Bejelentkezés

x
Search & Filters

Undertaking: Thrash metal Magyarországon a rendszerváltás idején - interjú Jakab Viktorral

Egy hónappal ezelőtt jelent meg az Undertaking zenekar történetét és ezzel egybefüggően az akkori magyarországi rockéletet bemutató könyv. Aki nem tudná, az Undertaking a 80-as évek végének egyik meghatározó csapata volt. Tiszavirág élete ellenére óriási szerepe volt a hazai metal élet fellendítésében. A könyv nem csak azoknak lehet érdekes és izgalmas olvasmány, akik szerették a zenekart, hanem azoknak is, akik szeretnék megismerni, hogyan bontakozott ki itthon a rock/metal zenei élet. Jómagam is rajongója voltam az Undertakingnek, majd évekkel később személyesen is megismerkedtem Jakab Viktorral a zenekar basszusgitárosával. Azóta is többször terveztem, hogy interjút készítek vele. Most a könyv megjelenése remek apropót nyújtott a beszélgetésre.

Rockbook: - Már jó ideje megbeszéltük, hogy szeretnék egy interjút készíteni veled a régi Undertaking-es időkről. Ezek szerint nem csak én gondoltam úgy, hogy érdemes lenne foglalkozni az akkori történésekkel. Hogy jött az ötlet, hogy könyv formájában jelenjen meg a zenekar élete?

Jakab Viktor: - Az együttes 1989. október 13-i utolsó koncertje óta nagyon sokan érdeklődtek Killan és az újraalakulás felől. Olyankor mindig felelevenedtek az élmények, a virtuális térben előkerültek régi fotók, plakátok, és olyan sztorikat is hallottam, amikre már nem is emlékeztem. Többször eszembe jutott, hogy de jó lenne összegyűjteni minden történetet és relikviát, amelyet mondjuk egy honlapon tehetnénk közzé, magam részére pedig kinyomtattam és beköttettem volna ezeket. Aztán ebből a saját részre tervezett könyvecske ötletéből született meg végül a könyv, a Dudich Ákossal való megismerkedés hatására.

Rockbook: - A könyv társszerzője Dudich Ákos volt, aki legutóbb Rex Brown és Max Cavalera életrajzi könyvét fordította magyarra, és kiadta a Scott Ian – a gitáros faszi az Anthraxből c. könyvet. Hogy kerültél vele kapcsolatba?

Jakab Viktor: - Zenén kívüli, teljesen más érdeklődési körből kifolyólag.

Rockbook: - Kik segítették még a könyv elkészülését?

Jakab Viktor: - Apukám és anyukám már ’67-ben tettek valamit az ügyért, haha! A páromon kívül elsősorban az a százötven személy, akinek az interjúrészletei és megküldött képanyagai teszik ki a könyv legnagyobb részét. A könyvborító Kovács Attila (Nihilak) keze munkáját dicséri. A nyomdai előkészítést, az öcsém, Jakab Sándor végezte. A nyelvi lektor, Walter Béla munkáját pár esetben én „szabotáltam”, a nagy időszűke közben nem mindent tudtam megküldeni részére, szóval, ami elírás a könyvben, az az én saram. (Most dolgozunk a javított kiadáson.) Nagy köszönet mindannyiuknak!

Rockbook: - Ahogy a könyv alcíme is sugallja, a könyvben nem csak a zenekar életét követhetjük nyomon, hanem azon keresztül az akkori thrash metal életet is. Ezt alap ötletként is így terveztétek vagy menetközben bővült ki?

Jakab Viktor: - Ez menet közben bővült ki. A könyv alapja az Undertaking és a Thrash Mosh Club (valamint az ott fellépő zenekarok) története. Valószínűleg nem tudtunk mindent szerepeltetni a könyvben, ami thrash metal volt Magyarországon a rendszerváltás idején, de brutál sok mindent igen. Ami esetleg kimaradt, talán majd összegyűjtjük egyszer, vagy megírják majd mások.

Rockbook: - A könyvhöz extra melléklet is tartozik. Mi is az pontosan?

Jakab Viktor: - Az együttes egyetlen demójának Scheer „Max” Viktor által remasterizált CD-változata, kiegészítve Killan egy 1996-os felvételével. A teljes demo itt meghallgatható:

 

 

Rockbook: - Hogyan lehet, hozzájutni a könyvhöz?

Jakab Viktor: -  Az undertaking.tmc@gmail.com e-mail címre kérünk postázási és számlázási adatokat, „Könyvrendelés” tárggyal.

Rockbook: - Ha jól tudom, túl vagytok 3 dedikáláson is, amelyek a Dürer kertben voltak a Moshing Rabbits fesztiválon, a Mayhem-koncerten, valamint a 30. születésnapos AMD-koncerten. Mik voltak a tapasztalatok illetve a visszajelzések a dedikálások alkalmával?

Jakab Viktor: - Nagy öröm volt számunkra mindegyik találkozás. A könyvvel kapcsolatos eddigi visszajelzések kivétel nélkül nagyon pozitívak. Sokan érdeklődtek az együttes folytatását illetően, amire egyelőre nem tudtunk sem megerősítő, sem elutasító választ se adni. Volt egyébként egy szűkkörű találkozónk is a Landlerben (ma Széchenyi művház), ahol alapvetően a könyvszereplők jelentek meg az ország valamennyi szegletéből, találkoztak, ismerkedtek egymással. Az is nagyon hangulatosra sikerült!

A Landleres találkozó képei ide kattintva megtekinthetőek.

 

Rockbook: - A dedikálásra hazaérkezett Kanadából Killan Gyuri is. Azt tudom, hogy folyamatosan tartjátok a kapcsolatot egymással. Nem merült fel, hogy néhány dalt összepróbáljatok valamelyik dedikálás alkalmára?

Jakab Viktor: - Többek között ez is felmerült, de nincs elég idő rá.

Rockbook: -  Nemrég megjelent egy fanzine is Old-School Union címmel, ami szintén az akkori korszakhoz köthető. Ez hogy jött létre, illetve lesz-e folytatása?

 

Jakab Viktor: - Abban igazából aktuális témákról írtak régi srácok. Lehet, hogy lesz folytatása.

 


Rockbook: - Végül beszélj egy kicsit arról, hogy mi történt veled az Undertaking után, hiszen azóta is folyamatosan jelen vagy a miskolci rock/metal zenei életben.

Jakab Viktor: - Megfordultam jó pár formációban. Akik látták bármelyiket, biztos vagyok benne, hogy életre szóló élmény volt számukra (HAHA!), akik nem, azok részére meg úgysem annyira érdekes a dolog.

Rockbook: - Ha jól tudom jelenleg a Rise to Ruin zenekarban játszol. Hogy áll ez a zenekar és mik a terveitek a közeljövőre nézve?

Jakab Viktor: - Szerintem az évszázad legjobb Rise to Ruin lemezét hoztuk ki 2016-ban How to Bury a King címmel a YouTube-on elérhető. Ezt hamarosan megpróbáljuk űberelni, már a harmadik szám van készülőben az új albumra. A képen a tagok balról jobbra: Galántay Tamás - dob, Czeglédi Gyula – gitár, Zsengellér Szabolcs – ének, Jakab Viktor – basszus.

Rise to Ruin – How to Bury A King: 

 

 

 

Rockbook: - Köszi az interjút!

Aki pedig részletesen szeretne tájékozódni az Undertaking történetéről, vagy szeretné beleásni magát a rendszerváltás-kori hazai metal életbe, annak nincs más teendője, mint a fentebb említett email címen megrendelni a könyvet.

 

 

Bodzilla