Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mike Gotthard: szóló-projekt klippremierrel jelentkezett az Ocho Macho gitárosaBorlai Gergő és az Ocho Macho között mi a kapocs? Magas szintű zenei műveltségi vetélkedő kérdése is lehetne a sor elején olvasható rejtvény. A megfejtéshez érdemes megismerkedni egy alig 30 éves zenésszel, Mike Gotthardal. Vagyis nem biztos, hogy megismerkedni kell vele, hiszen annyi színpadon, annyi produkcióban láthattuk már, hogy ha névről nem is vágjuk egyből ki ő, amint meglátjuk, egyből be tudjuk azonosítani. Ami viszont a zenében ettől is fontosabb, ha meghalljuk, akkor egyértelműen kiköszön, hogy Mike tépi a húrokat. Az aktualitás, ami miatt megkerestük, hogy március 14-én új videóval, új dallal jelentkezett. Hogy a 9 WHEELS folytatás, előfutár, vagy csak egy kirándulás, hamarosan kiderül.
 
 
Belecsöppentél a zenélősdibe, vagy hoztad magaddal?
 
Születésem óta körülvesz a zene, nagymamám ének-zene pedagógus volt, édes apám pedig szintén zenész, basszusgitáros. Mondhatni, hogy “beleszülettem” az egészbe és mióta az eszemet tudom, azóta csak ezzel szerettem volna foglalkozni. Apuék rendszeresen tartottak baráti összejöveteleket a zenésztársaival, zenéket hallgattunk, és amikor próbáltak, akkor én is mentem velük zenélgetni, szóval úgy cseppentem bele, hogy magammal hoztam a zenét. De lehet helyesebb, hogy a zene hozott engem.
 
Az „átlag” fiatal zenészekre jellemző, hogy valami trendi dolgot követnek, valamiféle megfelelési-, „majd mi megmutatjuk” hozzáállással zenélnek, amiben sokszor felfedezhetők azok a bizonyos mai dolgok. Te ehhez képest mélyebbre ásol, hiszen alapvetően blues-alapú gitárosnak tartod magad.
 
Nagyon sok stílust hallgatok és szeretek –ha erre gondolsz-, de számomra ez a kapocs mindegyik között. Ez nyilván összefüggésben van azzal is, hogy főleg ezt a stílust hallgattam gyermekkorom óta, de ezen kívül a bluesban van egy olyan lelki, spirituális megfoghatatlan dolog, illetve érzelmi telítettség, ami nekem elengedhetetlen a zenében és a játékomban. Mindent innen közelítek meg és mindig jelen van a játékomban függetlenül attól, hogy nemcsak ezt a stílust játszom. Ez amolyan otthonról hozott édes örökség.
 
Hogy fér össze az Ocho, a saját projekt, az Electric, és mindaz, ami ebben a sorban van?
 
Tök jól el vannak egymás mellett, aminek nagyon örülök. Nyilván a saját projekt és a The Electric Shock, ami szintén saját, az abszolút összeférhető a többi saját formációval együtt. Ilyenek például a Blues MD, amit szintén Szebényi Dani barátommal csinálunk vagy a Molotov Funk Extended amivel, csak évi pár bulit szoktunk játszani. 
 
Ezen kívül tag vagyok a Vörös Tamás Projectben, de ott is sikerül mindig egyeztetni előre a dátumokat, hogy ne legyen probléma.
Az Ocho Machoval azért más a helyzet, de hála Istennek a srácok nagyon jól kezelik mikor ütközések vannak és nincs abból probléma, ha a saját formációim valamelyikével vagy más jazz formációkkal van koncertem. Olyankor megy helyettem helyettes és ugyanúgy dübörög a zenekar. A Veronaki zenekarral szintén így van, ha ilyen eset állna be. 
 
Lehet ezt jól és korrekt módon csinálni, úgy hogy senkinek ne okozzon problémát és minden tudjon működni.
 
 
Március 14-én új kliped jelent meg. Csak meg akartad magad mutatni, hogy ebben a kesze-kusza világban is létezel, vagy valami nagyobb egésznek egy szeletét hoztad el?
 
A 9 Wheels című dal a klippel, természetesen a következő album első előfutára. Szerettem volna, ha készül a nótához vizuális tartalom is, annak ellenére, hogy ez is, mint a többi, instrumentális kompozíció. Így jött az ötlet, hogy bár nem megszokott ebben a stílusban, forgassunk hozzá egy image klipet, amiben Garai Antal “Atom” volt a segítségemre.
 
Mikorra várható a lemez, kikkel készíted?
 
A pendémiától függően vagy az idei év végére vagy a jövő év elejére legkésőbb szeretném kihozni. Ez lesz a második lemezem, ami a nevem alatt jön ki. Nagyon jó volt az első fogadtatása, rengeteg csodás dolog történt mióta megjelent. 
 
Itt is hasonló a koncepció mint az Intellectual Brutality-nál, hogy nem egy fix zenekar van, hanem több formáció, illetve vendég muzsikusok. A már elkészült dalokban Borlai Gergő, Anton Davidyants, Szebényi Dániel, Fekete-Kovács Kornél, Hadrien Feraud, Nagy János, Gudics Martin, Gudics Marcell fognak játszani és van még egy pár név, akik tervben vannak.
 
A blues alap zene, és főleg az instrumentális vonulat nemzetközi szinten sokkal nagyobb elismerésnek örvend, mint idehaza. Bontogatod szárnyaid?
 
Abszolút pozitív vagyok ennek tekintetében is, mivel az első albumnál kiderült, hogy külföldön egyre többen ismerik és szeretik, remélem a második korong, illetve az új megjelenések még nagyobbat lendítenek majd a dolgokon. Amint rendeződnek a dolgok a világban, remélem minél többet fogunk tudni külföldön játszani.
 
Elérhetőségek: Facebook, Youtube