Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Történelem és death metal..." - Pagan Insurrection interjúTörténelem és death metal... Ezek a címszavak egyből arra inspiráltak, hogy belehallgassak a mosonmagyaróvári alakulat, a Pagan Insurrection 'Végzet kürtje' című bemutatkozó lemezébe. Noha a népi hangszerek szerepeltetése végett volt bennem egy kis félelem, szerencsére a zenehallgatás végére ez el is múlt. Amit itt hallottam, az bizony death metal (némi pikantériával)! Az alábbiakban a banda énekes-gitáros dalszerzőjével, Noszov Valentinnal beszélgettem.
 
Rockbook: Hol, hogyan és mikor alakult meg a zenekar?
 
Noszov Valentin: Mosonmagyaróváron alakult a zenekar, 2014-ben. Menyhárt Zsolt keresett meg, hogy zenéljünk újra, mivel  régebben játszottunk együtt a Brutal Masturbation nevű zenekarban. Először csak ketten zenélgettünk, mivel dobost nehéz találni. Később Major Csaba csatlakozott még, második gitárosnak, ő régen a gitár tanítványom volt, és nem zenélt még zenekarban. Egy év múlva viszont már koncerteztünk! Aztán kezdődtek a dobos problémák. Összesen kilenc dobost fogyasztottunk el 2018-ig. Sajnos a sok tagcsere miatt keveset tudtunk koncertezni. Ekkor úgy döntöttünk, hogy dobgéppel folytatjuk tovább, bele telt egy évbe, mire ezt sikerült normálisan megoldani. Énekes poszton is gondok voltak, ezért úgy határoztunk, hogy maradunk a kezdeti trió felállásban, és felváltva nyomjuk az éneket. Így minden hátráltató tényezőtől sikerült megszabadulnunk.
 
Rockbook: Mit jelent a nevetek és honnan jött?
 
N.V.: Pogány lázadás a zenekar neve. Mikor kialakult a koncepció, és a  szövegvilág, utána találtuk ki a nevet, és az ehhez illő régi hitvilágot tükröző logót.
 
 
Rockbook: Angol név magyar szövegekkel... Eredetileg is ez volt a terv?
 
N.V.: Eredetileg angol nyelvű szövegeket terveztünk, de aztán ahogy születtek a szövegek, maradtunk a magyarnál, mert külföldi úgysem érti, ha nincs otthon a magyar történelmben.
 
Rockbook: Mi a jelenlegi felállás?
 
N.V.: Mehyhárt Zsolt - basszus, Major Csaba Márk - gitár, Noszov Valentin - gitár. Mindhárman vokálozunk.
 
Rockbook: Milyen zenei előélete van a tagoknak? 
 
N.V.: Én a Zombie Holocaust alapítója voltam, 1991- 2005-ig működtünk. Azután 2013-ban egy koncertre összeálltunk, de tervben van egy négy számos EP kiadása jövőre! Menyhárt Zsolt a Depth of Depravityben nyomta. Brutal Masturbation-ben meg együtt játszottunk Zsolttal. Csabinak ez az első zenekara, de jelenleg koncerteken kisegíti a Witchthrone zenekart.
 
Rockbook: Amit hallunk az egyértelműen tradicionális death metal, népi hangszerekkel megtámogatva. Honnan jött a koncepció? Ki felelős a megszólaltatásukért?
 
N.V.: Ötlet tőlem származik, furulyán én játszom, még négy éves koromban tanultam meg, és zenetagozatos általánosba jártam, ott is nyolcadikig játszottam a hangszeren. Párom, Kovács Krisztina játszik dorombon, a témákat Ő találja ki, csak azt mondom meg neki hova szeretnénk. Vitéz Péter pedig trombitán játszik, Ő a Mofém fúvosok vezetője.
 
Rockbook: Hogyan jellemeznéd a zenéteket?
 
N.V.: Sokan tartanak a zenénktől, pedig az előéletünk miatt nem kéne, mert folk-metalnak gondolják, de inkább csak fűszernek szánjuk a kiegészítő hangszereket. Mi pagan death metalnak mondjuk. A Végzet kürtje számba gondoltunk először kürtöt, aztán megindult a lavina.
 
Rockbook: Élőben hogy tudjátok megoldani az autentikus hangszerek megjelenését?
 
N.V.: Míg nem készült el a lemez, addig sehogy, azóta viszont számítógépről a dobgéppel együtt.
 
 
Rockbook: A szövegek a magyar történelemmel foglalkoznak. Ki jegyzi a szövegeket?
 
N.V.: Szövegeket ketten írjuk Zsolttal, feldobunk témákat, aztán akinek előbb jön ihlet, az megírja. Mindketten szeretjük a történelmet, van ötlet bőven, kimeríthetetlen téma. Próbáltunk kicsit elszakadni a szimplán belezős témáktól, legyen értelmes mondanivaló.
 
Rockbook: Az idei év májusában jelent meg a Végzet Kürtje című bemutatkozó lemezetek! Hogy állt össze az első album anyaga?
 
N.V.: Sokáig készült, mint a Luca széke. Mosonmagyaróvári művelődési házban vettük fel, de a Covid miatt zárva volt többször is, ha meg nyitva volt nem értek rá, de legalább nem kellett utazni. Keverést Pencs Tamás végezte, az Absent Distance gitárosa. Tizenegy számból választottuk ki, a lemez anyagát, amely az introval együtt nyolc szám lett végül.
 
Rockbook: Milyen eddig a fogadtatása?
 
N.V.: Pozitív a fogadtatás, szerencsére!
 
Rockbook: Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?
 
N.V.: Szerintünk igen, azért kell még idő, amíg több emberhez eljut. November 12-én került fel az online térbe a lemez. Bandcampre már korábban.
 
Rockbook: Sikerült kiadót találni hozzá? 
 
N.V.: Kiadónk nincs mivel a Covid miatt nem vállalták a megjelentetést, próbálkoztunk több helyen is.
 
Rockbook: Milyen formátumban jelent meg az album?
 
N.V.: CD kiadásban jelent, meg ez is egy tortúra volt, mert egyik gyártó cég 10 munkanapot ígért, és 3 hónapot ült rajta, aztán elvittük a gyártást máshova.
 
Rockbook: Hol szerezhető be a Végzet kürtje?
 
N.V.: Nálam lehet rendelni, 2000 ft az ára, pólót is lehet rendelni 5000 forintért.
 
 
Rockbook: Készül a folytatás?
 
N.V.: Igen készül a folytatás, öt szám már elkészült (nincs még felvéve), Tolvaj jobbja, István királyról, Egri nők, Eger ostromáról, Kinizsi tánc, mikor három halottal táncol, Sivatag lelke, a három világvallás származásáról, Magyar három királyok, Bánfi Lukács esztergomi, érsekről, aki három királyt tett el láb alól.
 
Rockbook: Mik a tervek 2023-ra?
 
N.V.: Szeretnénk koncertezni, várjuk a meghívásokat, és szeretnénk a második albumot is megjelentetni.
 
Rockbook: Hol találkozhatunk Veletek legközelebb?
 
N.V.: Sajnos most nincs fix koncert dátumunk, ezt nem tudom megmondani, mert amelyek lettek volna, elmaradnak, a helyszínek bezárása miatt.
 
Rockbook: Remélem mihamarabb hallunk tőletek új dalokat, esetleg egy újabb lemezt! Köszönöm az interjút!
 
N.V.: Köszönjük a megkeresést!
 
Elérhetőség: Facebook  
 
Bakos Zoli