Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ken Hensley

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1963

További képek

Biográfia: 

Kenneth (Ken) Hensley 1945. augusztus 24-én született Londonban.

1955-ben szüleivel, 3 fivérével és húgával együtt Stevenage-be (Hertfordshire) költözött. 12 évesen, egy Bert Weedon kézikönyvet forgatva kezdett elmélyedni a gitározás rejtelmeiben. Élete első fellépésére Stevenage-ben került sor a The Mentmore Pen Factory-ban (1960 szeptemberében). Ezt követően a The Blue Notes, a Ken And The Cousins és a Kit And The Saracens (1962) formációkban játszott. 1963-ban utóbbi The Jimmy Brown Sounddá alakult át, ennek az együttesnek készült is egy néhány számos (mára elveszett) felvétele. Akkoriban Ken közel járt első "profi" szerepléséhez: a csapat Ben E. Kinget kísérte volna brit körútján, ez azonban meghiúsult... 1965-ben Hensley elvesztette érdeklődését a soul zene iránt, és megalakította a The Gods nevű csapatot az ifjú Mick Taylor gitárossal, aki később a Rolling Stones-szal közös munkája révén vált ismertté. Ken írta az anyag nagy részét, ő énekelt és Hammond B3 orgonán is ő játszott (főleg azért, mert akkor már a tehetséges Mick Taylor pengetett a csapatban). Még nem is sejtette, de éppen billentyűsként lett olyan nagy hatású zenész. A The Gods-ban megfordult többek között Greg Lake énekes/gitáros és basszusgitáros (később a King Crimson és az Emerson, Lake & Palmer tagja lett), Paul Newton basszer (a későbbi Uriah Heep első bőgőse), Lee Kerslake dobos (később szintén Heep), John Glascock bőgős (később Jethro Tull), és Joe Konas gitáros. 1968 elején aláírtak a Columbia Records kiadóhoz, és elkészítettek 2 nagylemezt, valamint néhány kislemezt is. Ezután Newton kilépett a bandából, hogy csatlakozzon az essexi Spice-hoz. A zenekar végül feloszlott, de Cliff Bennett a Rebel Rouser-ből elhatározta, progresszívebb irányban halad tovább, és a The Gods tagjait hívta maga mellé.

A formáció Toe Fat néven 2 nagylemezt készített (Ken csak az elsőn játszott). Ekkortájt Ken a híres-hírhedt Head Machine (inkább projekt, mint rendes zenekar) "Orgasm" albumán is zenélt. Akkoriban Ken elsősorban ismét gitározott, akárcsak pályája kezdetén. Paul Newton (1969 Karácsonyán) meghívta Hensleyt a Spice soraiba, a banda ugyanis éppen billentyűst keresett, hogy a bluestól a progresszívebb irányba tereljék a hangzásukat.

1970 januárjában az együttes neve Spice-ról Uriah Heep-re változott. A tagság is módosult: Mick Box gitáros és David Byron énekes érkezett. A Uriah Heep-ben Ken Hensley megtalálta a helyét, ahol fejlődhetett, és megmutathatta a világnak, mennyire tehetséges dalszerző, szövegíró, billentyűs és gitáros. Elérkezett az áttörés, ma pedig a Heep-et az Egyesült Királyság legnagyobb rock legendái között emlegetik. A leginkább klasszikusnak tartott, Hensley – Byron – Box – Kerslake – Gary Thain bőgős alkotta felállás, valamint a menedzser Gerry Bron (Bronz Records) összetartása is kedvezett a banda csodálatos zeneszerzési képességének.

A Heep-ben eltöltött évek (1970-1980) alatt a tagság 13 stúdiólemezt rögzített együtt, és megalkotta minden idők egyik legelismertebb koncertlemezét, a "Uriah Heep Live - January 1973" korongot (nem szólva a számtalan válogatásról és kislemezről). Ezekben az években Hensley a fentieken kívül elkészítette első 2 szólólemezét, a "Proud Words On A Dusty Shelf"-et (1973) és az "Eager To Please"-t (1975). Thain (1975-ben elhunyt) és Byron távozása után más kimagasló zenészek is tagjai voltak a Heep családnak: többek között John Wetton (Family, King Crimson, Roxy Music, később UK és Asia), Trevor Bolder (Spiders From Mars, később Wishbone Ash) és John Lawton (Lucifer's Friend). A régi összetartó erő azonban hiányzott...

1980-ban Hensley, aki már nem volt elégedett az akkori zenei irányvonallal, kivált a bandából. Előbb az Egyesült Királyságban próbált életre hívni egy új zenekart (Shotgun), majd áttelepült az Egyesült Államokba, és Észak-Amerikában adott néhány koncertet a sokatmondó Ken Hensley Band néven. 1982 Ken beszállt a floridai hard rocker Blackfoot-ba. Velük 2 albumot készített, és ismét jöttek a sikerek, de 1985-ben kilépett, miután Bron értesítette Byron tragikus haláláról. Ekkoriban (1980-ban) hozta ki harmadik szólóalbumát, a "Free Spirit"-et is.

Hensley ezután szinte visszavonultan élt St. Louis városában (Egyesült Államok), nevéhez mindössze néhány zenei projektben – WASP, Cinderella stb. – való részvétel fűződött. Blackie Lawless (WASP) pontosan megfogalmazta, mit jelent Hensley a rock'n'roll történelemben. "Ha engem kérdezel, Ken Hensley írta meg a heavy metal billentyűjáték szabálykönyvét." Meglepő módon azonban, sokévi hallgatás után a 90-es évek közepén a dolgok fokozatosan megváltoztak.

1994-ben napvilágot látott az elveszettnek hitt felvételekből összeállított "From Time To Time", amelyen Ken 1971 és 1981 között írt, ritkaságszámba menő dalai, valamint klasszikus Heep nóták nagyszerű korai változatai hallhatók. Utóbbiakat Ken az akkori szobatársaival, név szerint Paul Kossof gitárossal és Simon Kirke dobossal (mindketten a Free tagjai) játszotta fel. A dalok feljátszásában többek között olyan muzsikusok működtek még közre, mint Boz Burrell bőgős (King Crimson és Bad Company), Mick Ralphs gitáros (Bad Company), Ian Paice (Deep Purple, Whitesnake) és Kenny Jones (The Who) dobosok.

1999-ben Ken zenei tevékenysége fokozódott a St. Louis Music-kal való munkája mellett. Visible Faith nevű csapatával elkészítette az "A Glimpse Of Glory" lemezt. A balladák és hard rock nóták eklektikus gyűjteményének minősíthető albumot kitörő lelkesedéssel fogadták a rajongók, akik már ki voltak éhezve egy új anyagra Kentől.

2000 májusában, Londonban, a 4. Éves Uriah Heep Kongresszuson tervek születtek az úgynevezett "Hensley/Lawton Band" egyszeri koncertjére. Kenhez csatlakozott az egykori Heep énekes John Lawton, először azóta, hogy 21 évvel azelőtt (1979-ben) kivált a Heep-ből! A tagság Paul Newtonnal (eredeti Heep bőgős), valamint John bandájának két tagjával, Reuben Kane szólógitárossal és Justin Shefford dobossal vált teljessé. A formáció régi klasszikus Heep számokat, és néhány Ken-féle szólónótát játszott az elbűvölt közönségnek, a koncert pedig CD-n is megjelent. Ezt egy Európa-turné követte, amelynek a hamburgi (Németország) koncert volt a csúcspontja. Itt a bandát nagyzenekar kísérte, és műsorra került a régi Heep klasszikus "Salisbury" átdolgozása!

A történet vége pedig még mindig messze van, hiszen Kent igencsak leköti a szólópályája. A "Running Blind", amely 21 év elteltével az első kísérlete, az egész világon kiadásra került. A lemez megjelenését világturné követte a "Free Spirit" névre keresztelt saját zenekarral, soraiban olyan nagyszerű muzsikusokkal, mint Dave Kilminster (gitár), Andy Pyle (basszusgitár) és Pete Riley (dob).

Átköltözött Spanyolországba, de a munkatempón továbbra sem lazított: megjelent a "The Last Dance", a "The Wizard's Diary" és a "Cold Autumn Sunday". Minden nap újabb fellépések és felkérések, és izgalmas új kalandok várnak rá...

2007. március 6-án érkezik a vadonatúj album "Blood on The Highway" címmel. Vendégként olyan hírességek szerepelnek rajta, mint Tina Turner, Glenn Hughes, Jorn Lande és sokan mások. Alkosson még sokáig!
 

Videók

  • Ken Hensley - Romance
  • Ken Hensley - The Last Dance
  • Ken Hensley - The Return