Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma 27 éve hunyt el titokzatos körülmények között Bencsik Samu, a P. Mobil és a P. Box legendás gitárosaMa van Bencsik Sándor - becenevén Samu -, a rendkívül tehetséges gitáros és zeneszerző halálának 27. évfordulója. A 70-es évek elején a Sygma nevű sashalmi zenekarban kezdett, majd egy ideig a Beatrice tagja lett. Innen a Gesarolba került, ez a zenekar vette fel 1973. május 1-jén a P. Mobil nevet. Bencsik a P. Mobillal 1980. szeptember 15-én Ajkán játszott utoljára, majd Cserháti István billentyűssel kilépett és megalapították a P. Box zenekart. A P. Box 1986-ban párhuzamosan létezett a Metal Company nevű zenekarral, majd Deák Bill Gyula belépését követően felvették a Bill és a Box Company nevet. 1987. szeptember 23-án hunyt el titokzatos körülmények között, egy ausztriai menekülttáborban.

 


Bencsik Samu halála

Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője 2012-ben, egy Blikk-nek adott interjúban a következőképpen vázolta fel Samu halálának körülményeit:

Problémák merültek fel a zenekaron belül, megint a nulláról kell indulnom – írta Bencsik Samu egy barátjának halála előtt egy évvel, de ez a levél csak darabka a mozaikból, amelyet Schuster Lóránt, a legendás gitáros barátja rakott össze Bencsik halála körülményeinek feltárására. Mi történt 27 éve az ausztriai menekülttáborban?

– Mai napig tartja magát a legenda, hogy élettársának apja, az egykori ökölvívó kereste fel Samut, és kilökte az ablakon – magyarázta a P. Mobil vezetője. – Tény, hogy a kvázi após gyűlölte Samut, amiért zenélésből akarta eltartani a lányát és az unokáját, pláne azért, amiért külföldre szökött velük, és azt a lágerlakók is visszaigazolták, hogy a férfi  1987 szeptemberében ott volt a környéken. A tragédia után ő hozta haza a lányát és unokáját, de 23-án nem volt a lágerben, annál is inkább, mert oda nem lehetett csak úgy besétálni – vázolta Schuster, akinél a tragédia szemtanúi is jelentkeztek. – Ők csak arra emlékeztek, hogy egy bőrdzseki esett a kőre, majd egy szőke férfi zuhant utána fejjel előre.

 


Schuster a P. Mobilból ismerte Bencsiket, amelyben a feltűnően tehetséges gitáros 1982-ig játszott, majd saját bandát alapított, a P. Box-ot.

– Én fogyasztottam le 50 kiló alá, hogy ne vigyék el katonának, ekkor tűnt fel, mennyire befelé forduló ember. Az élete nagy részét a lelkén belül élte – emlékezett Lóri, és azt is elmondta, Samu sokat őrlődött. – Megviselte, hogy széthullottak a zenekarai, de elsősorban azért menekültek Ausztriába, mert párja apja pokollá tette az életét.

Schusternek az is tudomására jutott, halála előtt Bencsik már kísérletezett az öngyilkossággal.

– Táborlakók írták, hogy egyszer begyógyszerezte magát, de néhányan azt is látták, ahogy a közeli sínek között bóklászott. Utolsó napjai drámaiak lehettek, de nyugodjon békében.

A 27 év elteltével felkutatott szemtanúk cáfolták a gyilkosság legendáját...

 

Bencsik Samu sírja

 

 

Forrás: wikipédia, Blikk
 

Címkék: 
P. Mobil
P. Box