Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Aurora van, volt, és még egy ideig lesz is” - 'Őrült Világ’ (2014) lemezkritika

Az Aurora az egyik olyan zenekar itthon, aki maximálisan kivívta tiszteletemet az idők folyamán, mert megtartotta azt a nyers, jellegzetes stílusát 30 éven keresztül, ahonnan indult, nem nagyon hagyták befolyásolni magukat és az én szemléletemben ez mindenképpen pozitív dolog. Az új, ”Őrült Világ” című kiadvány ismét a Hammerworld magazin CD mellékleteként jelent meg melyen 3 új dal és egy teljes koncert is hallható.

A címadó ’Őrült Világ’ című nóta tipikus Aurora. Pörgős, odamondós punk darab, melyhez nemrégiben klip is jelent meg. „Az élet sötét sikátor, újraszületnék máskor!” Ez a két sor kb. mindent el is mond a dalról. Nagyon jó lett.
 


A lemez második dala a ’Nem történik semmi’ olyan nóta, amire koncerten széttombolnánk magunkat. A dalszöveg és a szám dallamvilága szinte beleég az agyunkba. A harmadik új darab, a melankolikus, talán némileg idegen ’Kicsit Nagyon Durva’ című dal, melyet én egy nagyon ütős, sokat mondó punk-balladaként jellemeznék.

Most talán egy kicsit nehezebb dolgom van, mint egy új lemez esetében, hiszen egy Aurora koncertről kell véleményt írnom. A csapat 2013. július 19-én, Várpalotán adott Alfa Fesztiválos koncertjéről. Mit is lehet ilyenkor elsőre megfigyelni? Zenészként talán egy élő koncerten a hangzás az, amit először megfigyelek. A felvételek minősége magas szintű, és a legjobban az tetszik, hogy nincs agyondolgozva a lemez, hallani rajta a koncerthangulatot, szinte a szemünk előtt jelenik meg a színpad, mert hallatszik az egészen a koncertlégkör. Nagy respect a Denevéres srácoknak!

És most térjünk át a dalokra. Tizenhat nótát hallhatunk, az Aurora legnagyobbjait is felsorakoztatva. Felcsendül a meghatározó ’Viszlát Iván’, a közönség kedvenc ’Kifacsart Citrom’, ahol trombitán Qka működik közre, a szanaszétpogózos ’Egy kis Anarchia’, vagy az odaszólós ’Egyszemélyes Háború’ de hallhatunk két dalt a legutóbbi lemezről is, szóval tényleg egy három évtizedet átölelő finomságot rakott elénk a győri csapat.

A végén, az utolsó ’Egy kis Anarchia’ című dal után Vigi még bejelenti, hogy az utolsó számot fogja hallani a közönség, amit időhiány miatt nem hagytak lejátszani, így az ünneplés és a köszönetnyilvánítás következett. Mi is köszönetet mondunk a csapatnak. Hogy a saját szavaikkal búcsúzzunk. „Aurora van, volt, és még egy ideig lesz is”. Mi azért reméljük hogy még jóideig.

 

Aurora - Őrült világ (2014)

01. Őrült világ / Pusztai-Víg
02. Nem történik semmi / Pusztai-Víg
03. Kissé nagyon durva / Pusztai-Víg

+ (30 éves jubileumi koncert Várpalota, Alfa Fesztivál)

04. Iskolába jársz
05. Jó időbe jó helyen
06. 88 telén
07. Kifacsart citrom
08. Viszlát Iván
09. Előre Kurvák Gengszterek
10. Magányos éjszaka / Pusztai-Víg
10. Nincs térerő / Pusztai-Víg
11. Egyszemélyes háború
12. Ne provokálj
13. Csodatevő
14. Rock N roll / Pusztai-Víg
15. Robin Hood
16. Mások a módszerek
17. Ez a város
18. Egy kis Anarchia

 

 

Mocsok
 

Címkék: 
Aurora