Bejelentkezés

x
Search & Filters

40 év távlatából: Keith Emerson kézsérüléseA progresszív rock supergroup Emerson, Lake and Palmer sosem a mértékletességéről volt híres. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a zenéjük komplikáltsága és tökélyre csiszolt kivitelezése, vagy akár a túlontúl látványos fellépéseik. A billentyűs Keith Emerson egy kifejezetten kicsapongó zenész volt, mikor koncertre került a sor. Egy színpadi trükk 1973. február 2-án sajnos az egész karrierjébe került – a pirotechnika miatt ugyanis megsértette a kezeit.

Emerson úgy ötvözte a klasszikus, a jazz és a rock műfajokat, mint azelőtt soha senki, és ez a ’70-es évek prog rock billentyűseinek élvonalába helyezte őt. Mindezek ellenére leginkább a színpadi teljesítménye  - szokatlan jelmezek, a billentyűk késsel való leütése – volt az a különleges él, amely az ELP élőben történő megtekintését annyira újszerű élménnyé tette. 40 évvel ezelőtt, azon a bizonyos koncerten a billentyűibe belevezették a pirotechnikát, hogy a show látványelemeként egy ponton robbanást idézzen elő; de az időzítés félrecsúszott, és a hangszer túl korán robbant, ami megsebesítette Emerson kezeit.

Vannak, akik a balesetet Emerson alkoholfogyasztására fogják (mondván, hogy szinte minden felvételen látszik egy-egy üveg mellette), de a kérdés egy idő után érdektelenné vált, ugyanis Emerson nagy szerencséjére nem került életveszélybe, és egy idő után vissza is nyerte a kezei teljes működőképességét. Emerson tehát azóta is kitartóan gyönyörködteti a közönségét, és sértegeti a rock-kritikusokat.

 

Címkék: 
Keith Emerson
Emerson
Lake and Palmer