Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Kötelezők, némi extrával” – Simple Plan, Zebrahead, Set It Off, Charlotte Sands koncertbeszámoló – Budapest Park, 2023.06.06.



A nyár egyik biztos jele, hogy a Budapest Parkba megérkeznek az évszakhoz tökéletesen passzoló zenét szállító pop-punk zenekarokat, akiket annak ellenére sem tudunk megunni, hogy pár évente szinte menetrendszerűen lehet számítani az érkezésükre, az pedig még izgalmasabbá teheti ezeket az estéket, ha néhány ütős vendégbanda is felbukkan, és június 6-án egyik kategóriából sem volt hiány.
 
Manapság egyre gyakoribb, hogy egy-egy koncert szinte minifesztivállá duzzad. Így volt ez néhány napja a Barba Negrában a Powerwolf fellépésén (beszámoló itt), és most a Simple Plan esetében is, ahol a Facebook-eseményt rendszeresen böngészők azt vehették észre, hogy egyre tovább és tovább bővül a fellépők névsora. Ebben talán az is közrejátszik, hogy a pandémia után alaposan feltorlódtak a turnék, és a legtöbb zenekar igyekszik minél több helyre eljutni, ráadásul elstartoltak az első fesztiválok is, ami szintén nagyobb esélyt jelent arra, hogy jó pár csapatot össze lehessen szedni.
 
Könnyen lehet, hogy ennek köszönhettük Charlotte Sands koncertjét is, aki a Slam Dunk, a Rock Im Park és a Rock Am Ring fesztiválok után ejtette útba a Parkot. A név alapvetően egy fiatal énekesnőt takar, aki köré egy zenekar is felsorakozott. Charlotte láthatóan élvezi a turnézást és az ezzel járó új élményeket, a magyar fővárosban pedig valószínűleg egy kis vásárolgatásra is volt ideje a koncert előtt, ugyanis egy I love Budapest feliratú pólóban lépett színpadra, amivel természetesen azonnal belopta magát a magyar közönség szívébe, ráadásul az Instagram-profilja tanúsága szerint még csak nem is arról van szó, hogy estéről estére megtenné ugyanezt az éppen aktuális városban, így még inkább felértékelődik ez a gesztus. Emellett Charlotte dalai sem rosszak: aki szereti Avril Lavigne, a Paramore vagy éppenséggel a Simple Plan dalait, bizonyára az ő számaival sem lő mellé, ha ad nekik egy esélyt.
 
Charlotte Sands
 
A Set It Off szintén két – vagyis annál igazából jóval több – fesztiválfellépés között ugrottak be Budapestre, és a nagyjából fél hetes kezdésre már azért elég szépen megtelt a küzdőtér, ráadásul sokan ismerték is a zenekart, és együtt énekelték a dalokat Cody Carson-nal, ami talán még őt is meglepte egy kicsit, különösen annak tükrében, hogy ha minden igaz, Charlotte-hoz hasonlóan ők is először léptek fel hazánkban, de a hangulatból kiindulva jó eséllyel korántsem utoljára. Most ugyan csak nagyjából 40 perc jutott nekik, és bár előzetesen nem nagyon ismertem a bandát, szívesen hallgattam volna még őket, és ezzel láthatóan nem voltam egyedül.
 
Set It Off 
 
A Zebrahead a korábbi két fellépővel ellentétben már jó néhányszor megfordult Budapesten, sőt, legutóbb alig néhány hónappal ezelőtt lehetett bulizni a dalaikra az A38 Hajón, úgyhogy a magyar rajongóknak nem lehet okuk panaszra. A bandában nincs hiány a színes egyéniségekben: a frontember, Ali Tabatabaee mostanában lila frizurával nyomja, Dan Palmer gitáros bajusza pedig már-már legendásnak számít a színtéren, az őrült hangulatról pedig a közönség is gondoskodott, hiszen beindult a pogo és crowdsurfing, méghozzá egy görögdinnyére hajazó gumicsónak segítségével. Ha valaki igazán nyári hangulatra vágyott, ezekben a percekben biztos megkapta.
 
Zebrahead
 
A Simple Plan tavaly októberben a színtér másik veterán csapatával, a visszavonulásra készülő Sum 41-nal vette birtokba a Budapest Arénát (beszámoló itt), most pedig 2017 után a Budapest Parkba is visszatértek, hivatalosan azért, hogy bemutassák Harder Than It Looks című albumukat, de azért borítékolni lehetett, hogy a régi kedvencekben sem lesz hiány, és erről azonnal meg is győződhettünk, hiszen rögtön kezdésként az I’d Do Anything és a Shut Up! hangzott el, aminél erősebb nyitást továbbra sem nagyon lehetne elképzelni a banda koncertjein.
 
 
Szintén a nyár velejárói a záporok, és bár úgy tűnt, a délutáni adag után az estét már megússzuk szárazon, ez végül mégsem így alakult, és a Simple Plan fellépése közben eleredt az eső, ez azonban senkit sem zavart és a koncert lendületét sem törte meg. Ahogy arra számítani lehetett, megkaptuk a kötelezőnek mondható dalokat, és némi extrát is, amit főleg a tavalyi lemez dalai jelentették, a Congratulations, a Million Pictures Of You, a Wake Me Up (When This Nightmare’s Over) és az Iconic, ami már 2022 októberében is szerepelt a setlistben. A koncert vége felé még a What’s New Scooby Doo is elhangzott, ami sokakból előhozta a bennük lakó örök gyereket, és nekem is rögtön beugrott a rajzfilmsorozat, azon belül is az a rész, amelyben valóban fel is tűntek a zenekar tagjai animációs karakterekként.
 
Ennél nosztalgikusabb talán már csak az I’m Just A Kid volt, ami a TikTok-on is nagy sikernek örvend, és sokan készítenek olyan videót, amelyben régi családi képeket alkotnak újra a dal refrénjére – szerintem egyébként ez az egyik legjobb netes trend a közelmúltból. Szintén a ráadásra maradt egy ritkán játszott dal, a Lucky One, és a hasonlóan érzelmes húrokat pengető Perfect, ami méltó lezárása és megkoronázása volt az estének.
 
 
A Simple Plan-ben tehát ezúttal sem kellett csalódnunk, sőt, talán még kicsit jobbak is voltak, mint tavaly, de lehet, hogy ebben az is közrejátszott, hogy ez az este valóban róluk szólt elsősorban és valamivel többet is játszhattak, mint legutóbb. Az új dalok jól működtek, a régiekkel pedig eddig sem volt gond, így mondhatni, sikerült megtalálniuk az aranyközéputat, a nyár pedig „hivatalosan” is elindult ezzel a bulival!
 
A Simple Plan koncertjén elhangzott dalok:
 
01. I’d Do Anything
02. Shut Up!
03. Jump
04. Jet Lag
05. Your Love Is A Lie
06. Addicted
07. You Suck At Love
08. Welcome To My Life
09. Iconic
10. Summer Paradise
11. Congratulations
12. Astronaut
13. All Star / Sk8er Boi / Mr. Brightside
14. What’s New Scooby Doo
15. Million Pictures Of You
16. Where I Belong
 
Ráadás:
 
17. Wake Me Up (When This Nightmare’s Over)
18. I’m Just A Kid
19. Lucky One
20. Perfect
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Bands Through The Lens, további képekért klikk ide.