Bejelentkezés

x
Search & Filters

Spencer Davis Group, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1963

További képek

Biográfia: 

A quartett egy rhythm and blues formáció volt, erős blues alapokkal. Olyan ősök zenéjét játszották, mint Leadbelly, Big Bill Broonzy, John Lee Hooker.

Már a megalakulás időszakában sem voltak kezdők. Ez igen érdekes, hiszen az egyik tag, Steve Winwood ekkor még csak 15 éves volt. Néhány orgonát ekkorra már biztosan elnyűtt. Spencer Davis volt a névadó és a vezér. Ő a gitárt és a szájharmonikát nyúzta. Mellettük Pete York verte a bőröket. Steve Winwood bátyja, Muff Winwood basszusozott. Az együttes lelke és igazi vezéregyénisége Steve Winwood volt, aki orgonáján és néha szájharmonikáján alkotott sikereket. Az ő rekedtes, éles blues hangja adta az együttes valódi arculatát.

1965-ben a Keep On Running már igazi nagy siker, amelynek segítségével elindultak a csúcs felé. A blues alapok végigkísérték ezt a lendületes számot. A Pop Gearben két számmal is szerepelt az együttes a televízióban. a következő évben olyan sikerszámokkal jelentkeztek, mint a Somebody Help Me és az akkoriban szinte mindenki által ismert Gimme Some Lovin'. A rhythm & blues együttesek sem örökéletűek. Előbb csak Winwoodék távoztak, és létrehozták a Traffic-et, majd 1967-ben feloszlott a SDG.

Spencer Davis nem hagyta annyiban a dolgot, és létrehozta a Spencer Davis Group II-t, amely nem volt hosszú életű, de egy fontos hazai vonatkozása is volt: 1967 júliusában két egymást követő napon 8-10 ezer ember előtt tartottak két sikeres koncertet a Kisstadionban. A SDG II. megszűnte után az egykori tanárember, Davis létrehozta a New Spencer Davis Groupot. Ez már tényleg csak egy kétségbeesett próbálkozás volt, és mint ilyen nem is tartott sokáig.

Davis ezután szólóban is próbálkozott de nem tudott olyan sikert elérni, mint a Spencer Davis Group legkiemelkedőbb tagja, a Traffic és a Bind Faith csillaga, a rock Mozartja, Stevie Winwood.
 

Videók

  • The Spencer Davis Group - Keep on Running
  • The Spencer Davis Group - I'm a Man
  • The Spencer Davis Group - Georgia On My Mind
  • The Spencer Davis Group - Beat Beat Beat
  • The Spencer Davis Group - Mean Woman Blues
  • The Spencer Davis Group - Gimme Some Lovin'
  • The Spencer Davis Group - When I Come Home
  • The Spencer Davis Group - Dust My Blues

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Spencer Davis
ének
gitár
Eddie hardin
billentyűsök
Miller Anderson
gitár
Colin Hodkingson
basszusgitár
Steff Porzel
dob