Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A bunkó címke már nem aktuális, de lassan már a hardcore sem" - Don Gatto interjú Acélos BalázzsalJúlius 7-9. között kerül megrendezésre a Baranya megyei Orfűn nemzetközi és hazai hardcore punk zenekarok részvételével a Toxic Weekend fesztivált, ahol többek között a Don Gatto is fellép. Acélos Balázzsal beszélgettünk.
 
Rockbook: - Magyar zenekarként kizárólag angol dalokat csináltok. Külföldi céljaitok vannak vele?
 
Acélos Balázs: - Jaja, eleve úgy indult a zenekar, hogy angol szövegeink lesznek, hogy el tudjunk menni külföldre is játszani. Egyszer-kétszer már össze is jött a dolog szerencsére, szóval fantasztikus döntést hoztunk a nyelvválasztással.
 
Rockbook: - Ki írja az angol dalokat? 
 
Acélos Balázs: - Neves brit dalszerzőket kérünk fel mindig, hogy pattintsanak már össze nekünk egy-két slágert. Damon Albarn és Noel Gallagher urakat említenénk itt elsősorban.
 
 
Rockbook: - A rajongók vágynak a magyar dalokra, van remény néhány újdonságra?
 
Acélos Balázs: - Az Aurorás Laci bácsinál jobban valószínűleg senki nem akar magyar számokat hallani tőlünk. Az öreg szajkózza mindig, hogy írjunk már valamit magyarul, mi meg mondtuk neki, hogy amíg műsoron tartják a Robin Hood-ot meg a Munkanélküliek dalát, addig marad az angol szöveg, haha.
 
Rockbook: - De most komolyan, miért csak négy zenét készítetek CD-nként?
 
Acélos Balázs: - Négy számot is rettenetesen lassan írunk meg és nem akarunk kétszer annyi időt várni a CD-k kiadása között. De amúgy nem zárkózunk mi el attól, hogy négynél több szám legyen egy lemezen, csak eddig még nem jött össze a dolog. Illetve egyszer igen, de ott az ötödik a Beds Are Burning volt, azt meg nem mi írtuk, hanem pár ausztrál manus.
 
Rockbook: - A Don Gatto neve a Macskafogóból származik. Miért pont rá esett a választás?
 
Acélos Balázs: - Gyermekkorunk kedvenc rajzfilmhőseinek a nevét bedobtuk egy kalapba és ezt húztuk ki. Titkon reméltem, hogy Irma néni lesz a szerencsés a Frakkból, de nem jött össze sajnos a dolog.
 
Rockbook: - Ha már Macskafogó, nem gondoltatok arra, hogy a logótok nem tükrözi ezt a választást?
 
Acélos Balázs: - Először Macskafogós logónk volt, de beperelt minket a MOKÉP. Hiába fordultunk Grabowskihoz, nem segített. Bosszúból rávettük az Amerikai Ninja II-t az eredeti Macskafogó VHS-re.
 
 
Rockbook: - A Fáklya rádió rendszeresen játssza a Don Gatto dalokat. Mi a helyzet a többi hazai rádióval? 
 
Acélos Balázs: - A Rocker Rádióban rendszeresen megy a Hardcore Babylon, amit ezúton is köszönünk. Meg persze a Fáklya Rádiónak is.
 
Rockbook: - 2009-es megalakulásotok óta eltelt 13 év. Mi tartja össze a bandát?
 
Acélos Balázs: - Ó, már 13 év? Hogy repül az idő! Hát, mi nem utáljuk egymást, mint a Ramones tagjai, akik már úgy beszéltek a végén egymással az öltözőben, hogy ott volt a menedzser és neki mondták, mit akarnak a másikkal közölni - de persze ezt a másik fasz is hallotta közben. 
 
Rockbook: - Gondoltatok arra, hogy új vizekre evezzetek? Kipróbálnátok valami mást?
 
Acélos Balázs: - Ezzel a zenei felkészültséggel örülünk, hogy ezeket a számokat el tudjuk játszani, nem akarunk még jobban kiszúrni magunkkal.
 
Rockbook: - Mivel készültök a nyári bulikra?
 
Acélos Balázs: - Pulóvert mindig viszünk, hátha hideg lesz hazafelé.
 
Rockbook: - Melyek a banda legjobb/legerősebb dalai és miért?
 
Acélos Balázs: - Erről megoszlanak a vélemények, de én a Sink Without a Trace és a Balls To The Wall című slágereket említeném elsősorban. Mindegyik dallamos, a Sink-ben olyat szólózik a Fidó (a stúdiós ember, akinél felvettük a lemezt), mint a picsa – koncerten alig bírom eljátszani, ami a lemezen van -, a Balls-ban meg ugye ott van Gary a Pro-Pain-ből, de ő meg nem mindig ér rá, amikor fellépésünk van.
 
 
Rockbook: - Hogyan lesz valaki „bunkóhárdkór” zenekar?
 
Acélos Balázs: - Tudtuk, hol vannak a határaink, amikor megcsináltuk a zenekart és tisztában voltunk vele, mit tudunk eljátszani. Egyszerű zene, éneklés helyett meg tuskó üvöltözés. Mondjuk ahhoz képest néha már olyan éneklések vannak, hogy még mi is ámulatba esünk magunktól, de azért nem visszük túlzásba a dolgot, na. Szóval a bunkó címke már nem aktuális, de lassan már a hardcore sem.
 
Rockbook: - Ti is felléptek a Toxic Weekend középső napján, július 8-án, mégpedig igen illusztris nevek társaságában, mint az Agnostic Front és a Peter & The Test Tu-be Babies, hogy csak a külföldi bandákat említsem. Milyen személyes emléked/véleményed van erről a két zenekarról?
 
Acélos Balázs: - Péterékről semmi, nem is nagyon ismerem őket. Egyszer belehallgattam, akkor nagyon nem tetszett, viszont nekifutok megint, aztán hátha szerelem lesz. Amúgy imádom a régi angol punkzenéket.
 
Az Agnostic Frontról már több van. Egyszer játszottunk egy belgrádi fesztiválon (ott a szerb nyelvű műsorunkat adtuk elő, nem az angolt), ahol fellépett a Front is. Az öreg Stigma meg az öltözőben hagyta a pólóját, amit Budavári Zoltán barátom, énekesem, sofőröm be is tett a hátizsákjába, hogy majd kimossa és visszaadja az embernek. Azt hozzátenném, hogy nem vagyon elleni bűncselekmény elkövetése céljából mentünk be az öltözőbe, hanem aludni, amire rá is basztunk: az öltöző egy sátor volt, éjjel meg szétcsíptek minket a szúnyogok meg a belgárdi gyilkos hangyák.
 
Rockbook: - A Toxic Weekend egy új kezdeményezés a szervező, Horváth Laci részéről. Hogy látod, mit fog adni a rajongóknak a fesztivál (a bejelentett fellépőkön kívül)?
 
Acélos Balázs: - Alkoholmámort és szerelmet!
 
Rockbook: - Ha mondhatnál még 1-1 zenekart a fesztivál minden napjára, kiket lát-nál még szívesen a fellépők között és miért pont őket?
 
Acélos Balázs: - A Drawing, a Hatvan City Hard Core és a Septic Pain zenekarokat. Imádni való pofák, azért.
 
A Don Gatto Facebook elérhetőségéhez klikk ide!
 
Toxic Weekend
2022. július 7-9.
Orfű - Panoráma Camping
 
Vigyázat, ahogy a rendezvény neve is mutatja, komoly buli várható!
 
Fellépő zenekarok:
 
Agnostic Front, The Exploited, Terror, Discharge, Cockney Rejects, Peter and The Test Tube Babies, A.M.D., Beerzebub, Böiler, Counter Clockwise, Don Gatto, Dirty Dawn, Fegyelmező Részleg, Francesco és a haverok, Hanoi, HétköznaPI CSAlódások, Kozmosz, Liberal Youth, Linx, Lopunk, Macskanadrág, nemecsek, PETOFI, Prosectura, QSS, Social Free Face, Stubborn, Tisztán a cél felé, Vodka For Kids
 
Jegyek:
 
3 napos bérlet - 19.990 Ft
napijegyek - 9.990 Ft
 
Jegyvásárlás a Tixa.hu honlapján. További infók itt!
 
 
BP