Bejelentkezés

x
Search & Filters

Európa turnéra indul a Grand Mexican Warlock (interjú)A Grand Mexican Warlock mindenképpen a feltörekvő magyar zenekarok egyikének mondható. Egy igen széles stíluspalettát képviselnek, melyről megbizonyosodhatunk az Aeons című albumukon hallható dalokból. A zenekar megalakulásáról, stílusirányzatokról, és az Április 3-án induló európai turnéról kérdeztük a zenekar képviseletében Szabó Lacit.

 

Rocknook: - Bizton állítható, hogy egy supergroup vagytok. Mikor, és milyen indíttatásból alakult meg a Grand Mexican Warlock?

 

Szabó Laci (GMW): - Ezt a supergroup jelzőt már hallottuk sok helyen, de nem mi találtuk ki. Supergroup pl. a Them Crooked Vultures, mert ott azért tényleg elég menő az összeállítás, de nálunk pusztán csak arról van szó, hogy összejött néhány zenész, akik játszottak már máshol is korábban. Azt hiszem 2008 nyarán volt az első próba, de sokáig nem találtunk énekest és billentyűst, néha már egész reménytelennek tűnt, hogy normális zenekarrá váljunk, aztán szerencsére ráakadtunk Undosra és Áronra, nem sokkal később pedig jött az első koncert, 2009 decemberében a Dürerben.

 

Rockbook: - Milyen zenekarok vannak rátok hatással?

 

Szabó Laci (GMW): - Hát ez nagyon vegyes és változékony. Szokták mondani, hogy mi vagyunk a magyar Mars Volta, pedig szerintem csak mi is és ők is sok Zeppelint meg Hendrixet hallgattunk. De reggelig sorolhatnám, tényleg mindenfélét szeretünk, én mostanában sok Nick Cave-et, Hobo-t, Dead Weather-t, Tame Impalát és komolyzenét hallgatok. Aztán olyan is van, hogy hónapokig semmit. A mostani modern és sekélyes cuccokat viszont nagyon nem, a dubstep pl. egy baromság, a tehetségkutatós énekesek röhejesek, a hip-hop már csak a pózolásról szól, a rockot kóklerek csinálják, az alternatív szó elvesztette az értelmét, és úgy általában az egész hazai zeneipar szánalmas, beleértve minket is. Kicsit elkalandoztam, de tényleg nyitottak vagyunk bármire! J

 

Rockbook: - Elég szerteágazó a stílusotok, manapság több zenekarról mondható el ugyanez. Mit gondoltok ennek köszönhetően több korosztályhoz, tágabb befogadókörhöz  jut el a zenétek?

 

 

 

Szabó Laci (GMW): - Nem hinném, sőt. Pont az előbb említett sekélyesség miatt. Én azt látom, hogy ez a zene a végnapjait éli, kíméletlenül eljárt felette az idő, annak ellenére, hogy a Grand Mexican egy elég friss szellemiséget képvisel. Minden jel erre utal, hogy az a korosztály, akik az izgalmas, érzelemdús és tartalmas zenét szerették, megöregedtek, néhány kivételtől eltekintve nem járnak már koncertre, a mostani fiatalok meg gyökérségeket hallgatnak, ha egyáltalán hallgatnak valamit. És ez egyre rosszabb lesz, pl. egy közeli ismerősöm gyerekének az osztályfőnöke tanítás előtt mindig Gangnam Style-lal indítja a napot, hogy a kölykök felpörögjenek. És ha a gyereknek nincsenek jó ízlésű szülei, akkor beszopta. Rémisztő, nem?

 

A saját bőrünkön ebből a folyamatból annyit érzünk, hogy egyre szarabb minden. A koncertekre nem jönnek többen, vidéken totál halál, elindulni sincs értelme, a fesztiválokon tavaly még játszhattunk , idén már alig férünk be pár helyre, és mi még szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán van pár lehetőség. Szóval aki sok emberhez akar eljutni, annak az lenne a tanácsom, hogy véletlenül se próbáljon meg pszichedelikus rockot játszani! J

 

Rockbook: - Árpilis végén 3 hetes európai turnéra indultok. Mely országokat érinti a turné, és milyen várakozással vagytok?

 

Szabó Laci (GMW): - Igen, lesz egy turné, cseh, horvát, szerb, román, német, szlovén, bolgár és magyar állomásokkal. Várjuk már, van egy rakat új szám, amiket tesztelni akarunk, meg egy ilyen turné mindig jó buli, annak ellenére, hogy sok kényelmetlen szitut is el kell viselni. A turné záró koncertje a budapesti Iskola Klubban lesz, vagy nagyon jó formában leszünk, vagy iszonyatosan lerobbanva, úgyhogy mindenképp érdemes lesz megnézni!

 

Rockbook: - Közel két éve jelent meg az első albumotok az Aeons. Tervbe van véve egy következő is?

 

Szabó Laci (GMW): - Hajjajj, régóta tervbe van, de mostmár tényleg egész jól állunk. Kicsit lassabban készül, mint gondoltuk, de annál jobb lesz. A turnén bejáratjuk az anyagot, és nyár elején elkezdjük a stúdió munkát. Szeptember körül talán meg is jelenik.

 

Rockbook:  - Hogyan készülnek a GMW dalok? A riff vagy a dalszöveg születik meg előbb?

 

Szabó Laci (GMW): - Eddig mindig a zene volt meg előbb. Az első lemez zömét én raktam össze itthon, a többiek szinte kész dalokat kaptak, most jóval többet agyalunk együtt. Alapvetően most is én hozom a témákat, de együtt csiszoljuk őket, ezért talán jobban egybe is van, ennek megfelelően a stúdióban is szeretnénk egyben rögzíteni. A szövegek most Undosra vannak bízva, szépen halad velük, nyárra összeáll az egész.

 

Rockbook: - Közeledik a fesztiválok időszaka, merre láthat benneteket a közönség?

 

Szabó Laci (GMW): - Erről fentebb már volt szó, valamivel kevesebb fesztivál koncert lesz, mint tavaly nyáron. A Campus és a Fishing on Orfű már tuti, van még néhány, amik mostanában derülnek ki, illetve idén mi lettünk a CEETEP (Central European Talent Exchange Program) magyar delegáltjai, tehát néhány külföldi fesztivál még összejöhet, mi nagyon bízunk benne.

 

 

Az Európa turné budapesti állomásának eventje:

 

http://www.facebook.com/events/483789045009533/

 

Sebők Tamás

 

 

 

Címkék: 
Grand Mexican Warlock