Bejelentkezés

x
Search & Filters

Végre itt az ideje egy stúdióalbumnak! HitRock - 35 Live! lemezkritikaBiztos nem a 20 milliós kérdés lenne, hogy a zenekar fennállásának hanyadik évfordulójára jelent meg ez a koncertlemez. Nem, nem beugratós a cím, tényleg 35 a megfejtés. Ez a 35 év nem telt tétlenül, főleg a ’80-as évek elején, de azt sem lehet mondani, hogy a Dorogi Hanglemezgyárba plusz gépsorokat kellett beállítani annak idején a HitRock (akkor még Hit) lemezek nyomására. Sajnos ebben közrejátszott a kor zenei politikája. Több más kiadvány mellett egyetlen hagyományos értelemben vett stúdióalbuma jelent meg az alakulatnak a 80-as években, Oké! címmel. Érdekességképp a később a rock zenétől meglehetősen távol kerülő Bodnár Attilával a mikrofonnál. A lemez elég szép eladásokat produkált, de sajnos nem követte újabb album. Erről a nagylemezről viszont összesen egy dal, az Üveghegy szerepel a koncerten. A többi dal többsége sem új, hiszen a 30. évfordulóra is megjelent egy hasonló koncertlemez - bár igaz akkor csak promóciós célokkal – amely majdnem teljesen lefedi a most megjelent számlistát. (A 90-es évek végén is megjelent egy újra felvett dalcsokor ezekből a dalokból, de 1998 nem épp a hard rocktól volt hangos). Az Oké! számai sem voltak rosszak a maguk nemében, de nem volt az a hagyományos hard rock. Az a sors fintora, hogy pont ezen az egyetlen nagylemezen nem Babári József (Mr. Basary) énekelt anno, aki már a megalakulásnál is ott volt.

Ezzel a kiadvánnyal megint olyan helyzetbe kerültem, hogy több évtizedes szerzeményeket kell elhelyeznem valahol. Hát próbáljuk meg. Az első szám akár egy hosszúra nyúlt intró is lehetne, legalábbis nekem szokatlan, hogy egy több mint három perces instrumentális szerzeménnyel kezdődik egy koncert, de a szokatlan elhelyezkedésén túl semmi kivetnivaló nem volt benne. Egyébként egy új szerzemény, aminek megírásában a fiatal új gitáros, Somogyi Remig is részt vett. A rock nemzedék kicsit esetlen refrénje lerontotta az amúgy jó dalt. A Volt már úgy elég egyszerűen érthető üzenetet közvetít, fogós gitártéma kíséri végig. Az Ikarusz lett az egyik kedvencem a lemezről. Hasonló címmel 2000-ben is terveztek egy albumot megjelentetni. Sajnos az sem jött össze. Úgy minden a helyén van a dalban. Sok más énekes hangjával is elképzeltem ezt a dalt és mindenkinek „jól állt”. Következett egy új szerzemény, a Halott madár, ami tökéletesen illeszkedett a meglévőköz. (Úgy látszik teljesen lényegtelen a zenekar felállása, van egy szellemisége, ami mindig megmarad).

 

 

Majd az Üveghegy. A gitár hangsúlyosabb lett és az ének is rockosabb, mint az Oké! albumon. Eleve elég Hammondosra lett véve a billentyű mindenhol, míg a lemezen „szintisebb” volt. A Ne kérdezd egy tempósabb, az Anyám című pedig lassúbb, dallamosabb dal, de csak centikre mozdulnak ki stílus vezérvonalához képest. A vén csavargó halála volt az egyetlen, amelyet jól ismertem, mert valamikor Mátyás király idején még felvettem a klipjét VHS-re a városi tvből. ..az olyan mint a Youtube kőből. A dal maga amúgy tökéletes párja a Lord Vándorának.

 

 

A lemezt egy instrumentális stúdiófelvétel zárja bónuszként. Az egész setlistet tekintve amúgy zeneileg egy egységes, dallamos hard rock albumnak is tekinthetnénk, ha stúdióban lett volna rögzítve. Kiemelni semelyik irányba nem tudnék egyetlen számot sem, annyira egységes, stílusban, minőségben és minden egyéb szempontból. És ez a szint nincs alacsonyan. Ezért is bosszant a dolog, hogy ilyen kevés anyagot jelentethettek meg ennyi idő alatt, mert több jó rock lemeztől lett megfosztva így a hazai szcéna. Persze lehetne sorolni a zenekarokat, akik bizony nem a tehetség hiánya miatt nem jutottak előbbre, de a HitRock eléggé elől végezne a kiadatlan lemezek versenyében. Valahol a Lord és a Bikini között lenne pedig a helyük. A felállás ilyen hosszú idő alatt törvényszerűen változott néhányszor, de majdnem az alapító felállás az aktuális a tavalyi újraindulás óta. Somogyi Remiggel a fiatal gitárossal az Újra a régi című filmet juttatták eszembe. Aki látta a filmet, tudja miért, aki nem az szíveskedjen megnézni! Sajnos a valóság szomorúbb a filmnél.. Tihanyi Gábor, a zenekar alapító gitárosa 2013-ban elhunyt.

A cd külleme elég puritán. Egy-egy elég átlagos csoportkép a frontborító és a lemezminta is. Ha már koncertlemez, akár lehetett volna egy színpadkép is. A belső oldalakon is csak fényképek. A dalszövegeket hiányolom. Annak ellenére, hogy a Városligeti Sörsátorban került rögzítésre az anyag, a hangzása eléggé rendben van.

Nem újítják meg a műfajt és vélhetően ezzel a lemezzel nem fognak berobbanni az élvonalba, de aki szereti a hagyományos hard rockot, annak mindenképp ajánlott belefülelni az anyagba. Talán most itt az ideje egy stúdióalbumnak végre.

 

A HitRock 35! Live dallistája:

 

01. Napfelkelte
02. Rock nemzedék
03. Volt már úgy
04. Ikarusz
05. Halott madár
06. Üveghegy
07. Ne kérdezd
08. Anyám
09. Kincskereső
10. Rocker király
11. A vén csavargó halála
12. Féltem a szerelmed (bonus)

 

A zenekar tagjai:

 

Babári József (Mr. Basary) - ének
Somogyi Remig (Remi) - gitár
Füchsel Tibor (Füxi) - Hammond orgona, zongora, szintetizátor
Berkes Károly (Charlie) - basszusgitár
Pozsonyi Tibor (Finki) - dob

vtb

 

Fotó: GZU
 

Címkék: 
Hitrock