Bejelentkezés

x
Search & Filters

Pokolgép

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1980

További képek

Biográfia: 

A Pokolgép az 1980-as évek elején alakult magyar heavy metal együttes. Nevükhöz köthető az első magyar heavy metal album, az 1986-ban megjelent Totális metál. A Kukovecz Gábor gitáros és Paksi Endre basszusgitáros által alapított zenekar Kalapács József énekessel az évtized második felében a legnépszerűbb heavy metal együttes volt Magyarországon.

A klasszikus felállású Pokolgépből 1990-ben vált ki Kalapács és a gitáros Nagyfi László, hogy megalakítsák az Omen zenekart. Az új frontember Rudán Joe lett, akivel két újabb stúdióalbumot készített a Pokolgép, majd a fokozatos ellehetetlenülés következtében végül 1994-ben feloszlottak.

A Kukovecz és Rudán körül újjászerveződött zenekar 1999-ben tért vissza. Az újra megerősödő hazai heavy metal színtéren a Pokolgép is megtalálta a helyét. Azóta is rendszeresen készítenek új albumokat, és sikerrel koncerteznek itthon, valamint az országhatáron túl. Húsz év után, 2010 tavaszán távozott az együttesből Rudán Joe énekes, utódja Tóth Attila lett.

Kezdetek (1980 – 1985)

A gitáros Kukovecz Gábor, a basszusgitáros/énekes Paksi Endre és a billentyűs Varga "Pepe" Tibor a kötelező sorkatonai szolgálatuk letelte után 1980-ban úgy döntöttek, hogy a korábbi közös amatőr próbálkozásaik után most komolyabb formában folytatják a zenélést. Egyik budapesti koncertjük után sétált oda a zenekarhoz Kalapács József, hogy szívesen énekelne a csapatban. Az együttesnek rögtön két frontembere is lett, mivel Kalapáccsal együtt egy másik énekes, Németh László is érkezett. Nem sokkal később 1982 decemberében vették fel a Pokolgép nevet (Neográdhy Dezső dobos javaslatára).

Az időközben nyolctagúra bővült zenekar egyfajta rockcirkuszként működött a színpadon. A koncertek intrójaként a Carmina Burana nyitányát használták, különféle jelmezekben, maszkokban, szegecselt bőrruhákban adták elő dalaikat, és minimális pirotechnikát is bevetettek már. Országos ismertséget az 1983-as televíziós Ki mit tud?[1] vetélkedő hozott nekik. Az elődöntőben a Vérszívó asszonyt játszották, a középdöntőben a B.S. emlékére míg a döntőben A jel dalokat adták elő. A hivatásos zsűri mindig kiejtette a zenekart, de a közönség rendre visszaszavazta őket a versenybe, ahol végül második helyezést értek el. A magyar lemezpiacon akkor egyeduralkodó állami lemezkiadó, a Hungaroton megpróbálta rávenni a Pokolgépet, hogy heavy metal helyett eladhatóbb rockzenével próbálkozzanak. Ennek egyik terméke lett a kislemezen is kiadott Kegyetlen asszony címre finomított dal. A rövid kaland után a Pokolgép visszatért a heavy metalhoz, a billentyűs Varga Tibor pedig távozott.

Közben a két zenekarvezető (Kukovecz és Paksi) között is kiéleződtek az ellentétek, végül Paksi Endre kilépett. Egy darabig a Rockwell formációban zenélt majd megalakította a Pokolgép mellett a magyar heavy metal másik emblematikus együttesének számító Ossiant. Az új basszusgitáros Pazdera György (ex-Rockwell) lett. A másodgitáros posztjára Kukovecz Gábor mellé 1984-ben érkezett Nagyfi László (ex-Ninive). Ugyancsak ebben az évben a Magyar Rádió 8-as stúdiójában rögzítettek két dalt (Cirkusz és rács, A bűn), melyek aztán nem kerültek hivatalos kiadásra. Az akkori legnépszerűbb magyar hard rock zenekarok, mint az Omega, a P. Mobil és a P. Box előtt játszottak, majd a Motörhead első budapesti fellépésének előzenekara voltak, ami csak tovább növelte rajongótáborukat.

1985-ben előbb a Start válogatáson jelent meg a Heavy metal című daluk, majd az első önálló Pokolgép kislemezen a Sátán és a Maszk kerültek kiadásra. Ekkor már az Amerikába emigrált Gyenizse András helyén Tarcza László (ex-Rockwell) dobolt a zenekarban. Az ő csatlakozásával alakult ki a Pokolgép klasszikusnak tartott felállása (Kalapács József ének, Kukovecz Gábor gitár, Nagyfi László gitár, Pazdera György basszusgitáros, Tarcza László dobok), ami azután 1986-ban elkészítette a magyar könnyűzene történetének első heavy metal nagylemezét.

Totális metál (1986 – 1990)

A nagylemez kiadása elől addig mereven elzárkózó Hungarotont a Pokolgép rohamléptekben növekvő népszerűsége és Nagy Feró segítő gyámkodása győzte meg. A Totális metál címen megjelent album hatalmas siker lett. Nemcsak a nagyvilágban, de akkor már a vasfüggöny mögé zárt Magyarországon is tombolt a heavy metal mánia. A lemez nyitódala, a klipes A jel szinte azonnal rockerhimnusszá vált. Az album két hónap alatt 65.000 példányban kelt el, összességében pedig kb. 80.000 példány fogyott belőle. A következő nagylemez, az 1987-ben megjelent Pokoli színjáték még jobban teljesített. Hivatalosan 90.000 példányt adtak el belőle, habár egyes vélemények szerint az eladási számok meghaladhatták a százezres példányszámot is (az aranylemez akkori határértékét), de az állami kultúrpolitikának ez már túl sok volt.

A hármas Pokolgép album, az Éjszakai bevetés (1989) tovább erősítette a zenekar presztízsét. A dalszövegek többségét ezen a lemezen már nem Nagy Feró, hanem a csapat szervezőjeként is működő Józsa Béla, valamint a lírai sikerdal Itt és most szövegét jegyző Horváth Attila írták. A nyári országos turné lezárásaként az Olimpiai Csarnokban a lemezbemutató koncerten négyezren voltak kíváncsiak a Pokolgépre. A karácsonyi bulin a Körcsarnokban pedig akkora teltházat csináltak, hogy több százan kiszorultak a teremből.

A következő év elején rögtön nekiláttak a negyedik nagylemez, a Metál az ész felvételeinek. Ez volt az első Pokolgép album, amely CD formában is megjelent (négy bónusz dallal). Az országos turnét 1990. június 9-én a Körcsarnokban rendezett budapesti lemezbemutatóval zárták, amelynek felvétele nem sokkal később egy koncertalbum formájában jelent meg. A Pokolgép első koncertlemezére felkerülő dalokat a rajongók szavazták meg. A háttérben azonban komoly feszültségek voltak a zenekari tagok között, ami végül oda vezetett, hogy a frontember Kalapács József és Nagyfi László gitáros elhagyták a zenekart, és szeptemberben bejelentették új zenekaruk, az Omen megalakulását.

Adj új erőt! (1990 – 1995)

A Pokolgép viszonylag hamar rátalált az új emberekre. Az énekes a Led Zeppelin emlékzenekar Codaból érkezett Rudán Joe lett, míg a gitáros a fiatal Kun Péter (ex-Triton). Az év végi Pokolgép Metal Karácsony rendezvényen már ebben az új felállásban játszottak. Kun hat hónappal később átigazolt az Eddába, a Pokolgép pedig négyesben látott neki a következő nagylemez felvételeinek.

1991 szeptemberében jelent meg az ötödik Pokolgép stúdióalbum Adj új erőt! címmel. A lemezt már nem a Hungaroton, hanem a rendszerváltással egyidőben létrejött magánkiadók egyike, a később az EMI-al szövetkező, Quint gondozta. A Péter László szövegíró közreműködésével készült Adj új erőt! lemez dalai egy közös témát járnak körül, egyfajta koncept-albumként. A nyolchónapnyi befektetett munka babérjait a lemez sikerével arathatták le.

Az élő fellépéseken korábban is kisegítő másodgitáros Jung Norbert a hagyományos év végi karácsonyi Pokolgép koncerten már teljes jogú tagként állt a zenekarral a színpadon. 1992 is az immár szokásos menetrend szerint zajlott. Őszre elkészült az új stúdióalbum (Vedd el, ami jár!), következett az országos turné, majd ismét a karácsonyi parti a rajongókkal. Ezután hosszú ideig csönd vette körül a Pokolgépet, a tagok a privát életben próbáltak érvényesülni, majd 1994 végére csendben feloszlott a Pokolgép.

A következő évben Gép néven már gyakorlatilag Kukovecz Gábor szólóalbuma jelent meg Rudán Joe énekével. A Pokolgép történetének lezárására előbb Best of Régi Gép címmel egy válogatásalbum jelent meg, majd 1995. szeptember 2-án a klasszikus felállású Pokolgép Kalapács Józseffel és Nagyfi Lászlóval adott búcsúkoncertet, melynek vendége volt Paksi Endre és Rudán Joe is. A koncert felvételét a Sony Music adta ki Utolsó merénylet címmel még abban az évben.

Csakazértis (1999 – 2009)

A '90-es évek mellőzöttsége után az ezredforduló közeledtével a heavy metal újjáéledésének köszönhetően Magyarországon is több, korábban feloszlott zenekar döntött a visszatérés mellett. Az 1999. május 8-i Metal Fesztiválon az Ossian és az Omen társaságában a Kukovecz Gábor és Rudán Joe körül újjászerveződött Pokolgép is fellépett. Az új ritmusszekciót Pintér "Pinyő" Csaba basszusgitáros és Szilágyi Ede dobos, a Carmen együttes korábbi tagjai alkották. A fesztivált ősszel önálló turné követte. A novemberi budapesti nagy koncerten Láris "Csiga" László (ex-Lady Macbeth) gitárossal kiegészülve álltak színpadra.

2000 tavaszán jelent meg a Pokolgép új stúdióalbuma, a Csakazértis, a Nephilim kiadónál. Az országszerte sikeres fellépéseket az év végi PeCsa koncerttel koronázták meg, amely a következő évben hanghordozón is megjelent. Érdekesség, hogy szinte a Pokolgép visszatérő lemezével egyidőben jött ki a korábbi énekes, Kalapács József neve alatt Az első merénylet című album, amely a Pokolgép korai (1983-84-es) kiadatlan dalainak friss felvételét rejti.

2001 tavaszán látott napvilágot a Csakazértis album angol nyelvű változata Ancient Fever címmel. Ekkoriban csatlakozott a Pokolgéphez másodgitárosként Kukovecz tanítványa Nagy Dávid, aki a 2000-es album dalszövegeinek megírásában vett részt korábban. Ősszel azonban már az új nagylemez felvételein dolgozott a zenekar. A Te sem vagy más 2002. március 8-án jelent meg a Hammer kiadónál. A zenekar 20 éves születésnapja alkalmából jelent meg 2002 novemberében a Momentum című válogatásalbum, a Pokolgép lírai dalainak gyűjteménye. A folyamatos és intenzív turnézás közepette, szintén még a jubileum részeként, 2003. október 4-én egyetlen koncertre újra összeállt a '80-as évekbeli klasszikus Pokolgép.

A következő album dalait a koncertek közti pihenőidőkben rakták össze. Az A túlélő 2004. november 15-én jelent meg. Újabb turnék következtek országhatáron belül és kívül. 2006 nyarán Szilágyi Ede dobos távozott, és helyére Czébely "Csibe" Csaba érkezett a Philadelphiából. A decemberben megjelenő, régi Pokolgép-slágerek akusztikus átiratait rejtő Oblatio albumot már vele készítették el. A lemez sikerén felbuzdulva ettől kezdve többször adtak akusztikus koncerteket a lemez dalaiból. A Pokolgép legutóbbi stúdióalbuma egy évvel később, 2007 decemberében jelent meg Pokoli mesék címmel. A 2008-as évet végig koncertezéssel töltötte a zenekar, jelenleg pedig a következő Pokolgép nagylemezre készülnek.

Újratöltve (2010 – napjainkig)

2010 áprilisában bejelentették, hogy a Rudán Joe közös megegyezéssel távozik az együttesből. Utódja az a Tóth Attila lett, aki korábban a Griff, a Mindfields Factory és a Rubicon Rock zenekarok tagja volt, valamint szerepelt a Magyar Televízió A Társulat című műsorában. December elején a Rockinform magazin mellékleteként megjelent az Újratöltve című koncertalbum. A december 30-i évzáró koncert után Nagy Dávid gitáros és Czébely Csaba dobos elhagyták a zenekart. Az új tagok – gitáron Z. Kiss Zalán, dobokon Veress Márton – 2011. februárjában csatlakoztak a nagyban átalakult Pokolgéphez.

 


A Pokolgép 2013 augusztus 2-án, pénteken, a székesfehérvári Fezen Fesztiválon ad koncertet.
 

Videók

  • Pokolgép - Hol van a szó
  • Pokolgép - A Jel
  • Pokolgép - Itt és most
  • Pokolgép - Metal az ész
  • Pokolgép - Kegyetlen asszony
  • Pokolgép - Gép induló
  • Pokolgép - Mégegyszer
  • Pokolgép - Panasz van rád
  • Pokolgép - Ősi lázban
  • Pokolgép - Újra születnék

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tóth Attila
ének
Kukovecz Gábor
gitár
vokál
Z. Kiss Zalán
gitár
vokál
Pintér Csaba
basszusgitár
vokál
Veress Márton
dob