Bejelentkezés

x
Search & Filters

Flea (Red Hot Chili Peppers)

Születés / Halálozási dátum: 
1962. október 16. kedd
Születési hely: 
Melbourne - Ausztrália

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Flea (eredeti nevén Michael Peter Balzary) (Ausztrália, Melbourne, 1962. október 16. –) zenész, a Red Hot Chili Peppers tagja (basszusgitáros), színész.

A korai évek

Michael Balzary igen konvencionális életet élt az ausztrália Melbourne városában, egészen 1967 márciusáig, amikor is vámtisztviselő édesapját New Yorkba helyezték át. Mick Balzary New Yorkba helyezte át családja székhelyét, beleértve feleségét, Patriciát, lányukat, Karent és az öt éves Michaelt.

1971-ben, mindössze négy évvel a költözés után, Balzary édesanyja szerelembe esett egy ifj. Walter Urban nevű jazz-zenésszel, és a válás mellett döntött. Michael, az édesanyja, a húga és leendő mostohaapja 1972-ben Los Angelesbe költöztek.

Balzary már igen fiatalon rendkívüli késztetést érzett a zenélés iránt. Elsőként dobon játszott, majd kilenc éves korától trombitán játszott. Balzary tehetségére hamar felfigyeltek és kisvártatva már a Los Angeles-i Ifjúsági Zenekarban muzsikált.

Mostohaapja (és jazzbandája) zenéje mély benyomást tett Balzaryra tizenegy éves korától kezdve. Walter zenei munkásságának köszönhető Balzary életen át tartó szerelme a jazz és annak kiemelkedő művelői (Miles Davis, Dizzy Gillespie és Ornette Coleman) iránt. A VH1 Behind the Music című műsorában Balzary úgy nyilatkozott, hogy mostohaapja mintáját követve, inkább jazz-zenész szeretett volna lenni, nem volt ambíciója a rock iránt.

A Fairfax Gimi

Balzary lelkes trombitás és jazz-rajongóként érkezett a Fairfax Gimnáziumba, 1976 szeptemberében. Legelső napján játékos verekedést imitáltak Tony Shurr nevű iskolatársával, amikor Balzary leendő zenésztársa, Anthony Kiedis sietett Tony segítségére. A rövid összetűzés ellenére pillanatokon belül kialakult köztük az az elválaszthatatlan barátság, amely a mai napig is tart. Barátságuk örömére, Balzary hamar bevezette Kiedist a jazz világába.

Kisvártatva Kiedis és Balzary összebarátkoztak egy újabb leendő zenésztárssal, Hillel Slovakkal. Hillel az Anthym nevű bandában zenélt. Slovak volt az, aki bevezette Balzaryt a rock világába. Michael kedvenc zenekarai ekkoriban a Led zeppelin, a Kiss, a Queen, a New York Dolls és a Jimi Hendrix Experience voltak.

Újdonsült lelkesedésében fordult – 1978-ban – Balzary a basszusgitár felé. Első tanára éppen Slovak volt, aki már akkoriban is virtuóz gitáros volt. 1980-ban pedig ő vette át Todd Strassman helyét Slovak zenekarában, az Anthymban.

A Flea becenév egy Anthony Kiedisszel és Keith Barryvel töltött baráti sítúra során ragadt rá Balzaryra.

Karrier

Flea elképesztő bőgőjátékára nemsokára a zenekaron kívül is felfigyeltek. 1982-ben elfogadta a Fear nevű agresszív punkzenét játszó banda felkérését, és rövid ideig párhuzamosan zenélt mindkét együttesében.

Flea, Anthony, Hillel és barátjuk, Jack Irons 1983-ban döntöttek úgy, hogy komolyabban is megpróbálkoznak a zenéléssel; klubokban léptek fel a Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem (kb. Kiapadhatatlan Tony és a Testi Sértés Csodálatos Mesterei) néven, majd Flea ötletére felvették a Red Hot Chili Peppers nevet.

Hat hónapon belül megkötötték első szerződésüket a neves EMI lemezkiadóval. Flea otthagyta a Feart, hogy csak a Chili Peppersre tudjon koncentrálni. Balzary gyermekkori példaképénak, az ex-Sex Pistolsos John Lydonnak az ajánlatát is visszautasította, hogy a barátaival zenélhessen.

Flea számos neves zenészt segített karrierje során. Ahogy a Silverlake konzervatórium tanítványainak mecénása és mentora is volt.

A Red Hot Chili Peppers

A Red Hot Chili Pepperst (rövidítve RHCP) 1983-ban alapították Los Angelesben Anthony Kiedis-szel. A zenekar funkkal vegyített rock zenét játszik, amibe más műfajok (mint például a punk rock és a pszichedelikus rock) stíluselemei is megtalálhatóak. Élőben sok aspektusát viselik a jam zenekaroknak improvizatív előadásmódjuknak köszönhetően. A zenekar jelenlegi tagjai a következők: a két alapítótag Anthony Kiedis (ének) és Michael "Flea" Balzary (basszusgitár), Chad Smith, aki 1988-tól dobol a zenekarban, és Josh Klinghoffer, aki 2009 végén csatlakozott az együtteshez John Frusciante távozása után. A Red Hot Chili Peppers eddig 7 Grammy-díjat nyert, és több mint 80 millió lemezt adott el világszerte. A Red Hot Chili Peppers 30. lett a VH1 csatorna A 100 Legjobb Hard Rock Előadó listáján. A zenekar tagjai a 72. helyre jutottak a VH1 A 100 Legszexibb Előadó listáján, és 128. helyre a Az Elmúlt 25 Év Legjobb Könnyűzenei Együttesei listán. 2012-ben bekerültek a Rock and Roll Hall of Fame legendái közé. A zenekar eredeti tagjai Kiedis és Flea mellett Hillel Slovak gitáros és Jack Irons dobos voltak.

Slovak és Irons nem játszottak a zenekar debütáló albumán, az 1984-es The Red Hot Chili Peppersen, mivel akkor más zenekarhoz kötelezték el magukat. Cliff Martinez dobolt az első két lemezen (majd Irons a harmadikon), és Jack Sherman gitározott az elsőn. Slovak a zenekar második, 1985-ös Freaky Styley és harmadik, 1987-es The Uplift Mofo Party Plan című lemezén gitározott; 1988-ban meghalt herointúladagolásban. Halála következtében Irons elhagyta az együttest. A Parliament-Funkadelic gitárosa, DeWayne McKnight töltötte be Slovak helyét rövid ideig, majd még szintén 1988-ban John Frusciante lett az állandó gitárosuk. A Dead Kennedys egykori dobosa, D.H. Peligro vette át Irons helyét egy ideig, majd még ugyanabban az évben leváltotta Chad Smith. A Flea, Kiedis, Frusciante, Smith felállás volt a leghosszabb idejű, öt lemezt rögzítettek közösen, kezdve az 1989-es Mother's Milk-kel. 1990-ben a zenekar otthagyta az EMI kiadót, és szerződést kötött a Warner Bros. Recordsszal, és a Rick Rubin producer által felügyelt 1991-es Blood Sugar Sex Magik lemezük az első áttörő sikerükké vált. Frusciante nem bírta a hirtelen jött sikert, és 1992-ben távozott a zenekarból a az album turnéja közben.

Miután Arik Marshallal befejezték a turnét, Jesse Tobias lett a gitárosuk pár hétig, majd őt váltotta Dave Navarro, a Jane's Addiction egykori gitárosa. Vele rögzítették az 1995-ös One Hot Minute című lemezt. Bár az eladások tekintetében jól szerepelt, a Blood Sugar Sex Magik sikerét nem tudta megismételni. Navarro-t 1998-ban kirúgták a zenekarból. Frusciante, drogrehabilitációjáról visszatérve Flea kérésére ugyanebben az évben visszatért a Red Hot Chili Peppersbe. Az újraegyesült négyes stúdióba vonult, és 1999-ben kiadták Californication című lemezüket, ami 15 millió eladással az együttes legnagyobb sikerévé vált. Ezt követte 3 évvel később, 2002-ben a By the Way, majd 4 évvel később, 2006-ban a Stadium Arcadium című dupla lemezük, ami az első listavezető albumuk lett Amerikában. A világ körüli turné után a zenekar hiátusra vonult, Frusciante pedig távozott a zenekarból, hogy szólókarrierjére koncentrálhasson. Helyét Josh Klinghoffer vette át 2009-ben, aki turnézenészként már dolgozott az együttessel a Stadium Arcadium turnéján, és Frusciante szóló projektjeiben is közreműködött. Klinghofferrel rögzítették az együttes 10. stúdiólemezét, az I'm with You-t, ami 2011-ben jelent meg, és 18 országban listavezető helyen debütált.

Előadásmód

Flea játékára nagy hatással volt Bootsy Collins (akire pedig a Sly & The Family Stone basszere, Larry Graham hatott), a funk zene és a korai punk rock bandák (mint a Black Flag) elsöprő ereje.

A Greatest Hits címet viselő válogatáslemezhez mellékelt füzetecskében Flea leírja, hogy kik voltak a legnagyobb hatással a zenéjére. Ők pedig: Jah Wobble, John Paul Jones, id. James Jamerson, Bootsy Collins, Eric Avery, Aston Family Man Barrett, Mike Watt, Andrew Weiss, Peter Hook, és a Fela Kuti basszerei.

Hangszerei

Basszusgitár


A Californication albumig állandó hangszere egy Music Man StingRay gitár volt, melyet a Freaky Styley felvételénél használt először. A The Uplift Mofo Party Plan és a Mother's Milk felvételénél Flea egy Spector basszusgitárt használt. A Blood Sugar Sex Magik-et egy Wal Mach II és egy öt húros Stingray gitárral rögzítették, míg a One Hot Minute esetében egy Alembic Epic-et használt. A Californication esetében egy Stingray alapú Modulus gitárt használt. A Stadium Arcadiumon egy '62 Fender Jazz basszusgitárral zenél. A turnéra is ezzel a gitárral indul, de kisvártatva visszatér a Modulushoz. Gyakran használ különböző pedálokat is a hangzás tökéletesítése érdekében.

Trombita

Flea alkalmanként még mindig játszik trombitán, például a Jane's Addiction Nothing's Shocking című albumán,Mike Watt Ball Hog or Tug Boat? című albumán, a The Mars Volta Frances The Mute-ján, és a Nirvanaval a Smells Like Teen Spirit előadásán a Hollywood Rock-ban 1993-ban.

Flea trombitaszólamai feltűnnek többek között olyan számokban, mint az Apache Rose Peacock a Blood Sugar Sex Magik korongról, illetve a Tear és az On Mercury a By the Way-ről. A Stadium Arcadium című album több számában is van trombitás rész, ilyenek például a Torture Me, a Slow Cheetah és a Hump De Bump című számok. Alkalomszerűen élő fellépéseken is előad egy-egy trombita-szólót, ahogy a Hyde Park-beli koncerten is tette.

Független munkásság

Szóló


A Red Hot Chili Peppers-szel kiadott One Hot Minute album után Flea szóló karrierbe kezdett. Lemezt soha nem adott ki, de néhány emlékezetes demó született, mint például a You Got Stuck With Me és a Fiberoptics. I've Been Down című dala az Egy kosaras naplója című film zenéi között szerepel.

Színészet

Flea 1984-ben debütált a kultklasszikus punkdrámában, a Suburbiában, mint "Mike B. The Flea." Szerepelt még többek között az Otthonom Idaho, a Hajsza, A nagy Lebowski, a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmekben, valamint a Psycho 1998-as újrafeldolgozásában is. Legemlékezetesebb szerepe mégis a Vissza a jövőbe második és harmadik részéhez kötődik, ahol Douglas J. Needlesként bohóckodik. Televíziós rajzfilmsorozatok szinkronizálásában is részt vesz időről időre.

Tovább a Red Hot Chili Peppers oldalára.

 

Forrás: wikipédia