Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kárász Zénó, a Família Kft. Szép Ádámja, mint rockrajongó (nagyinterjú)Kárász Zénóról sokan tudják, hogy 1991 – 1999 között a nagysikerű Família Kft. című „szappanopera-komédia” egyik főszereplője volt, mint a Szép család orvostanhallgató-vízilabdása, Szép Ádám. Azzal is képben lehetnek az olvasók, hogy a valós életében is remek vízilabdás volt, többek között ifi EB 4. helyezett volt 1987-ben, Athénban. 1990-ben igazolt szülővárosa csapatából - Kenéz György hívására - a Szentesből a Vasasba, ahol Csapó „Dudi” Gábor irányítása alatt igazi legendákkal játszhatott együtt. Mint például Petőváry Zsolt, Tóth Frank, Mészáros Csaba, Kósz Zoltán, Nemes Gábor, Liebhauser József, egészen 1993-ig, vízilabda pályafutásának befejezéséig, amit már nem tudott összeegyeztetni a „Famíliás” – és színházi elfoglaltságaival. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy megszállott rock zene rajongó. Ennek apropójából beszélgettem személyes jó barátommal, Kárász Zénóval.

 

(A Família Kft. szereplgőgárdájával)

 

Rockbook: - Szóval hogy is kezdődött a rock ’n roll?

 

Kárász Zénó: - Még általános iskolában, az ABBA és Boney M. őrület után megismerkedtem édesapám barátjának fiával, Lajtár Zsoltival (aki egyébként női kovács), tőle kaptam egy Edda Művek, valamint egy P. Mobil kazettát és tulajdonképpen innen datálódik a rock zene iránti érdeklődésem és rajongásom.

 

RB.:  – Akkoriban még nem volt CD lemez és a zeneletöltés is ismeretlen fogalom volt. Jóval bonyolultabb volt új zenékhez jutni, mint napjainkban. Naprakészek tudtatok lenni az új zenékből, a frissen megjelent lemezekből? Hogy oldottátok meg?

 

K.Z. : - Személy szerint a zenehallgatást akkoriban egy MK -27 típusú kazettás magnóval oldottam meg, ami nem kifejezetten számított csúcstechnológiás darabnak. Néhány barátomnak megadatott, hogy a jóval komolyabb Akai és Sanyo típusú magnón élvezzék a zenét, ez akkor igazi kuriózumnak számított. Általában náluk sokszorosítottuk a kazettákat másolással, így jutott el a zene egyre több emberhez.

 

RB.:  - Kamaszként  mely előadók voltak rád nagy hatással? Kik voltak a kezdeti példaképeid?

 

K.Z.: - A kezdeti Edda és P. Mobil korszakot lassan átvette az AC/DC, a Deep Purple, a Black Sabbath, és a Led Zeppelin. A magyarok közül pedig jöttek sorban a Beatrice, a Skorpió, a Dinamit, Piramis, Deák Bill, A.E. Bizottság, stb… Ezen előadók nagyobb része a mai napig megfordul a lejátszómban.

 

 

RB.: - Legjobb barátoddal, Tóth Lacival (289 x válogatott vízilabdás, 3 x olimpikon), az ország  legnagyobb Frank Zappa rajongói, vagy inkább fanatikusai közé tartoztok. Mi az, ami ennyire megfogott Zappa zenéjében?

 

K.Z.: - Mivel gyermekkorom óta versenyszerűen vízilabdáztam, a szentesi uszodában gyakorlatilag elkerülhetetlen volt a Frank Zappa zenéjével való „találkozás”, amit a nálam 4-5 évvel idősebb korosztály mutatott be, személy szerint Szénászky Gábor barátom. Zappa zenéje szerelem volt első hallásra, azóta is kedvenc előadóm. Első lemezem , amit hallottam tőle, a ’78-ban megjelent „Studio Tan”, című korong volt, amely egy 1974 és ’76 közötti felvételeket tartalmazó kiadvány. Megfogott benne az egyedisége, a progresszivitása, a dallamvilága és profizmusa.

 

RB.: - Szentesen elég nagy kultusz övezte Zappát abban az időben. Minek volt ez köszönhető?

 

K.Z.: - Az előbb említett szentesi vízilabda berkein belül gyorsan kézről-kézre járt a muzsika, ezáltal elég nagy rajongói bázisa alakult ki Zappának a csapattársaim és barátaim körében egyaránt.

 

 

RB.: -  Sikerült-e eljutnod valaha kedvenc zenészed koncertjére?

 

K.Z.: - Sajnos a klasszikus értelemben vett nagykoncert soha nem adatott meg, viszont 1991-ben – a szovjet csapatok kivonulásának megünneplésének apropójából – Zappa a Budapesti Búcsú vendége volt, ahol június 30-án a magyar dzsesszlegendákkal jammelgetett a Tabánban. Közreműködött Babos Gyula (gitár), Szakcsi-Lakatos Béla (billentyű), Egri János (basszusgitár) és Kőszegi Imre (dob). Feledhetetlen élmény volt számomra, hogy személyesen is találkozhattam életem legnagyobb muzsikusával, akivel közös fotót is készíthettem…

 

 

RB.: - Hogy dolgoztad fel, hogy Zappa már nincs többé?

 

K.Z.: - Minden évben, december 21-én (Zappa születésnapján) összeülünk a rajongókkal/barátokkal Vásárhelyi Sanyi barátomnál, ahol egész este Zappáé a főszerep a CD és DVD lejátszóban. Ilyenkor természetesen koccintunk is a Mester emlékére.

 

RB.: - Zappa fia (Dweezil Zappa) 2006-ban úgy határozott, hogy tovább viszi apja örökségét és megalapította a Zappa Plays Zappa nevű formációt, amellyel világkörüli turnéra indult. Még ebben az évben, május 24-én hazánkba is eljutottak és a Petőfi Csarnokban adtak nagy sikerű koncertet. Erről a koncertről milyen emlékeid vannak?

 

K.Z. – Óriási örömmel fogadtuk a hírt, mikor meghallottuk, hogy a Zappa Plays Zappa formáció Budapestre érkezik olyan legendákkal, mint Terry Bozzio dobos, Napoleon Murphy Brock énekes-szaxofonos, valamint Steve Vai gitáros. Az élmény leírhatatlan volt! Elárulom, hogy előtte egy nappal Prágában játszott a csapat, ahol szintén tiszteletünket tettük barátaimmal. A pesti koncert végén közöltem Dweezillel, hogy 1991-ben találkoztam az édesapjával, aki kissé ledöbbenve, de mosolyogva  megveregette a vállamat…

 

RB.:  - Kanyarodjunk egy kicsit vissza az időben! Szentesről Budapestre költözve hirtelen egy pulzáló nagyvárosban találtad magad, ahol zajlott a klubélet. Jártál koncertekre?

 

K.Z.: - Természetesen igen! Mindig is szerettem koncertekre járni, amikor időm engedte.

 

RB.: - Akkor gondolom sok neves zenésszel sikerült összeismerkedned.

 

K.Z.: - Igen! Valójában akkoriban ismerkedtem meg Majsai Gáborral (a magyar Tom Jones), aki azóta is személyes jó barátom, Mohai Tamással (Faxni, Háború, Boom Boom), Ganxsta „Döglégy” Zolee-val, a Família Kft.-beli édesapámnak - Ádám Tamásnak - a fiával, Nagy Ádámmal, aki a Roy És Ádám Trio oszlopos tagja, gitárosa. Ezen felül szintén régebbi ismeretség köt a budapesti klubéletből Köves „Pinyó” Miklóshoz (Piramis, Török Ádám és a Mini), Závodi Janóhoz (Mini, Piramis, Tunyogi Rock Band), Jankai Bélához (Prognózis) a teljesség igénye nélkül. Járóka Sándor cigányprímás zenéjére pedig még édesapám hívta fel a figyelmemet, akit személyesen is ismerhettem, és akinek óriási tisztelője vagyok.

 

Kárász Zénó a Roy és Ádám egyik klipjében

 

 

RB.: - Melyek voltak a legnagyobb koncertélményeid?

 

K.Z.: - A kezdetekben a szentesi „MÁV Kultúr” volt a helyi rock koncertek fellegvára, ahol megtekinthettem többek között a Beatricét, P. Mobilt, Skorpiót. 1985-ben Waszlawik Gazember László koncerten voltam a kultikus „Fekete Lyukban” Budapesten, ahol az alábbi verset adta elő, amely a mai napig itt cseng a fülemben:

 

„Lehet, hogy a Földön boldogabb az élet, csakhogy én már régen fönt a Holdon élek…” Óriási! J

 

Életem koncertje azonban mégis a fent említett 1991-es Frank Zappa budapesti vendégjátéka volt.

 

De felejthetetlen volt 1994-ben az Aerosmith az MTK pályán, az 1995-ös Rolling Stones a Népstadionban, a 2006-os Zappa Plays Zappa a Pecsa-ban, a 2009-es Dream Theater az Arénában és a 2010-es Metallica is a Puskás Ferenc Stadionban 40.000. ember előtt. Mivel az utóbbi két koncerten veled voltam, ezért gondolom ezzel egyet értesz…

 

(2010-ben Metallica koncerten, a Puskás Ferenc Stadionban)

 

 

RB.: - 10 kedvenc előadód, albumod?

 

K.Z.: -Az első 10 kedvenc albumom az egyértelműen Frank Zappa, de a kedvedért kicsit megszínezem a listát:

 

1. Frank Zappa összes

2. Black Sabbath – Black Sabbath

3. Captain Beefheart – Mirror Man

4. AC/DC – Highway To Hell

5. Majsai Gábor – BaráTom Jones

6. Emerson, Lake & Palmer – Pictures At An Exhibition

7. King Crimson – Islands

8. Weather Report – 8:30

9. Colosseum – Colosseum Live

10. Mahavishnu Orchestra – Birds Of Fire

+ 1. Metallica – St. Anger

 

Itt meg kell említenem a Tankcsapdát is, akik az egyik kedvenceim a hazai rock bandák közül.

 

RB.: - Volt-e valami vicces történet a zenével kapcsolatban?

 

K.Z.: - Egyszer elmentünk Tóth Laci barátommal még a ’90-es években egy Török Ádám és a RABB koncertre, ahol személyes barátom, Mohai Tamás gitározott. A koncert előtt megkértük, hogy egy kis  „Zappásat” be tudna-e iktatni valamelyik szólójába a kedvünkért? Azt felelte, hogy a 3. és 5. számnál figyeljetek… J Így is lett, a 3. szám 4. percénél Török Ádám is nagyot nézett, hogy Mohai Tamás „enyhén” elkalandozott. Ezt Köves Pinyó és Füles is észrevette, akik mintha mi sem történt volna, fegyelmezetten követték a más dimenzióba keveredett Mohait. Óriási élmény volt!

 

 

RB.: - Állítólag remekül léggitározol… Milyen hosszú gitárszóló a rekordod?

 

K.Z.:  - Na menj a picsába!!! laugh Egyébként egyszer kb. fél órásat mértek… laugh

 

RB.: - Ejtsünk egy pár szót a színházról! Hol játszol most? Milyen darabokban láthat a közönség?

 

K.Z.: - Jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja vagyok, ahol a Kolpert Úr című darabban Bastian Mole, valamint a „Pipás Pista” című tanyawesternben Börcsök Mihály szerepét játszom, melyet január 25-én tűznek műsorra.

 

RB.: - Köszi az interjút! Az Ámokfutók cd-met pedig igazán visszahozhatnád már!

 

K.Z.: - Azt felejtsd el!!!

 

 

Címkék: 
Frank Zappa
black sabbath
Mohai Tamás
King Crimson