Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Ez nem a listákról és a díjakról szól, hanem a zenéről!” - Interjú Derek Trucks blues/southern rock gitárossal



Mindössze 35 éves de, világszintű hírnévre tett szert, mint az egyik leginnovatívabb, leglelkesebb és az egyik leghitelesebb gitáros a Földön. Számos Grammy-díj tulajdonosa, számtalan híres gitárost felvonultatott listán olvashatjuk a nevét, de a floridai születésű csodagyerek, Derek Trucks szerint az egész nem a listákról és a díjakról szól, hanem a zenéről. A rajongók körében nagy port kavart az év eleji kijelentése, miszerint Warren Haynesszel közösen elhagyják a nagysikerű Allman Brothers Bandet és innentől fogva csak a Tedeschi Trucks Bandre fókuszál, amit feleségével, Susan Tedeschi-vel közösen vezet. Trucks szerint ez a banda rendesen le fogja foglalni őt.

Derek, mi volt az első lemez, mely segítette megformálni a sajátos zenei stílusodat?

Derek Trucks: - A bátyámmal közös szobánk volt és volt egy kis lemezjátszónk. Állandóan Allman Brothers lemezeket hallgattunk. ”Eat a Peach” és ”Live at the Fillmore East”. A szüleim mindig is gondoskodtak róla, hogy jó zenéket hallgassam, és ezekre az albumokra aludtam el. Határozottan emlékszem, hogy a ’Mountain Jam’-re feküdtem le. Ezek remek dalok és elkerülhetetlen volt, hogy a fejemben maradjanak. Később, amikor az életben az Allman Brothers Band-ben, vagy Eric Clapton zenekarában játszottam rájöttem, hogy sosem játszottam ezeket a dalokat azelőtt. Egyszerűen tudtam őket. Pedig nem nagyon erős a memóriám. Óriási hatást gyakorolt rám ez a fajta zene, és tudtam, hogy ez határozza majd meg az én stílusom is. Kilenc éves voltam akkor. (nevet)

Éreztél valaha nyomást, amikor ezeket a dalokat játszottad? Hogy esetleg, az időt tekintve fel kell nőnöd hozzájuk?

Derek Trucks: - Brutálisan tiszteltem a zenekar korábbi munkáit, és főleg Duane Allman munkáját. Inkább azt mondanám, hogy a közönség elvárása helyezett rám nyomást. Csak tiszteletet akartam mutatni azoknak a srácoknak, akiknek a zenéjét hangról-hangra lejátszottam. Azt akartam, hogy szívbemarkoló legyen számukra. Én csak a részese akartam lenni annak, ami inspirálja őket. Azt gondolom, nem kell elzárkóznod attól, hogy megmutassák az emberek, honnan is jöttél.

Van esetleg olyan zenész, akivel még nem sikerült együtt játszanod, de szívesen csatlakoznál hozzá?

Derek Trucks: - Susan és én egyaránt nagyon szerencsések vagyunk, hiszen a legnagyobb példaképeinkkel játszhattunk együtt. Amikor ezen gondolkozom, mindig eszembe jut, hogy 11 ember van a színpadon, mindannyian más-más zenei múlttal rendelkezünk, és mégis megtaláljuk a közös hangot. Ez annyira jó, hogy nem igazán vágyok másra a színpadon. Persze a kivétel erősíti a szabályt. Nem is olyan régen kaptam egy esélyt hogy B.B. Kinggel játszhassak. Ő volt a listám csúcsán. Ahogy meghallottam üvölteni és elkezdte játszani a jól megszokott hangokat… Egy fantasztikus zenei kommunikáció alakult ki közöttünk. Életem egyik csúcspontja volt. Sohasem fogom elfelejteni.
 


Tekintve, hogy ilyen nagy létszámú zenekar vagytok, milyen kihívásokkal küzdötök a színpadon?

Hosszú ideig voltam képzésen (nevet). Egyetlen dolog, amit elmondhatsz egy ilyen nagyméretű zenekarnál, hogy van időd pihenni. Nagyon boldogok vagyunk, amikor folyamatosan tudunk improvizálni. Ez lebeg mindig a szemünk előtt és ez mozgat minket. Szeretem, amikor van tennivaló. Egy nagy egység vagyunk, rengeteg elemmel, amit soha nem könnyű kordában tartani, de ettől függetlenül ez egy hatalmas dolog.

Milyen a magánélet Susannel? Nehéz félretenni a zenét és a családi életre koncentrálni?

Derek Trucks: - Ez sok mindentől függ. Ha hazaérsz egy turnéról és van kb. egy hónap szünet a másik turnéig, akkor sem tudsz igazán leereszteni, mert készülni kell az újabb körútra. Bár általában egy halom számla fogad itthon minket (nevet). Mindezek mellett ott vannak a gyerekek. A fiam most került be az All-Star Baseball csapatba, a lányom pedig sikeres tornász. Anyukám nagyon sokat segít nekünk, a turné alatt, de ha itthon vagyunk is folyton beugrik és ott folytat mindent, ahol abbahagyta. Ha van több időnk, a zenekarral is nekiesünk új dalokat írni. Ilyen az életünk, de tudom, hogyan kell mindent kordában tartani és minden fontosat szem előtt tartani. Ez egyszerre szórakoztató és fontos is számunkra.

Hogyan látod a következő évet, vagy a jövőt a Tedeschi Trucks Banddel?

Derek Trucks: - A zenekar egy igen különleges pontra érkezett most el. Egy nagyon éhes és kreatív pontra. Minél többet töltünk kreatív munkával annál jobban etetjük a fenevadat és annál jobb dolog fog kisülni az egészből. Nagyon izgatott vagyok a lehetőségeink miatt és persze már csak erre a bandára kell összpontosítanom. Lelkileg ez nagy megkönnyebbülést jelent számora. 13 év után ez az első alkalom és várom, hogy mi vár ránk a jövőben.

 




 
Címkék: 
Derek Trucks
Allman Brothers Band
eric clapton