Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mielőtt híresek lettek: Rock bandák korábbi zenekar neveik 1. rész

Ha arra vetemedik egy csapat, hogy egy rock zenekart hozzon létre, akkor a közös zenélésen kívül egy frappáns névválasztás sem utolsó tétel. Jellemző a korai együttesekre, amik nem feltétlen már kész együttesek, hanem annál inkább ’formációk’, akik keresik a saját műfajukat és még nincsenek tisztában azzal, hogy mit is akarnak képviselni. Ezért az első ötletelgetések során a banda nevek kerülnek felvetésre, amik aztán később méltó képpen felismerhetővé és tekintélyessé teszik az adott társulatot. Néhány együttes azért hamar rátalált a megfelelő névre, mint mondjuk a Rolling Stones, de voltak, akiknek több idő kellett a végleges név kiválasztására. De kik voltak akik Mammoth, Hadrian, vagy Atomic Mass néven zenéltek a korai időszakokban? A cikk első részében 15 zenekar korábbi neve/nevei és annak története olvasható. 
 
Aerosmith – The Jam Band
 
Az Aerosmith hangja, Steven Tyler számos New Hampshire-i bandában vokálozott és kezdetben dobolt is. Tyler csatlakozott a már létező Jam Band nevű együtteshez, amiben Joe Perry és Tom Hamilton játszott. Bostonba költöztek mindannyian és ott találkoztak Joey Kramer-rel, akit eltanácsoltak az ottani Zeneművészeti Főiskoláról. Kramer maga is csatlakozott azzal a feltétellel, ha Tyler nem fog dobolni, hanem marad az énekes szerepnél. Ezzel a felállással teljes lett a The Jam Band és fontolóra kezdték venni az újabb fantázia neveket, ami kellően hatásos lesz és elrugaszkodik elődjéhez képest. Olyan nevek is szóba jöttek, mint a ’Hookers’ vagy a ’Spike Jones’, de végül az Aerosmith névnél maradtak. Tyler gyerekkori barátja Ray Tabano is csatlakozott a zenekarhoz, de végül Brad Whitford váltotta a gitáros pozíción. Így 1971-re a klasszikus felállás létrejött.
 
 
 
KISS – Rainbow/Wicked Lester
 
Az összetéveszthetetlen KISS a sminkelős időszak előtt egy folk-rock formáció volt. Gene Simmons és Paul Stanley 1970-ben megalapította Rainbow néven első együttesét, de hamar Wicked Lester-re váltottak, mivel egy másik zenekar már használta (nem Ritchie Blackmore zenekara!). A Wicked Lester semmilyen sikereket nem ért el és a leendő KISS tagok új irányba kezdtek el gondolkozni. A glam megjelenésüket, olyan korai bandák stílusa ihlette, mint például a Slade. Simmons és Stanley hirdetést adott fel, amiben egy dobost kerestek, így csatlakozott hozzájuk Peter Criss. Kezdetben hárman zenéltek, majd a kiadójuk (Epic) kérésére még egy gitáros után kellett nézniük. 1973-ra Ace Frehley-vel kiegészülve megalakult a korai KISS. Lehetséges zenekarnévként felmerült a ’FUCK1 is, de megosztó kifejezés révén elvetették. Peter Criss egyik zenekarjának a neve Lips volt, ezen ötletet tovább véve a KISS már végleges névnek bizonyult.
 
 
 
Def Leppard – Atomic Mass
 
A Def Leppard alapító tagjai Rick Savage, Tony Kenning és Pete Willis az iskolájukban néhány barátjukkal megalakították az Atomic Mass nevű zenekart. Kezdetben főleg feldolgozásokat játszottak és mindössze egy nyilvános fellépésük volt. Joe Elliott egy meghallgatás után is a banda tagja lett, akinek a javaslatára felvették a ’Deaf Leopard’ nevet. Kenning ezt elutasította később a punkos hangzás végett, így kisebb módosítással lett a máig ismert Def Leppard név. Steve Clark utolsóként csatlakozott az eredeti felállású zenekarhoz. Kenning távozott először a zenekarból, mivel Kairóban együttest alapított, így a helyére Frank Noon ugrott be, akivel első kislemezüket is készítették. Noon távozása után a mindössze 14 éves Rick Allen töltötte be a helyét dobosként, ezzel 1979-re megalakult a klasszikus Def Leppard.
 
 
 
Cream – Sweet and Sour Rock N’ Roll
 
Eric Clapton, Ginger Baker és Jack Bruce 1966-ra már ismert és tapasztalt zenészek voltak. Baker és Bruce tagjai voltak a Graham Bond Organization nevű jazz együttesnek, akik már nagyon vágytak valamiféle változásra. Elmentek megnézni Claptont egy John Mayall & the Bluesbreakers koncerten, ahol zseniálisnak találták gitárjátékát, mint mindenki más. Baker a koncert után felajánlotta Claptonnak, hogy csatlakozzon a még név nélküli új zenekarjukhoz. Mivel mind a hárman elegük volt jelenlegi zenekarjaikból és nagyon sok mindenben egyet értettek, még ha összetűzéseik is voltak, megalapították Cream néven zenekarjukat. De mielőtt a Cream név mellett döntöttek, felmerült a Sweet 'n' Sour Rock 'n' Roll név is. Mivel Clapton, Baker és Bruce már az akkori brit jazz és blues ’krémjének’ számított, az együttes véglegesen felvette a Cream nevet, ezzel megalakult a rock zene történetének legelső supergroup-ja.
 
 
 
Nirvana – Fecal Matter
 
A leendő Nirvana frontembere, Kurt Cobain kezdetben punk együttest alapított a Melvins tagjaival. Cobain és Dale Crover 1986-ban egy demó albumot vett fel kazettára és együttes névként a Fecal Matter-t jegyezték. A Fecal Matter még abban az évben feloszlott, de Krist Novoselic, Cobain középiskolai barátja is hallotta a kazettát és ezzel kereste fel, hogy alapítsanak egy zenekart. Néhány sikertelen próbálkozás után Aaron Bruckhard lett a dobosuk és ezzel megalakult az első felállás ezen a néven. A kezdeti hónapokban új zenekarneveken agyaltak és olyanok is felvetésre kerültek, mint a ’Pen Cap Chew’, ’Ted Ed Fred’ vagy a ’Skid Row’. 1988 elején végül felvették a Nirvana nevet és állandó dobost is találtak Chad Channing személyében.
 
 
 
The Animals - The Alan Price Rhythm and Blues Combo
 
Alan Price 1962-ben létrehozott egy ritmusos blues bandát Hilton Valentine, John Steele és Chas Chandler zenészekkel, akikhez Eric Burdon énekes is csatlakozott. Eredetileg Alan vezetéknevéről nevezték el a zenekart, de később Burdon barátjáról, Animal Hogg után kapta végleges nevét az együttes. Alan otthagyta a zenekart három év után és megalakította az Alan Price Set-et, Burdon pedig az ’Animal’ együttesnevet megváltoztatta The Animals-re.
 
 
 
Rush – Hadrian
 
Három kanadai tinédzser, Alex Lifeson, Jeff Jones és John Rutsey 1968-ban Hadrian néven zenekart alapítottak. Jones-t a basszusgitáron hamarosan Geddy Lee váltotta. 1971-re felvették a Rush nevet és még mindig középiskolákban és helyi bárokban adtak koncertet kis közönség előtt. Az első albumuk után Rutsey kivált a csapatból és az ő helyét Neil Part vette át számos dobos meghallgatás után. Így a ’75-ös „Fly by Night” második nagylemezüktől számítva megalakult a klasszikus Rush.
 
 
 
Black Sabbath – Polka Tulk/Earth
 
Ezen a listán talán a legismertebb, mind közül a korai Black Sabbath Earth néven futó projektje. Tony Iommi és Bill Ward először a Mythology majd a The Rest nevű blues bandákban zenéltek közösen, míg Ozzy Osbourne és Geezer Butler a Rare Breed-ben. 1968-ban összehozta négyüket a sors és a The Polka Tulk Blues Band soraiban már együtt zenéltek két másik zenész társukkal. Innen indult a Black Sabbath születése, miután túl hosszúnak ítélték a nevet, így ’Polka Tulk’ lett, majd végül az ’Earth’ nevet viselte a zenekar. Négyen maradtak a zenekarban és az Earth alatt viszonylag sokat koncerteztek, még a Jethro Tull előtt is felléptek. Ám egy névazonosság miatt meg kellett válniuk ettől az elnevezéstől és egy horror filmből merítve felvették a Black Sabbath nevet. A többi már történelem.
 
 
 
Lynyrd Skynyrd – Noble Five/My Backyard/One Percent
 
1964-ben Ronnie Van Zant és barátai tinédzserként kezdtek el zenélni. Kezdetben a ’Noble Five’ nevet adták a zenekarnak, egy évre rá a My Backyard, majd a One Percent tűnt a legelőnyösebb névválasztásnak. Végül gimnáziumi testnevelés tanáruk után, akit Leonard Skinner-nek hívtak, aki nem igazán kedvelte a hosszú hajú rockereket, felvették a hasonlóan, fonetikusan kiejtendő ’Lynyrd Skynyrd’ nevet.
 
 
 
Jethro Tull – Navy Blue/Bag of Blues/Candy Coloured Rain
 
Ian Anderson a ’60-as évek elején Blackpool-ban Jeffrey Hammond-dal és John Evans-szal megalapították első zenekarukat. A Beatles „Love Me Do” kislemeze inspirálta leginkább őket, hogy belevágjanak a zeneiparba. További tagokkal kiegészülve folyamatosan váltották a nevüket, hol ’Navy Blue’-ként, hol ’Bag of Blues’-ként, vagy éppen ’Candy Coloured Rain’-ként adtak kisebb fellépéseket. Végül egy 18. századi mezőgazdászról nevezték el együttesüket, így született meg a Jethro Tull név. Egyszer visszahívták őket egy helyre koncertezni ahol már játszottak, és annyira tetszett a közönségnek a műsor, hogy eldöntöttek mégsem változtatnak többet nevet.
 
 
 
Steppenwolf – Jack London and the Sparrows
 
A három kanadai srác, John Kay, Goldy McJohn és Jerry Edmonton 1964-től a Jack London and the Sparrows nevű blues-rock bandában játszottak. Az együttesből távozó Jack London teljesen megváltoztatta a zenekar további terveit. Kay vette át a vezető szerepet és Los Angelesbe költöztek a további reményekben bízva. Ruston Moreve és Michael Monarch toborzásával létrejött az új zenekar, amit már Steppenwolf-nak neveztek el.
 
 
 
The Clash - Weak Heartdrops/Psychotic Negatives
 
Joe Strummer és Mick Jones találkozása a ’70-es évek elején meghatározó volt, mivel mindkettőjüknek volt zenei múltja, így adta magát a helyzet, hogy valami újat alkossanak. Jones felvette a kapcsolatot Paul Simon-nal, aki korábban a London SS meghallgatásán volt (Mick Jones korábbi zenekara). Terry Chimes és Kieth Levene társaságában összehozták a legelső formációt. Az új csoportot ’Weak Heartdrops’-nak és ’Psychotic Negatives’-nek is hívták. Később a ma is ismert The Clash nevet vették fel és Kieth Levene elhagyta a zenekart. 
 
 
 
Status Quo – Traffic Jam/ The Spectres
 
A Status Quo hosszú és változatos pályája 1962-ben kezdődött, mikor még ’The Scorpions’ néven ismerték egynéhányan őket. Francis Rossi és Alan Lancaster iskolatársaikkal létrehozták ezt az együttest és már John Coughlan-nal kiegészülve felvették az új, ’The Spectres’ nevet. Harmadjára már ’Traffic’ majd ’Traffic Jam’-re váltottak. 1968-ra a ’Status’ név vált megfelelővé és majd csak aztán döntöttek a maradandó Status Quo név mellett.
 
 
 
Alice Cooper – Nazz
 
1964-ben zenésztársaival Alice Cooper megalapította első garázszenekarát az ’Earwings’-et, amelyet később ’The Spiders’-re nevezett át. Alice Cooper zenekarának leendő tagjai, Dennis Dunaway és Glen Buxton Phoenix-ből Los Angeles-be költöztek és annak során szintén új zenekari nevet vettek fel, ezúttal a ’Nazz’-t. 1969-re maga az énekes és a zenekar is hivatalosan felvette az Alice Cooper nevet.
 
 
 
Van Halen – Mammoth
 
A tizenéves Van Halen testvérek, Alex és Eddie már 1972-ben elkezdték zenei karrierjüket Mark Stone basszusgitáros mellett, ’Genesis’ néven futó bandájukba. Nevüket hamar megváltoztatták ’Mammoth’-ra, de ugyanezt, mint a ’Genesis’-t is már más is használta. Aztán a Rat Salad név is felmerült, mivel Eddie azt állította, hogy gyakorlatilag minden Black Sabbath nótát képesek eljátszani. David Lee Roth meggyőzte utána őket, hogy maradjanak a családi nevüknél, így a Van Halen lett a tuti zenekarnév végül.
 
 
Hamarosan jön a 2. rész is!
 
Csernus Ábel