Bejelentkezés

x
Search & Filters

Danzig

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1987

További képek

Biográfia: 

A Danzig egy amerikai heavy metal együttes, amit 1987-ben, a New Jersey állambeli Lodi-ban alakítottak meg. A banda tulajdonképpen az énekes/dalszerző Glenn Danzig háttérzenekarát jelenti. A Danziget felfoghatjuk Glenn Danzig zenei pályafutásának harmadik állomásaként is, melyeket a horror punk együttesek, a The Misfits és a Samhain előztek meg. A formáció elsősorban blues-os heavy metal stílusban játszik, melyre nagy hatással volt a Black Sabbath korai munkássága.

A kezdetek (1986-1987)

1986. július 14.-én a Samhain letudta az utolsó fellépését is a New Yorki The Ritz-ben. A közönségben ott ült Rick Rubin is, aki akkoriban éppen az új lemezkiadójához, a Def Americanhez keresett tehetséges előadókat. Mikor végignézte a Samhain előadását, Rubint lenyűgözte Glenn Danzig erőteljes színpadi kiállása és hangi adottságai. A két férfi találkozott a show után, ahol Rubin előállt javaslatával. Első elképzelése az volt, hogy csak Danziget szerződteti le, akit az általa elképzelt rock supergroup énekesévé tett volna. Danzig viszont nem volt hajlandó Rubin kiadójához szerződni a Samhain basszusgitárosa, Eerie Von nélkül, akihez szorosabb baráti szálak fűzték. 1987-ben az újonnan megalakult banda egy szilárd hard rock produkcióvá nőtte ki magát, miután csatlakozott hozzájuk a gitáros John Christ, illetve a Black Flag egykori dobosa, Chuck Biscuits. Hogy egyértelművé tegye a stílusváltást, és hogy az esetleges tagcserék miatt ne kelljen mindent elölről kezdeni, Danzig úgy döntött, hogy a Samhain-t átkereszteli a saját vezetéknevére.

A „klasszikus”, eredeti felállás korszaka

Mikor már egy éve dolgoztak a Danzig név alatt, 1988-ban kiadták az együttes nevét viselő debütáló albumot Rick Rubin frissen alapított kiadójánál, a Def Americannél (melyet klsőbb American Recordingsra neveztek át).

1990-ben született meg a Danzig második lemeze, a ’Danzig II: Lucifuge’. ’92-re Rubin befolyása a csapat felett hanyatlani kezdett, így a harmadik albumon, a ’Danzig III: How the Gods Kill’-en már maga Danzig vállalta a produceri munka egy részét. A következő évben az együttes kiadta a ’Thrall: Demon sweat live’ című kislemezt, ami nem csak a ’92-es halloweeni fellépésük anyagát tartalmazta, hanem három vadiúj stúdiófelvételt is. Ez a kiadás slágerré emelte a ’Mother’ élő verzióját (eredetileg a ’Danzig’ albumról), mely igen népszerűvé vált a hard rock rádióállomásokon. A ’Mother’ újabb zenés videóján már a koncert jelenetei voltak láthatók; hamarosan az MTV-n is egyre többet játszották, ami miatt a Danzig a zenei élet élvonalába került.

1994. október 4.-én került kiadásra a ’Danzig 4’, és bár az albumot elég sok példányban tudták értékesíteni, nem volt rajta a ’Mother’-höz fogható sláger. A lemez második kislemeze, a ’Cantspeak’ szintén az MTV állandóan játszott videoklipje lett; a rock chartokra is felkerült, habár a ’Mother’-rel ellentétben a Billboards Hot 100-ba már nem jutott be. A ’Cantspeak’ az együttes második olyan száma, ami a Billboard-on számításba jöhetett, így az együttes az aktuális zenei élet kétslágeres csodájának számított. A Danzig és Rubin kapcsolata többek között be nem tartott ígéretekről és ki nem fizetett jogdíjakról szóló vádaskodások közepette romlott meg, így a kiadó és a banda útjai elváltak.

Körülbelül ekkor kezdődött a csapat lassú szétesése is. Először, 1994 nyarán, Chuck Biscuits vált ki a felállásból a jogdíjakkal kapcsolatos nézeteltérések miatt. Miután a banda elutasította Biscuits újracsatlakozási szándékát és – a Kerrang! magazin különkiadása szerint a Nirvana egykori dobosa, Dave Grohl nemet mondott a Danzig felkérésére – az új tag Joey Castillo lett, aki akkor mutatkozott először hivatalosan a Danzig oldalán, mikor a negyedik album megjelent a zenei piacon és az együttes egy lemezboltban lépett fel. Véletlen egybeesés, hogy később pont Castillo helyettesítette Grohl-t a Queens of the Stone Age együttesben. Bár a Danzig az új dobosával az 1994-95-ös évek őszi-téli periódusában sikeres turnékat tudhatott maga mögött, tavaszra már megint tagcsere volt kilátásban. Az új gitáros helyére Pepper Keenant és Dez Cadena-t is esélyesnek tartották. John Christ ’95 júliusában mondott le pozíciójáról, Eerie Von pedig még ugyanazon a napon követte őt.

Az eredeti felállást követő korszak (1995-1999)

1996. októberében a ’Danzig 5: Blackacidevil’ című albumuk jelent meg. Az album többnyire csak a Danzig keze munkája volt, habár az Alice in Chains tagja, Jerry Cantrell három számon is elvállalta a gitáros szerepét. A dobos továbbra is Joey Castillo maradt; ő volt az egyetlen még mindig fennálló tag, aki a 4p turnén is szerepelt. (Castillo ezen kívül még két másik lemezen is ellátta dobosi teendőit, amivel az eredeti tagokon kívül ő maradt a leghosszabb ideig az együttesben.)

Az ezt követő néhány esztendő során a Danzig jogdíj-perbe keveredett Rubinnal, mivel nem tudtak megegyezni arról, hogy kit illet meg az együttes American Recordings kiadónál elkészített, ám kiadatlan zenei anyaga. 1999. novemberében a Danzig 6:66 Satan’s Child’ című albumuk is megjelent.

A legfrissebb történések (2006.-napjainkig)

A 2006-os év folyamán Glenn Danzig több interjúban is kijelentette, hogy belefáradt a turnézásba, és hogy nem hiszi, hogy még több nagy kaliberű koncerten részt fog venni a jövőben. Ehelyett a Danzig kisebb, helyi fellépésekre korlátozódott; olyanokra, mint az a tíz nyugati-parti koncert, amit a 2006-os Blackest of the Black turnén adtak. Ezen a turnén debütált Kenny Hickey mint a Danzig legújabb gitárosa(a Type O Negative egykori tagja); ezalatt a keleti parti fellépéseken a régi Samhain-zenész, Steve Zing játszott a basszusgitáron.

2006 októberében Glenn Danzig piacra dobta a ’Black Aria II’-t, amit az első szóló, klasszikus albumának, a ’Black Aria’-nak a folytatása volt. Az első részt 2007 májusában újra kiadta az Evilive. Az énekes az év hátralévő részét a ’The Lost Tracks of Danzig’ című dupla CD-s szett utolsó simításaival és csomagolásával töltötte – ez 26 soha nem hallott számról rántotta le a leplet, felpezsdítve ezzel a Danzig katalógusát.Mindez 2007. Július 10-én vált elérhetővé a rajongók számára. Glenn Danzig elmondása szerint azt tervezgette, hogy egy dark blues albumot is készít, méghozzá vagy Jerry Cantrellel, vagy III. Hank Williamsszel.

2008 augusztusában a frontember beharangozta a Danzig legelső albumának kiadásától számított 20. évfordulója alkalmából rendezett turnét. Három éve ez volt a Danzig első teljes amerikai turnéja, de ezúttal Kanadába és Mexikóba is ellátogattak.

2009. december 26.-án az együttes a New Jersey-i Starland Bálteremben lépett színpadra, ami attól volt kiemelt fontosságú, hogy ekkor lépett fel velük Michale Graves is, aki Doyle-hoz és a Dr. Chudhoz hasonlóan a megújult Misfits zenekar néhány számát adta elő.

2010. március 10.-én egy Danzig dalszövegeket tartalmazó könyvet adtak ki ’Hidden Lyrics of the Left Hand’ címmel. A könyvben a megírt, de fel nem használt dalszövegek is olvashatók, Simon Bisley illusztrációival gazdagítva.

2010. június 22.-én a Danzig kiadta a kilencedik stúdióalbumot is, ’Deth Red Sabaoth’ címmel. Hat év telt el az utolsó igazi stúdióban készített lemez óta, az utolsó a 2004-es ’Circle of Snakes’ volt. A korongon Tommy Victor és Johnny Kelly is felbukkant. 2011 januárjában bejelentették a Danzig részvételét a 2011-es Donington parki Download Fesztiválon, méghozzá olyan együttesek mellett, mint a Korn, Rob Zombie, Alice Cooper, Bullet for My Valentine és System of a Down.

Videók

  • Danzig - Am I Demon
  • Danzig - Devils Plaything
  • Danzig - She Rides
  • Danzig - Bodies
  • Danzig - I'm The One
  • Danzig - Dirty Black Summer
  • Danzig - Cantspeak
  • Danzig - Twist Of Cain
  • Danzig - Mother
  • Danzig - How The Gods Kill

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Glenn Danzig
ének
ritmusgitár
billentyűsök
Tommy Victor
szólógitár
Johnny Kelly
dob
ütőhangszerek
Steve Zing
basszusgitár