Bejelentkezés

x
Search & Filters

Turbonegro

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

A Turbonegro provokatív norvég punk rock zenekar. A zenekar a heavy metalt, a rockot és a punkot ötvözi zenéjében. A Turbonegro sokak szerint a jelen legmodernebb punkzenéjét játssza. A Turbonegro korai lemezeinek stílusa leginkább a punkrock és a hard rock határmezsgyéjére helyezhető el. Jelentős nemzetközi elismerést 1996 körül, az Ass Cobra és az Apocalypse Dudes albumokon hallható, önmaguk által deathpunknak definiált zenével értek el.

A dalokra jellemző volt a lendületes, időnként punkrockba hajló sebesség, de ezt a hetvenes évek hardrock zenekaraira jellemző zenei megoldásokkal elegyítették. A zenekar újjáalakulása utáni dalaira már letisztultabb, rockosabb dallamvilág jellemző, de nyomokban fellelhetőek a korai korszak megoldásai is.

„A Turbonegro dalszövegeire jellemző a nyíltan vállalt politikai inkorrektség, a gúny és az irónia. Különösen az 1998 előtti időszakban szövegeik miatt kevéssé voltak népszerűek a norvég black metal zenekarok körében, ugyanakkor a konzervatív beállítottságú zenehallgatók is gyakran megütköztek témaválasztásaikon. Ehhez hozzájárultak színpadi fellépéseik és öltözködésük, melyek láthatóan a hetvenes évek glamrock stílusa alapján teremtik meg a zenekar egyediségét.”

Neve

A tagok által hangoztatott történetek alapján a zenekar neve eredetileg Nazipenis volt, de ezt később Turbonegrora változtatták. Korai kiadványaikon gyakran Turboneger vagy TRBNGR megnevezés szerepel. (A "negro" kifejezés a norvég helyesírás szerint "neger".)

Turbojugendnek nevezik az egyes városokban létrejövő Turbonegro-rajongók csoportját. Az első Turbojugend a németországi Hamburg egyik negyedében, St. Pauliban jött létre. A tagokat farmerdzsekijükről lehet felismerni, melynek hátán a Turbojugend felirat, valamint a város neve szerepel.

Története

Az együttes 1989-ben alakult Norvégia fővárosában, Osloban, Nazipenis néven, melyet hamarosan Turbonegrora módosítottak. Kezdeti próbálkozásaikra a kezdetlegesen kidolgozott punkrock stílus jellemző – ez hallható a Killer Penis című dalban, mely a zenekar legelső próbáján került rögzítésre, és 2006-ban, a Small Feces című gyűjteményes kiadványon is helyet kapott. A csapat stílusa hamarosan egyre karakteresebb jegyeket kezdett mutatni, és népszerűségük is rohamosan nőtt. Több független kiadónál megjelent kislemez után 1992-ben készítették el első, Hot Cars And Spent Contraceptives című lemezüket, mely eredetileg mindössze 1000 példányban jelent meg. Egy évvel később, Németországban is megjelent az első lemezük,de öt bónuszdallal kiegészítve, Helta Skelta címen, és szintén szerény, 1500-as példányszámban.

A Turbonegro változatlan lelkesedéssel készítette a különféle kiadóknál megjelentetett kislemezeket, majd 1994-ben elkészült második, Never Is Forever című albumok, melyen már hallhatóak olyan zenei megoldások, amik későbbi albumaikon teljesednek ki. Ez a lemez volt az új énekes, Hank Von Helvete debütálása a zenekarral, aki Harry Fossberget váltotta. Az áttörést egyrészt az 1996-os Ass Cobra, másrészt az 1998-as Apocalypse Dudes eredményezték. Ennek ellenére a sikereket beárnyékolták a zenekarok belüli konfliktusok, melyek egyik fő oka Von Helvete heroin addikciója volt. Ez vezetett az 1998-ban bekövetkezett feloszláshoz. A zenekar két utolsó, klasszikus időszakban, Berlinben és Osloban tartott koncertjét dokumentálja az 1999-ben kiadott Darkness Forever! album.

A zenekar tagjai 1998 és 2002 között szinte nem is találkoztak egymással, azonban utolsó két albumuk rajongótábora egyre nagyobb lett. A 2000-es évek eleje már kultikus státuszban találta a Turbonegrót, melyet kiadójuk jó érzékkel próbált meglovagolni a Love It To The Deathpunk – The Time and Life of Turbonegro című Best of kiadvánnyal, ami 2001-ben jelent meg a teljes európai piacon, és 2003-ban az Egyesült Államokban. Emellett néhány, a zenekarért rajongó zenész összehozott egy tribute albumot is 2001-ben, Alpha Motherfuckers címmel. Ezen többek között olyan együttesek játsszák a legjobb Turbonegro dalokat, mint a Therapy?, a HIM vagy a Queens Of The Stone Age.

A holtidőben tapasztalt sikerek hatására, és Von Helvete sikeres elvonóját követően, 2002-ben a tagok ismét próbálni kezdtek, és turnéra indultak, melyet frenetikus siker kísért Európában és 2003-ban az Egyesült Államokban is. A turné előtt-alatt jelent meg a már az újjáalakulás után készített Scandinavian Leather album, amelyről a Fuck The World című dalt a MTV is előszeretettel tűzte műsorra. 2005-ben jelentették meg a Party Animals albumot, melynek turnéja kapcsán eljutottak hazánkba, a Sziget Fesztiválra is. A 2006-os évben jelent meg a korai kislemezek dalait tartalmazó Smell The Feces című dobozos kiadvány.
 

Forrás: wikipédia

Videók

  • Turbonegro - I Got a Knife
  • Turbonegro - Do You Dig Destruction
  • Turbonegro - Get It On
  • Turbonegro - Sell Your Body (To the Night)
  • Turbonegro - High on the Crime
  • Turbonegro - Fuck The World
  • Turbonegro - Denim Demon
  • Turbonegro - You Give Me Worms

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tony Sylvester
ének
Euroboy
gitár
Rune Rebellion
gitár
Happy-Tom
basszusgitár
Tommy Manboy
dob