Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dízel - "Felvettünk egy új, modern metál, melodic metál irányt..." (villáminterjú)A gyöngyöstarjáni Dízel zenekar 2009-ben alakult meg, a folyamatos tagcserék mellett 2012-ben új irányban is folytatták a zenélést. Leiter Attilával, a zenekar vezetőjével, alapítójával, dobosával beszélgettünk egy kicsit…

Rockbook: Ahogy bemutatkozóban is írjátok, a zenekar már több tagcserén is túl van, méghozzá a legtöbb változást az énekesi poszt betöltése jelentette. Hogy érzitek, a mostani felállással minden a helyére került?


Leiter Attila: Én úgy gondolom, hogy semmi sem történik véletlenül. A tagcserék mindig eredményeztek valamit. Régebben bántott nagyon, hogy sok ember elment és mindig bosszúság fogott el, hogy keresni kell a helyére mást. Ez hol kisebb, hol nagyobb időre korlátozta a csapat előrehaladását. De végül is szerencsére mindig tudott a zenekar fejlődni időről időre, mert általában (sajnos nem mindig) olyan személyek léptek be, akikkel lehetett haladni, ezáltal rengeteg stílusban ki tudtuk magunkat próbálni. Az utóbbi szólógitáros tagcserének nem örülünk, hisz Milán egy hatalmas tehetség, jól összeszoktunk, rengeteg ötlete volt, sok dalt írtunk, és össze tudtunk szedni egy nagylemezre való anyagot. Helyére azóta került más, aki szintén kreatív, és remek gitáros! A jelenlegi felállás kicsit csiszolásra szorul, de úgy érzem minden a helyére fog kerülni hamarosan.

Rockbook: 2012-ben új irányt váltott a zenekar egy modernebb metál irányba. Nehéz volt az átállás?

Leiter Attila: Az alap tagoknak nehéz volt. Milán és Dávid belépésével felvettünk egy új, modern metál, melodic metál irányt, ami nekem, Jocinak, és Sanyinak kissé idegen volt. 2009 óta sok mindent játszottunk, csak ezt nem. Voltak is viták, de végül is mindenki belátta, hogy a klasszikus „garázsrock” stílussal nem lehet előre haladni, fejlődni meg főleg nem. Ezért ezt is csak köszönni tudjuk Milánnak, mivel ő vezetett el bennünket ebbe az irányba.

Rockbook: Saját dalok és átdolgozásokat is lehet tőletek hallani. Mik a tapasztalatok, melyiket lehet könnyebben eladni a közönségnek? Ti milyen arányban szoktátok játszani egy-egy fellépés során?

Leiter Attila: Mivel sajnos még nem vagyunk ismert zenekar, így nyilván a feldolgozást lehet jobban eladni. Több éves tapasztalatok is azt mutatták, hogy amikor nagy zenekarok klasszikus rockjait, hard rockjait, esetleg heavy metáljait játszottuk, érdeklődés is más volt. Több helyen, nagyobb figyelem mellett tudtunk fellépni. De nem minket szerettek, hanem azokat az ismert dalokat, amiket mi előadtunk. Ezen mindenképpen változtatni akartunk, ezért az arány mára a feldolgozás-saját dalok közt egyértelmű. Sajátot játszunk többet. A feldolgozások pedig ismert, általában külföldi zenekarok zenéi.

Rockbook: Hol szoktatok fellépni? Hol lehet veletek legközelebb találkozni?

Leiter Attila: Természetesen klubokban, és fesztiválokon is szoktunk szerepelni. Szerencsére elmondhatjuk, hogy léptünk már fel olyan helyeken, mint a Pannónia fesztivál, Vekeri fesztivál, vagy tavaly az Efott fesztivál egyik nagyszínpada. A jelenlegi tagcsere miatt, sajnos előrelátható időn belül nem fogunk koncertezni. De természetesen igyekszünk, ahogy tudunk, összeteszünk egy jó kis műsort, ami intenzívebb, és kicsit keményebb is lesz, mint eddig, és már irány is az első klub (vagy fesztivál)!

Rockbook: Mik a terveitek? Hobby zenekarként fogtok zenélni vagy komolyabb pályára szeretnétek lépni?

Leiter Attila: Melyik zenekar ne akarna ismertté válni? Természetesen mi sem fogunk leragadni a próbateremnél. Megyünk, csináljuk, tesszük a dolgunk és reménykedünk, hogy előbb vagy utóbb meg lesz az eredménye.

Rockbook: Esetleg terveztek-e saját cd-t? Ha igen akkor mikor? Ha nem akkor mi az akadálya?

Leiter Attila: Már rendelkezünk egy EP-vel, és egy nagylemezzel. Az EP és a nagylemez is tavaly jelent meg. Kiada nincs, bár mi tudjuk ennek a (legfőképpen anyagi) hátterét, ezért a továbbiakban sem  tudjuk megvalósítani a kiadást, hacsak valaki ezt meg nem szponzorálja nekünk. A második nagylemez vagy EP még sokáig várat magára. Erről felesleges is beszélni még.

Kiss Dávid - ének
Csárádi Róbert/Dönci - szólógitár
Leiter József - ritmusgitár
Sirkó Sándor - basszusgitár
Leiter Attila - dob

Elérhetőségek:
www.facebook.com/dizelmusic

 

Dízel - Mindvégig hazugság

 Blazsek Bogi
 

Címkék: 
Dízel zenekar