Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mark Knopfler

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1965

További képek

Biográfia: 

Mark Knopfler (Glasgow, Skócia, 1949. augusztus 12.) énekes, dalszövegíró, filmzeneszerző, gitáros, az egykori Dire Straits és a Notting Hillbillies szólóban jelenleg is aktív frontembere. Gitártechnikájára jellemző az ujjakkal történő pengetés; a modern rock történetében ő az egyik legelismertebb pengető nélkül játszó gitáros. A Rolling Stone magazin 27. helyre sorolta minden idők 100 legjobb gitárosának listáján.

Apja magyar zsidó származású mérnök volt, anyja angol. Apjának politikai nézetei miatt kellett távoznia Magyarországról.

Karrierjét zenei újságíróként kezdte, ekkor ismerkedett meg többek között Steve Phillipsszel és Brendan Crokerrel, de már ekkor is aktívan zenélt (Hue Secombe egy számában, majd Dave Edmunds-szal). Crokerrel duót is formáltak, ez addig állt fenn, amíg Knopfler az egyetem miatt Londonba költözött. Testvérével és két barátjával itt alakították meg a Cafe Racers együttest, amely az első demo felvételekor már a Dire Straits nevet viselte.

Az együttes rendkívüli sikere mellett 1983-tól Knopfler néhány filmhez is írt zenéket, melyek néha sikeresebbek lettek magánál a filmnél. 1983-ban Bob Dylan majd Van Morrison is meghívta, hogy játsszon lemezeik felvételén. A kimerítő Brothers in Arms-turné után Knopfler érdeklődése zenei gyökerei felé fordult: 1986-ban fellépett Croker és Phillips társaságában, ebből az együttműködésből 1989-ben létrejött a Notting Hillbillies együttes. Emellett 1987-től többször fellépett a híres Chet Atkins-szel, akivel 1990-ben közös lemezt is készítettek.

1990-ben a Notting Hillbillies, 1991-92-ben a Dire Straits kötötte le az energiáit, ezután azonban saját zenei karrierjét építette tovább. 1996-ban új, valamint korábban ki nem adott számokból megjelentette első szólólemezét, a Golden Heart albumot. Az erős skót-ír hatás ettől kezdve máig felfedezhető a zenéjében (ahogy már egész korán, filmzenéiben is megtaláljuk).

1997-99 között ismét a Notting Hillbillies volt napirendben, 1998-ban pedig két filmzenéje is megjelent. 2000-ben megjelent a második szólólemez, a Sailing to Philadelphia. Az ezt követő turné után, 2002 júliusában öt koncertet adott Londonban és környékén, különböző jótékonysági szervezetek részére. A Mark Knopfler & Friends elnevezésű együttes(ek) gyakorlatilag a Notting Hillbillies és a Dire Straits rövid életű feltámasztása volt.

2003-ban megjelent harmadik lemeze, a The Ragpicker's Dream, az ezt követő turnét azonban meghiúsította Knopflernek a próbák első napján elszenvedett motorbalesete, melyben kulcscsontját és hét bordáját törte. A gyógyulás időt adott neki korábban félretett anyagok befejezésére, így gyors egymásutánban két lemez is kijött. A 2005-ös Shangri-la lemezt az első valóban „világ körüli” turné követte, ez alkalomból - első híres előadóként - szerződést kötött (a Crowfly honlappal) a turné 12 élő koncertjének internetes forgalmazására.

2006-ban Emmylou Harrisszel közös albumuk, az All the Roadrunning koncertjeiről jelent meg Knopfler első koncert-DVD-je. 2007-ben jelent meg a Kill to Get Crimson album, amelyet 2008-ban európai és észak-amerikai turnén mutatott be.

2009-es Get Lucky című lemezét következő évben újabb észak-amerikai és európai turné követte. Az európai turné állomásaira újra szerződést kötött a Simfylive webáruházzal, így minden koncert megvásárolható lesz MP3 és pendrive formátumban.
 

Videók