Bejelentkezés

x
Search & Filters

35 éve jelent meg Frank Zappa „Sheik Yerbouti” lemeze

1979 március 3.-án került a boltok polcaira a „Sheik Yerbouti”, ami egyfajta virtuális omnibuszt szolgáltatott Zappa zenei hajszájához.

Egyrészt voltak szabad formájú gitáros dolgok (‘Rat Tomago,’ ‘The Sheik Yerbouti Tango’), avant-garde technikák (‘Rubber Shirt', aminél két teljesen független stúdiófelvételt mixeltek össze, a folyamatot xenochróniának nevezte), jazzes progresszív rock (‘City of Tiny Lights’), illetve párbeszéd és virtuóz hangszeres játék töredékek is a musique concrete jegyében.

Másrészt voltak viszonylag egyszerű hard rock számok, meglepő mennyiségben, tele ínycsiklandó tételekkel, mint például a ‘Broken Hearts Are for A–holes,’ ‘Jones Crusher’ és a ‘Tryin’ to Grow a Chin’.

 

Frank Zappa - Bobby Brown

 


Ezek közül az ál-szerelmes dal, az ‘I Have Been in You’ Peter Frampton szoft-pornó slágerét, az ‘I’m in You’-t fricskázza, míg a ‘Flakes’ Bob Dylan jellegzetes üvöltését parodizálta. A ‘Dancing Fool’ a diszkót gúnyolta ki, a ‘Jewish Princess' meg... azt hiszem sejtitek. A vidáman obszcén ‘Bobby Brown (Goes Down)'-val pedig Zappa lényegében mindenkit megsértett, és a mai napig ez az egyik legnépszerűbb dala.

A 'Sheik Yerbouti” volt Zappa talán legsikeresebb lemeze, világszerte kétmillió példány kelt el belőle a mai napig.

 

Frank Zappa - Sheik Yerbouti (1979) (Full Album)

 


 
Címkék: 
Frank Zappa