Bejelentkezés

x
Search & Filters

Turbo

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2005

További képek

Biográfia: 

A grunge, progresszív és garage jegyekkel bíró Turbo 2005-ben született az alapító tagok közös rock and roll iránti szereleméből. 2006 elejétől folyamatos koncertezés kezdődött, 2007 tavaszára elkészült az első, Németországban rögzített EP “Boarman sessions” címre keresztelve.

A zenekar felállása: Tanka Balázs – ének, Vigh David – gitár, Dure – billentyű + vokál, Jero – basszusgitár, Delov Jávor – dob.

Az EP-n található One More Time című dalra készített első Turbo videóklipet a publikum és hazai MTV pozitívan fogadta. A dal és a klip is több hétig előkelő helyeken szerepelt a hazai listákon.

2009. januárjában a Turbo egyedüliként képviselte Magyarországot a hollandiai EuroSonic Fesztiválon, valamint ettől az évtől már szinte miden jelentős hazai fesztiválon (Sziget, VOLT, Hegyalja, SZIN…) részt vettek.

A zenekar első nagylemeze – Vol.1 címmel – anyagát 2009. február 27-én jelent meg a MamaZone gondozásában, mely később a Rádió Café hallgatóinak szavazata alapján a 2009-es „Év albuma” lett. Az MR2 Petőfi Rádió kérésére készített akusztik musor részeként átdolgozott P.Mobil dal – a Lámpagyár – szintén számos nem várt elismerést hozott a zenekarnak.

A 2009-es Sziget Fesztiválon az önálló Turbo concert mellett a zenekar részt vett a ’Zene a rasszizmus ellen’ elnevezésű koncertsorozaton, majd az egész éves koncertezés és a fesztiválok mellett az év végére elkészült – a Heavyweight Promises című dalhoz – a banda második videója.

2010. februárjában a Fonogram Díjátadó Gálán osztatlan sikert arató fellépésük mellett „Az év hazai modern pop-rock albuma” kategóriában elnyert díjjal is gazdagabb lett a zenekar. Ez évben a hazai fesztiválok mellett júliusban a szerb Exit Fesztiválon és a Siófokon megrendezett MTV Icon-on is sikerrel mutatkoztak be.

Ősszel ismét fovárosi és vidéki klubkoncertek következtek, valamint egy több héten át tartó Rádió Café listavezető dal, a Magnet megjelentetése. 2010. decemberében

a Turbo másodjára volt vendége a népszerű holland énekesnőnek, Anneke Van Giersbergen-nek.

A második nagylemez ’Lost Measure’ címmel 2011. május 12-én, szerzői kiadásban jelent meg. Ez év júliusában nem várt népszerűséggel és fogadtatással lépett színpadra a Turbo egy bolgár fesztiválon, de Szerbiában is visszatérő vendégnek számítanak már. A nyár ismét hazai és külföldi fesztiválokkal, az ősz fővárosi és vidéki klubkoncertekkel telt, az évet pedig a már hagyománnyá vált Óriás-Turbo közös évzáró koncerttel búcsúztatták a fővárosi Corvintetőn.

2012 főként stúdiómunkával telt, a zenekar egyszerre dolgozott egy hangos és egy akusztikus anyagon is, melyeknek gyümölcseként napvilágot látott az első Magyar nyelvű dal, Nebulosus címmel.

2013 első fele a visszavonulásé volt, néhány budapesti, vidéki és külföldi fesztivált leszámítva nem jelentkezett a zenekar. Októberben a tengerentúlról érkező New Model Amry vendégei voltak az A38 Hajón, majd decemberben önálló lemezbeharangozó koncertet adtak ugyanott, valamint bemutatásra került a harmadik nagylemez első debütáló dala, a Soul Sister, egyből egy különleges tehnikával forgatott videó kíséretében.    
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tanka Balázs
ének
Vígh Dávid
gitár
Jero
basszusgitár
Dure
billentyűsök
Delov Jávor
dobok
Címkék: 
Turbo