Bejelentkezés

x
Search & Filters

Captain Beefheart

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1964 - 1982

További képek

Biográfia: 

Don Glen Vliet (később Don Van Vliet, Glendale, Kalifornia, 1941. január 15. – 2010. december 17.) több művésznéven szereplő zenész, szövegíró és zeneszerző volt. Leggyakrabban a Captain Beefheart nevet használta, ami már legelső fellépésén is megvolt, majd zenekarának neve is innen eredt. A Magic Band az ő személye körül forgott, a zenészek jöttek-mentek körülötte. Van Vliet a Magic Bandben - saját megfogalmazása szerint - diktatórikus módszereket alkalmazott. Több hangszeren játszott, de többnyire énekelt és harmonikázott, a szaxofont és a billentyűs hangszereket ritkán szólaltatta meg. E ritka pillanatokban azonban érdekes dolgokat művelt hangszereivel, az első Magic Band lemez (Safe as Milk) „Plastic Factory” című számában például a hápogóra (wah-wah-pedál, torzító) kötötte a szájharmonikát.

Alonzo Glet Vliet benzinkút-tulajdonos gyermeke, aki Kansas államból költözött Californiába, eredetileg holland származású.

A Barry Miles-féle Zappa-életrajz szerint már tizenéves korában ismerte egymást Frank Zappa és Don. A Captain Beefheart művésznév az együtt létrehozott paródia egyik szereplőjének neve. Vliet egy 1970-es Rolling Stone interjúban azt állította, hogy a nevet Zappa találta ki. Egy későbbi Letterman-showban viszont sajátjának mondta az ötletet.
Az Antelope Walley Junior College művészeti iskola tanulója volt, majd egy év után otthagyta, és zeneparódiákkal haknizott. 1965-ben megismerkedett Alex Snouffer rhythm and blues gitárossal, ők ketten alapították a Magic Band első verzióját.

Zenei stílusa blues és rock gyökerekkel rendelkezik, de erősen hallható benne a jazz és a pszichedelikus zenék hatása, mindezt avantgard, sőt absztrakt elemekkel ötvözve alakult ki jellegzetes hangzásvilága.

Magic Band

Első két albumát, a Safe As Milket (1967) és az egy évvel később megjelent Strictly Personalt az amerikai underground kritika lelkesen fogadta, egyenesen a neo-avantgard referenciájaként emlegették, de Vliet eszelős énekstílusa és dadaista szövegei a közönséget hidegen hagyták.

Mesterművének Frank Zappa produceri közreműködésével 1969-ben készült dupla albumot, a Trout Mask Replicát tartják, amelyen mind a 28 dal pontosan úgy szólal meg, ahogyan elsőre, 6 óra alatt felvették. Az eredmény minden idők egyik legbefogadhatatlanabb és egyben legjobb tudatmódosító hanganyagaként vált ismerté. Meghallgatása egy óvatlan és avatatlan fül számára komoly próbatétel lehet: első hallásra unalmasnak és zavarosnak tűnhet, ám ha elég türelmesek és figyelmesek vagyunk, az album azon ritkaságok közé kerülhet, amit újra és újrahallgatva egyre érdekesebbnek találunk, és amit ezáltal soha nem fogunk megunni. A Trout Mask Replica-t az underground kitörő lelkesedéssel fogadta, John Peel a popzene egyetlen valódi zsenijének nevezte Beefheartot, aki szellemessége és éles elméje révén hamar az újságírók egyik kedvenc interjúalanyává vált. A lemezt a Rolling Stone minden idők legjobb 500 albumáról összeállított listáján az 58. helyre rangsorolta.

Mindezek ellenére Marhaszív Kapitánnyal ismerkedni vágyóknak inkább a következő albumot, az 1970-es Lick My Decals Off, Baby-t ajánlanám, amely hasonlít az elődjére, de jóval könnyebben befogadható.

1967 és 1982 között Beefhart 12 stúdióalbumon, 3 koncertlemezen, 7 válogatáson és 9 kislemezen hallható. A Lick My Decals Off, Baby jelenti Captain Beefheart aranykorának végét. A későbbiekben kiadott albumok kapcsán maga Van Vliet biztatta arra rajongóit, hogy vigyék vissza a boltba, s kérjék vissza a pénzüket.

Több verseskötete jelent meg, melyek leginkább a dadaizmus és a szürrealizmus világát hozzák vissza. 1982-ben örökre visszavonult a zenéléstől, és festőművészként alkotott tovább. A képei igazán keresettek voltak, nemrég a Michael Warner Gallery 40 ezer dollárért adta el egyik alkotását. Captain Beefheart egy észak-kaliforniai kórházban 69 éves korában hunyt el 2010 decemberében.

Marhaszív Kapitány életművével való ismerkedés sok türelmet kíván, de a türelem és a befektetett energia bőven megtérül: egy zseniális, mindenen kívül álló művészt ismerhetünk meg, amilyenhez fogható nem lesz soha többé.
 

Videók

  • Captain Beefheart - Sure 'Nuff 'N Yes I Do
  • Captain Beefheart - Ice Cream For Crow
  • Captain Beefheart - Electricity
  • Captain Beefheart - Bat Chain Puller
  • Captain Beefheart - Click Clack
  • Captain Beefheart - Safe As Milk