Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Szó sincs róla, hogy abbahagynánk" - Stubborn interjúA 2008-ban alakult, de valójában 2010-től aktív - az energikus bulijaikról híres - Stubborn is fellép a remek nemzetközi és hazai hardcore/punk bandákat felvonultató, július 7-9. között megrendezésre kerülő Toxic Weekend Fesztiválon, Orfűn. A zenekarral beszélgettünk az elmúlt időkről és a "hogyan tovább"-ról...
 
Rockbook: 2008 óta sok idő eltelt. Mire vagytok a legbüszkébbek a zenekar születése óta?
 
Bodor Péter (gitár): Szerintem a többiek nevében is mondhatom, amióta csak zenélünk apró lépcsőfokokon lépkedünk az utunkon. Minden egyes lépcsőfok egy másik kis világ, ahol rengeteg új barátság született, megszámlálhatatlan élmények sorozata, turnék, csodálatos helyek, nagy beszélgetések, nagy találkozások, és talán a legfontosabb az amit láthatunk az arcokon egy Stubborn koncerten, és amit együtt átélhetünk. Mert valami történik, többek közt erre büszke vagyok.
 
Rockbook: Mit képviselnek a dalaitok? Milyen üzenetet akartok átadni?
 
Halák Árpád (ének): Általánosságban felosztható két csoportra a dalaink mondanivalója. Van egy személyesebb hangvételű oldal, és egy globális. Alapvetően próbálunk kiállni dolgok mellett, amikben hiszünk. 
 
Rockbook: Készültök új zenével? 
 
Ivánfi Dániel (dob): Azon kívül, hogy Peti belemászott jobban a számítógépes zenélésbe és ennek egyik hozománya képpen írt egy izgalmas introt, amit persze a Toxic Weekenden is használni fogunk, leginkább az utóbbi években megjelent új dalaink fognak felcsendülni mint az Annihilation vagy a Daydreamer. 
 
 
Rockbook: Van valami, ami magánemberként és zenészként is megjelenik az életetekben?
 
I.D.: A zenélés mindannyiunk számára több mint hobby, az életünk része, együtt lélegzünk vele, minden nap teszünk érte egy picit, hogy életben maradjon. Én például már évek óta segít felvételek készítésében olyan zenekaroknak akik megbíznak bennem és szeretnek, szeretnének velem dolgozni. Ezek fontos dolgok, erősítik a zene iránti szenvedély fenntartását.
 
Rockbook: Miért az angol dalokat részesítitek előnyben?
 
H.Á.: Elég egyszerű a válasz az esetünkben. Szerintünk ehhez a stílushoz ez illik jobban.
 
Rockbook: Szerintetek Magyarországon nem lenne könnyebb magyar szöveggel érvényesülni? Lehet egyáltalán érvényesülni?
 
H.Á.: Minden bizonnyal könnyebb magyar dalszövegekkel megszólítani az itthoni hallgatókat. Minden nézőpont kérdése egyébként, de szerintem lehet érvényesülni.
 
 
Rockbook: Az elmúlt 14 évben milyen mélypontokat éltetek túl?
 
B.P.: Mivel köztünk a zenélés mellett egy erős baráti kötelékről is beszélhetünk, ezért a magánéleti dolgok is összefűződhetnek a zenekarral, minden összefügg mindennel. Nyilvánvaló, hogy amikor úgy hozza az élet pl. egy tagcsere nagyon meg tud viselni egy zenekart. Úgy gondolom amikor mi ilyen helyzetbe kerültünk, mindig megpróbáltunk fejlődésként hozzáállni a dologhoz, és a javunkra fordítani a helyzetet. Szerintem sikerült, hiszen pl. Dani érkezése a zenekarba ismét egy új közös lépcsőfok volt, egy újabb kis világ kapuit nyitotta meg a zenekar számára, amiben egy teljesen más nézőpont lendületével tudtunk beleugrani.
 
Rockbook: Egykori célotok az volt, hogy a külföldi underground is megismerjen titeket. Sikerült?
 
I.D.: Röviden megfogalmazva, nem! Leglábbis a látszat azt mutatja, hogy semmilyen érdeklődés nincs külföldről a zenekar irányába, sem koncertek tekintetében, sem rajongói oldalról. Ez persze rajtunk is múlik, sokkal több időt, energiát és pénzt kéne belefektetni, hogy beinduljanak a dolgaink magyarországon kívül is. 
 
Nem mondom, hogy nem szeretnénk külföldön koncertezni, csak talán picit érettebben látjuk a dolgainkat és tudjuk, hogy mik azok a feltételek amik ehhez kellenének és ténylegesen előrébb mozdítanák a zenekart.
 
Rockbook: Mire vagytok a legbüszkébbek, mint banda?
 
Kaldenekker Ferenc (basszusgitár): Talán arra, hogy még mindig aktívak vagyunk és létezik a zenekar. Gyerekkori barátsásból indult az egész, közben felnőttünk, volt jó pár megoldandó kérdés stb. ami ezzel jár. Volt szerencsénk 13 országban koncertezni, illetve az itthoni legnagyobb színpadokon is, szóval kb. mindenre. 
 
 
Rockbook: Soha nem próbáltatok trendeket meglovagolni. Megéri másnak lenni?
 
K.F.:  Az, hogy mi éri meg az nagyon relatív, attól is függ miben méred. Pénzben, hírnévben vagy, hogy rendben vagy magaddal és együtt tudtok alkotni, mint csapat. Lényeg a lényeg, olyan számokat írunk és azt csináljuk, amit 4-en jónak érzünk és ami kigurul négyünk összességéből és ha ez érdeklődő fülekre talál az már király. 
 
Rockbook: Egy lehetséges feloszlás gondolata terjed a levegőben. Mit kell tudni erről?
 
B.P.: Semmit, szó sincs ilyesmiről. 
 
Rockbook: Egy utolsó, de rövid kérdés: hogyan tovább?
 
K.F.: Írodnak folyamatosan az új dalok, ami nálunk egy picit lassab folyamat, a fentebb említettek miatt is. Szóval csináljuk a dolgainkat, haladunk előre! Nyáron pedig találkozunk a koncerteken!
 
A Stubborn Facebook elérhetőségéhez klikk ide!
 
 
Toxic Weekend
2022. július 7-9.
Orfű - Panoráma Camping
 
Vigyázat, ahogy a rendezvény neve is mutatja, komoly buli várható!
 
Fellépő zenekarok:
 
Agnostic Front, The Exploited, Terror, Discharge, Cockney Rejects, Peter and The Test Tube Babies, A.M.D., Beerzebub, Böiler, Counter Clockwise, Don Gatto, Dirty Dawn, Fegyelmező Részleg, Francesco és a haverok, Hanoi, HétköznaPI CSAlódások, Kozmosz, Liberal Youth, Linx, Lopunk, Macskanadrág, nemecsek, PETOFI, Prosectura, QSS, Social Free Face, Stubborn, Tisztán a cél felé, Vodka For Kids
 
Jegyek:
 
3 napos bérlet - 19.990 Ft
napijegyek - 9.990 Ft
 
Jegyvásárlás a Tixa.hu honlapján. További infók itt!
 
 
BP