Bejelentkezés

x
Search & Filters

Michael Schenker

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1969

További képek

Biográfia: 

Michael Schenker (1955. január 10., Sarstedt, NSZK) német gitáros, aki a Scorpions és az UFO együttesekben vált népszerűvé. 1980-ban alakította meg saját zenekarát a Michael Schenker Group formációt. A Scorpions gitáros Rudolf Schenker öccse. Több mint négy évtizedes karrierjét a csúcspontok mellett mélypontok is jellemzik, aminek hátterében személyes problémái mellett, az alkohol iránti szenvedélye áll. "Legendás gitáros, aki nagy hatást gyakorolt gitárosok generációira."

Kezdetek, Scorpions, UFO

A gitározás iránt már egészen kiskorában érdeklődött, amikor bátyja hazahozott egy Gibson Flyng V modellt. Teljesen autodidakta módon tanult meg gitározni, a Wishbone Ash és a Mountain lemezeit hallgatva. Bátyja felajánlotta, hogy fizet neki, ha átír néhány dalt a számára, míg ő dolgozik. Így az állandó gyakorlás eredményeképpen Michael hamar megtanult bánni a gitárral. Játéka révén bekerülhetett bátyja zenekarába a Scorpionsba, ahol 17 évesen már lemezt készített (Lonesome Crow-1974). A lemezt népszerűsítő turnén a brit UFO-val játszottak. A zenekarnak annyira megtetszett Michael stílusa, hogy átcsábították magukhoz a gitárost. Helyére Uli Jon Roth került. Schenker (jóllehet nem beszélt tökéletesen angolul) sikeresen beilleszkedett az UFO-ba, egészen a 70-es évek végéig dolgoztak együtt. Ezidő alatt több klasszikusnak számító lemezt készítettek, de az igazi áttörés annak ellenére is elmaradt, hogy Michael komoly gitárosi hírnévre tett szert, főleg Európában.

Michael Schenker Group

Michael mértéktelen kábítószer és alkoholfogyasztása miatt elhagyni kényszerült a zenekart. Az sem javított a helyzetén, hogy minden előzetes bejelentés nélkül eltűnt a turnék közepén, faképnél hagyva társait. A végső szakításra végül 1979-ben került sor. Ekkor ajánlatott kapott az Aerosmith-től, hogy álljon Joe Perry helyére. 1979-ben egy kis időre visszatért a Scorpions soraiba, de az együttműködés mindössze a Lovedrive albumon való vendégszereplésig futotta. 1980-ban új zenekart toborzott maga köré Michael Schenker Group néven. 1982-ben Ozzy Osbourne kérte fel, hogy legyen Randy Rhoads utódja, de Schenker inkább a szólókarrier mellett döntött. A Michael Schenker Group ígéretesen indult erős korongokat készítve, de végül a folyamatos tagcserék lelassították a banda szekerét. Michael is egyre inkább a slágerlisták felé kacsintgatott.

McAuley Schenker Group

Ezért hozta létre 1989-ben a McAuley Schenker Group formációt, mely pop metal zenéjével közel járt az áttöréshez. A 90-es évek elején Schenker a Ratt-tel tűnt fel az MTV népszerű Unplugged sorozatának egy teljesen felejthető epizódjában, de tagja volt az egyetlen lemezt megért Contraband-nek is (melyben olyan bandákból verbuválódtak a zenészek, mint a Shark Island, a Vixen, a Ratt, és az L.A. Guns). 1993-ban Thank You címmel akusztikus lemezt adott ki, majd két év múlva csatlakozott az UFO-hoz.

Rövid visszatérés az UFO-ba, alkoholproblémák

Schenker második UFO-korszaka sem tartott sokáig, bár egy világturnéra és egy vadonatúj stúdiólemezre, az 1995-ös Walk on Water-re azért futotta. A 2000-es évek elején nehéz időket élt meg súlyos alkoholproblémái miatt. Felesége is elhagyta, a válás után pedig olyannyira nehéz helyzetbe került, hogy el kellett adnia legendás Flyng V gitárjait.

2000-es évektől napjainkig

Ennek ellenére rohamtempóban készített lemezeket, a 2000-es instrumentális Adventures of the Imagination-t három lemez is követte 2001-ben. Ezek után újra lemezt készített az UFO-val. A Sharks címre keresztelt lemez 2002-ben jelent meg. Személyes problémái 2008-ra oldódtak meg véglegesen: sikerült lefogynia, a koncerteken is visszanyerte régi formáját, a 2008-as In the Midst of Beauty c. Michael Schenker Group lemez pedig az utóbbi évek egyik legerősebb alkotása. 2009-ben Oroszországban, az USA-ban és Angliában turnézott többek között.Az elmúlt években többször újra fellépett régi zenekara,a Scorpions koncertjein vendégként(pl.2006 Wacken,2009 Athén).

Stílus, hangszer

Michael Schenker minden idők egyik legnagyobb hatású rockgitárosa. UFO-beli tevékenysége révén nagy hatást gyakorolt a 80-as évek elején felbukkanó gitárosokra. Kirk Hammett, Gary Holt, Trey Azagthoth, Chris Caffery, Fredrik Akesson mind-mind fontos hatásként jelöli meg. Marshall erősítőket és nagyrészt wah-wah pedált használ, valamint Gibson Flying V gitárokat. Nagyban hozzájárult a Flying V modellek népszerűsítéséhez, melyek ma már szinte egybeforrtak a nevével. 2004-től használ Dean gitárokat, a cég pedig Michael Schenker Signature modelleket is a piacra dob, melyek nem sokban különböznek a Fyng V daraboktól. Felbukkanása a 70-es évek derekán újdonságnak számított, hiszen a megszokott blues alapok mellett, gyakorta használt az európai klasszikus zenére hajazó skálákat. Hangzása azonnal felismerhető, valamint kiváló szólóépítési érzékkel rendelkezik.
 

Videók