készültek a dalok.

Rockbook: - Az Aurora szövegeiben mindig is azt szerettem, hogy messze túlmutatnak egy átlag punk zenekartól elvárt megfogalmazás módtól, témaköröktől. Dalszövegeitekben nem csak politikai, társadalmi kérdéseket boncolgattok. Ugyanúgy helyet kapnak az érzelmesebb témák (szerelmes dalok) vagy a zene szeretetéről szóló dal, ami új lemez utolsó tétele, kakukktojása, a Kozmikus Zene….

Vigi: - A korábbi lemezekhez képest mindenképpen érzelgősebb lett az új anyag. Sok minden történt velem, velünk az elmúlt években, amiből nem nagyon mutattunk meg semmit. Elérkezett az idő, amikor úgy gondoltuk, hogy giccs nélkül kiadhatunk magunkból ennyit.

Rockbook: - Nemrégiben néztem meg az East Punk Memory című dokumentumfilmet, ami a 80-90 években Magyarországon működő punk zenekarokat mutatja be. A szereplő vendégek közt jelen volt az a Kriszta is, aki annak idején az énekesi posztot töltötte be az Aurorában. A Cpg mellett ti sem szerepeltek ebben a filmben. Nem érkezett felkérés a rendezőtől irányotokban vagy ti nem vállaltátok az interjút?

 

Aurora - Bella Ciao (Akusztikus verzió 2013)

 Vigi: - Igazából megkerestek, de úgy itéltem meg, hogy nem keveredek bele. Az a két kérdés amire választ vártak volna tőlem, nem vitte volna előre a dokumentumfilmet.

Rockbook: - Saját kiadóval rendelkező banda vagytok. A jelenlegi zeneipari helyzetben foglalkozol még cd-kiadással, vannak még zenekarok az Auróra Records-nál?

Vigi: - Már nem! Ez a fejezet véget ért…

Rockbook: - A magánéletedről szinte sehol nem lehet hallani, olvasni. Amit tudok, hogy van egy fiad, aki Kiskovács (ex-dobos + AMD) távozása óta a dobos posztot tölti be nálatok. Civil foglalkozásod van a zenélés mellett? Párkapcsolatban élsz vagy magányos farkasként?

Vigi: - Szerencsés vagyok, hogy Norbival együtt tudjuk megélni ezt a mozgalmas zenész életet. A zenekarban nagyon jó a hangulat. Szeretünk együtt lógni. Ja igen, jó ez a kifejezés, az a farkasos. Agrármérnök vagyok, egy ideig sokat küzdöttem marhákkal. Mára már elmaradt.

Rockbook: - A honlapotokon nem túl rég gyönyörű, hímzett pólókkal találkoztam. A jubileum alkalmával kedveskedtek még valami kiadvánnyal a közönségnek könyv esetleg egy dvd megjelentetésével, hogy kerek legyen az ünnep?

 

Vigi:  - Az Alfa Fesztiválon készült felvételből lesz dvd, olyan történetekkel tűzdelt sztorizós anyagot kell elképzelni. Szóval ez a dvd, meg az új album lesz kiadva. Az év végére lesz csak kész. Méghogy nincs karácsony?!

 

Rockbook: - Szeptember közepén látott napvilágot a "Kifacsart citrom", majd október elején a "Ciao Bella" című legendás dalaitok akusztikus verziója, amelyek szerintem bombasztikusra sikerültek, igazi tábortűz feelingjük van. Honnan jött az indíttatás, hogy áthangszereljétek a dalokat akusztikusra?

Vigi:  - A dolog úgy kezdődött, hogy Zolinak a"Képírás" című könyvbemutatójára elmentünk 2 akusztikus gitárral, és előadtunk néhány Aurora dalt. Nagy örömöt leltünk benne. Volt pár akusztikus fellépésünk, ami nagy sikert aratott. Ebben a verzióban is szeretjük dalainkat játszani. Nyilván nem kívánjuk ráerőltetni senkire, és nem is keverjük össze a két dolgot. Az album lemezbemutatója épp most indul, de lesznek közben akusztikusnak hirdetett fellépéseink is. Eközben vérszemet kaptunk a váratlan sikereken felbuzdulva, és már egy akusztikus album felvételeit tervezgetjük.

Rockbook: - Hogyan fogadta a közönség az akusztikus előadásokat? Bejött nekik?

Vigi: - Különösen tetszett, hogy a szülők elhozták gyermekeiket is a koncertekre. Általában 10-re vége szokott lenni és igy olyanok is el tudnak jönni, akik a vidéki utolsó járattól függenek. Fergeteges volt a hazai pálya múlt szombaton. Boldogan ment mindenki útjára a buli végeztével.

Rockbook: Boldog szülinapot Nektek! Köszönjük a beszélgetést!

 

 

 

Az Aurora 2013-as őszi koncertjei:

 

10.04. Szarvas, Zebra
10.05. Kiskunfélegyháza, Rocktár
10.11. Nyíregyháza, Romkert
10.12. Debrecen, Roncsbár
10.19. Répcelak, Akusztikus
10.26. Budapest, Rocktogon
11.02. Székesfehérvár, Pucok
11.08. Kazincbarcika, Diamond
11.09. Eger, Sorompó
11.15. Hajdúszoboszló, Rock Cafe
11.16. Budakalász, Mh
11.20. Budapest, Rocktogon Akusztikus
11.22. Révkomárom, Klub 25
11.23. Szerdahely, Soul Hunter Music Club
11.29. Esztergom, Sport alsó
11.30. Paks, Mirror
12.07. Zalaegerszeg, Grabowsky
12.13. Keszthely, 512
12.14. Veszprém, Metro Söröző
12.20. Dorog, (Akusztikus)
12.26. Pécs, Inferno
12.27. Szombathely, Végállomás
12.28. Győr, Bridge
12.29. Budapest, Club202

 

Aurora - Kifacsart citrom (Akusztikus verzió 2013)

 

 

Imi Ramone, Balogh Péter

Címkék: 
Aurora