Bejelentkezés

x
Search & Filters

High On Fire

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1998

További képek

Biográfia: 

A High On Fire egy amerikai stoner, doom metal együttes, amely 1998 óta aktív. Stílusuk és a dalokban felbukkanó mitologikus témák nyomán leginkább a Mastodon-nal hasonlítják össze a zenekart.

Az együttest Matt Pike gitáros, énekes alapította 1998-ban, miután szakított korábbi zenekarával, az alternatív, stoner körökben elismerést arató Sleep-pel. Csatlakozott hozzá Des Kensel dobos, valamint George Rice basszusgitáros. A trió a stoner rock irányvonalat a Motörhead és a Celtic Frost keménységével és őserejével kívánta megújítani. Első próbálkozásaik eredményeként 1999-ben egy EP-vel jelentkeztek, mely nyomán lemezszerződést kaptak és The Art of Self Defense című albumuk komoly szakmai elismeréseket kapott. A kiadós turnét követően új kiadóhoz szerződtek (Relapse Records) és 2002-ben jelentették meg második stúdióalbumukat. A lemez megjelenését hat hónapos amerikai turné követte, mely során az együttes a Mastodon, a Shadows Fall, vagy a Motörhead társaságában is színpadra lépett. Ezt követően Európában és Japánban is bemutatkozott a zenekar. A kiadós turnét követően George Rice basszusgitáros elhagyta az együttest, helyére Jeo Preston került (Thrones, ex-Melvins).

A következő sorlemez (Blessed Black Wings) ismét számos elismerést hozott a zenekarnak. Nemcsak európai és amerikai fesztiválfellépések következtek, de többek között a Kerrang!, a Revolver, vagy a Pitchfork zenei magazinok is a 2005-ös év legjobb lemezei közé válogatták az anyagot. A hosszú turnézás vége előtt, mindeddig nem tisztázott okokból, Joe Preston elhagyta az együttest és helyére - nemcsak az utolsó néhány koncert, de a következő lemezek (Death Is This Communion 2007, Snakes for the Divine 2010) erejéig - Jeff Matz lépett.

A zenekar borítóit Arik "Moonhawk" Roper tervezi, aki már a korai időszakban a Sleep együttes számára is készített grafikákat. A közös kapocs a zenekar és a művész között az örök témákban rejlik: a mitológia, a vallás, a pszichológia hatják át mindkettőjük munkásságát.

Magyarországon legutóbb 2010. május 14-én a Puskás Ferenc Stadionban léptek fel a Metallica előzenekaraként.

Videók

  • High On Fire - Frost Hammer
  • High On Fire - Rumors of War
  • High On Fire - Hung, Drawn, and Quartered
  • High on Fire - Devilution
  • High On Fire - Snakes For The Divine

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Matt Pike
gitár
ének
Jeff Matz
basszusgitár
Des Kensel
dob