Bejelentkezés

x
Search & Filters

Steppenwolf

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1967

További képek

Biográfia: 

A Steppenwolf egy amerikai rockegyüttes, mely az 1960-as évek végén, főleg Born to Be Wild című daluknak köszönhetően, nagy szerepet játszott a heavy metal műfaj létrejöttében.

Az együttest 1967-ben alapította John Kay énekes, Michael Monarch gitáros, Rushton Moreve basszusgitáros, Goldy McJohn billentyűs és Jerry Edmonton dobos Los Angelesben. Korábban Kay, McJohn és Edmonton a The Sparrow nevű formációban már zenéltek együtt Torontoban. Egyes források ezért tartják kanadai származásúnak a csapatot.

Az örök motoroshimnuszként és az egyik legelső heavy metal dalként számon tartott Born to Be Wild 1968 nyarán jelent meg kislemezen, és a Szelíd motorosok (Easy Rider) című film betétdalaként vált ismertté. A Born to Be Wild dalszövegében hangzott el elsőként zenei közegbe ágyazva a "heavy metal" kifejezés. Következő kislemezeik közül Amerikában a Magic Carpet Ride és a Rock Me szintén Top10 sláger lett a Billboard 100-as listáján, megszilárdítva ezzel a zenekar pozícióját a hard rock színtéren.

Az 1970-es évek kezdetére azonban a Steppenwolf megfáradt. 1972-ban oszlottak fel, de két évvel később már újjá is alakultak. Három stúdióalbumot készítettek, majd 1976-ban ismét feloszlottak. Az énekes John Kay a szóló próbálkozások után 1980-ban hozta össze ismét az együttest John Kay & Steppenwolf néven, mely egészen 2007-ig működött. Búcsúkoncertjüket 2007. október 6-án adták a Maryland állambeli (tehát nem a skót) Aberdeen városában. Karrierjük során 25 millió albumot adtak el világszerte.
 

Videók

  • Steppenwolf - Born To Be Wild
  • Steppenwolf - Snowblind Friend
  • Steppenwolf - The Pusher
  • Steppenwolf - Magic Carpet Ride

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
John Kay
ének
ritmusgitár
Danny Johnson
szólógitár
vokál
Michael Wilk
billentyűsök
Ron Hurst
dob