Bejelentkezés

x
Search & Filters

pagan metal

A pagan metal (pogány mtal) egy gyűjtőfogalom az összes olyan heavy metal zenére, amely kombinálja az extrém metalt a „kereszténység előtti kultúrák egyikével, azáltal, hogy egy bizonyos témát, rusztikus dallamot, szokatlan hangszert vagy archaikus nyelvet is beleépít a dalaiba”. A meghatározás leginkább a folk metal és back metal stílusokat érti a fentiek alatt. A norvég származású In the Woods… volt talán az első olyan együttes, melyet a pogány metal stílusba soroltak. A Metal Hammer egyik írója, Marc Halupczok nyilatkozta azt, hogy a stílus definiálásában a Primordial együttes dala, a ’To Enter Pagan’ játszott jelentős szerepet, amely a ’Dark Romanticism’ című demóról származott.

Jellemzők

A pogány metal „inkább ideológia, semmint műfaj”, ezért nem meglepő, hogy az érintett zenekarok „hatalmas spektrumon változnak” egymáshoz képest. Jarkko Aaltonen, a Korpiklaani basszusgitárosa szerint „vikingekről vagy más ősi népekről énekelni mind-mind pogánynak számít”, attól függetlenül, hogy használnak-e hozzá népi hangszert. HeriJoensen is hasonlóképpen írta le a pogány metal lényegét: „olyan metal együttesekről van szó, akik a kereszténység előtti időkben virágzó kultúrákról énekelnek, legyenek azok történelmi- vagy mitológiai jelentőséggel bíró kultúrák”. Azt is hozzáteszi, hogy „zenei szempontból hatalmas különbségek vannak a zenekarok között, hiszen a dalszöveg inkább kritériuma az irányzatnak, semmint a zene maga”. A vokál stílusa a „dallamos, himnikus énekléstől a pokolbéli hörgésekig” terjedhet; és míg egyes zenekarok megtartják változatos anyanyelvüket, addig mások ragaszkodnak az angol szövegekhez.

A pogány metal formációkat gyakran hozzák összefüggésbe a viking metal és folk metal stílusokkal. Pár együttes, mint pl. a Moonsorrow és a Kampfar elfogadottan mind a három stílusirányba beleillik.