Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hihetetlen energiákat szabadított fel új albumán a Turbo - Pentagram lemezkritika

Amikor meghallottam a budapesti Turbo zenekar első, ”Vol 1.” albumát, nagyon megtetszett, amit ez az öt srác összehozott. Volt benne egy rakat egyéniség, amire egyből felfigyeltem. Ekkoriban több koncertjükre is eljutottam és azonnal rajongójuk lettem, később pedig megjelent a ”Lost Measure” című második albumuk, amit már első hallásra zseniálisnak tituláltam. Amikor tudomást szereztem róla, hogy érkezik a harmadik korong, nagyon kíváncsi lettem, hogy felül tudják-e múlni az előző albumot, hiszen hibátlannak tartottam/tartom. Így az elején csak annyit mondanék, hogy ez sikerült a srácoknak.

Decemberben a csapat kiadta a ’Soul Sister’ című videoklipet. Mind a vizuális, mind a hanghatások annyira átjöttek, hogy emlékszem, csak ültem tágra nyílt szemmel a nappaliban és bámultam a laptopom képernyőjét, miközben az Dávid riffjei ott dübörögtek a fülembe. Lefagytam. Azonban mégsem a ’Soul Sister’ lett a kedvencem a lemezről. De haladjunk sorban!

Mit lehet összességében elmondani az albumról? Tizenkét zseniális nóta került fel rá. Hihetetlen energiákat szabadítottak a bandatagok. Az egészet dallamosabbnak érzem. Nagyon sok esetben észrevettem, hogy beindul a dal egy zúzós, vagy adott esetben egy könnyed, dallomos introval, amire teljesen bepörög a hallgató, majd később várnánk, hogy akkor a refrén előtt jöjjön egy kis nyugi. Nah azt várhatjuk!  A dalok teljes szerkezetükben annyira klappolnak, hogy nem bírod figyelmen kívül hagyni egyik hangszert sem. Mindig ott duruzsol valami kis dallam, amitől teljesen elszáll az agyad.

 


Az album elejét rendesen megpakolták zúzással a srácok. A ’Revolution Within’-nel indul a korong, amit a fent említett ’Soul Sister’ követ, majd a nyugodtabb ‘Avalon’és a személyes kedvencem, a ’Mercury’. Első hallásra megfogott a dal. Az intro zseniális, és a refrén dallamáról sem tudok rosszabbat mondani, azonnal a kedvencem lett a nóta. Van itt az albumon még egy szintén nyugodtnak induló ’We Fall’ de a refrén és az énekdallam több napon át tartó dalolászásra kényszerített. A másik ilyen a ’The Whirpool’ volt. Ha jók az információim ehhez a dalhoz terveznek új videót a tagok, amit a legkiválóbb választásnak vélek.

És akkor a fekete leves! „Jajj, de nagyon gonosz!!” – ez volt az első mondat, amit ki tudtam préselni a számon, mikor meghallottam a ’Snakes and Membranes’ című dalt. Dávid elővette a végzet pengetőjét és olyan reszelést tolt az arcunkba, amit utoljára a ’Neon Spines’-nál hallottam. A dal második fele pedig egy hosszú és dallamos pszichedelikus elszállásba fordul át. Remek lett ez a darab is.

10/10-et érdemel a lemez és megtetőzöm azzal, hogy világszínvonalú produkciót hoztak össze a srácok. Továbbra is fenntartom azon kijelentésemet, mint az előző albumnál. Sikerül-e ennél zseniálisabbat csinálni? Remélem a következő lemezkritikát is úgy kezdem majd, mint ezt.

Csak így tovább Turbo!!

 

Pénteken az Akvárium Klubban lesz a Pentagram album bemutatója, ahol egy ausztrál zenekar, az Alithia lesz az előzenekar.

 

Jegyár: elővételben 1000.- / helyszínen 1400.-

 

Facebook esemény

 

Turbo - Soul Sister

 

 

Mocsok
 

Címkék: 
Turbo