Bejelentkezés

x
Search & Filters

Sade

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1980

További képek

Biográfia: 

Sokan a mai napig abban a tévedésben vannak, hogy a Sade csupán egy énekes neve és nem egy együttesé. Bár a középpontban valóban Helen Folsade Adu ( 1959. január 16. ) áll, a Sade név egy egész együttes munkáját takarja. A nigériai származású, félvér (angol anya - nigériai apa) Adu, Lagos közelében született, de gyermekkorának meghatározó éveit már Angliában tölti. Zenei érdeklődése már a kezdetektől a soul, jazz és rithm and blues felé fordul, kedvenc énekesei: Ray Charles, Aretha Franklin, Nina Simone, Al Green és Billie Holliday. Tanulmányait a londoni St. Martin művészeti iskolában végzi, ahol elsősorban divattervezést tanul, és a kezdetekben modellként is dolgozik.

A 80-as évek elején az Arriva nevű funk együttesben énekel, ahol Ray St. Johnnnal közösen elkészítík későbbi sikerszámát a Smooth Operator -t.

1981-ben a Pride együttes tagjaként lép fel ahol találkozik Stuart Matthewmannnal és Paul Denmannal, későbbi együttesének tagjaival. A Pride együttes fellépései alakalmával figyel fel az énekesnőre az Epic lemezkiadó cég és szerződést ajánl. Debütáló albumuk a Diamond Life óriási siker, hiszen felkerül a nagylemezek Top 10-es listájára. Az albumról kimásolt kislemezek: Smooth Operator, Hang On To Your Love pillanatok alatt platinalemezekké válnak és megállíthatatlanul repítik a zenekart a világhírnév felé. Mindebben az a különös, hogy a zenekar igen igényes soul és jazz alapokon nyugvó nem kimondottan populáris zenét játszik.

1985-ben újabb két szám, a Never As Good As The First Time és a The Sweetest Taboo vezetik az angol slágerlistákat. A kimagasló sikereket hamarosan újabbak követik: Is It A Crime, Tar Baby.

1986-ban a "legvisszafogottabb" soul együttes, a Sade Grammy díjat kap mint az év legjobb új zenekara. A Stronger Than Pride megjelenése után azonban az együttes négy hosszú éven át hallgatásba burkolózik és csak 1992-ben térnek vissza a zenei élvonalba a Love Deluxe című albummal, amely akárcsak az ezt megelőzők platinalemez lesz. A korongról kimásolt No Ordinary Love hosszasan vezeti a slágerlistákat, bizonyítva, hogy a Sade népszerűsége töretlen. Ezt követően a banda tagjai külön utakon kezdenek járni és csak néha jönnek össze egy-egy újabb album és a velejáró koncertek kapcsán. Ám mindez mit sem változtat zenéjük magas színvonalán és számaik kidolgozottságán.

Átlagosan háromévente jelentetnek meg újabb nagylemezt, de a 2002-ben napvilágot látott Lovers Live óta nem lehetett hallani róluk. Mostanáig. 2010-ben ugyanis megjelent új stúdióalbumuk: Soldier Of Love címmel.
 

Videók

  • Sade - Smooth Operator
  • Sade - Soldier Of Love
  • Sade - No Ordinary Love
  • Sade - Your Love Is King
  • Sade - The Sweetest Taboo