Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma 50 éves Flea, a Red Hot Chili Peppers basszerosa!

Flea (eredeti nevén Michael Peter Balzary) (Ausztrália, Melbourne, 1962. október 16. –) zenész, a Red Hot Chili Peppers tagja (basszusgitáros), színész.
Michael Balzary igen konvencionális életet élt az ausztrália Melbourne városában, egészen 1967 márciusáig, amikor is vámtisztviselő édesapját New Yorkba helyezték át. Mick Balzary New Yorkba helyezte át családja székhelyét, beleértve feleségét, Patriciát, lányukat, Karent és az öt éves Michaelt.

1971-ben, mindössze négy évvel a költözés után, Balzary édesanyja szerelembe esett egy ifj. Walter Urban nevű jazz-zenésszel, és a válás mellett döntött. Michael, az édesanyja, a húga és leendő mostohaapja 1972-ben Los Angelesbe költöztek.

Balzary már igen fiatalon rendkívüli késztetést érzett a zenélés iránt. Elsőként dobon játszott, majd kilenc éves korától trombitán játszott. Balzary tehetségére hamar felfigyeltek és kisvártatva már a Los Angeles-i Ifjúsági Zenekarban muzsikált.

Mostohaapja (és jazzbandája) zenéje mély benyomást tett Balzaryra tizenegy éves korától kezdve. Walter zenei munkásságának köszönhető Balzary életen át tartó szerelme a jazz és annak kiemelkedő művelői (Miles Davis, Dizzy Gillespie és Ornette Coleman) iránt. A VH1 Behind the Music című műsorában Balzary úgy nyilatkozott, hogy mostohaapja mintáját követve, inkább jazz-zenész szeretett volna lenni, nem volt ambíciója a rock iránt.

Balzary lelkes trombitás és jazz-rajongóként érkezett a Fairfax Gimnáziumba, 1976 szeptemberében. Legelső napján játékos verekedést imitáltak Tony Shurr nevű iskolatársával, amikor Balzary leendő zenésztársa, Anthony Kiedis sietett Tony segítségére. A rövid összetűzés ellenére pillanatokon belül kialakult köztük az az elválaszthatatlan barátság, amely a mai napig is tart. Barátságuk örömére, Balzary hamar bevezette Kiedist a jazz világába.

Balzary folytatta trombitás pályafutását, kisvártatva már ő a fairfax zenekarában játszott.

Kisvártatva Kiedis és Balzary összebarátkoztak egy újabb leendő zenésztárssal, Hillel Slovakkal. Hillel az Anthym nevű bandában zenélt. Slovak volt az, aki bevezette Balzaryt a rock világába. Michael kedvenc zenekarai ekkoriban a Led zeppelin, a Kiss, a Queen, a New York Dolls és a Jimi Hendrix Experience voltak.

Újdonsült lelkesedésében fordult – 1978-ban – Balzary a basszusgitár felé. Első tanára éppen Slovak volt, aki már akkoriban is virtuóz gitáros volt. 1980-ban pedig ő vette át Todd Strassman helyét Slovak zenekarában, az Anthymban.

A Flea becenév egy Anthony Kiedisszel és Keith Barryvel töltött baráti sítúra során ragadt rá Balzaryra. Flea elképesztő bőgőjátékára nemsokára a zenekaron kívül is felfigyeltek. 1982-ben elfogadta a Fear nevű agresszív punkzenét játszó banda felkérését, és rövid ideig párhuzamosan zenélt mindkét együttesében.

Flea, Anthony, Hillel és barátjuk, Jack Irons 1983-ban döntöttek úgy, hogy komolyabban is megpróbálkoznak a zenéléssel; klubokban léptek fel a Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem (kb. Kiapadhatatlan Tony és a Testi Sértés Csodálatos Mesterei) néven, majd Flea ötletére felvették a Red Hot Chili Peppers nevet.

Hat hónapon belül megkötötték első szerződésüket a neves EMI lemezkiadóval. Flea otthagyta a Feart, hogy csak a Chili Peppersre tudjon koncentrálni. Balzary gyermekkori példaképénak, az ex-Sex Pistolsos John Lydonnak az ajánlatát is visszautasította, hogy a barátaival zenélhessen.

A Red Hot Chili Peppers amerikai (közelebbről kaliforniai) rockegyüttes, amely a különböző funk és hip-hop elemeket kombinál a rock and rollal, s így a funk metal úttörői. A banda 1983-ban kezdte pályafutását.

Egy kritika úgy összegezte a dalszövegeiket, mint „szex, jó idők, rock and roll és még több szex” egy kis igaz tartalommal, noha néhány nagyobb slágerük, mint például az Under the Bridge (A híd alatt) meglehetősen befelé néző, önelemző tartalmú. Zenéjüknek talán legegyedibb jellemzője a Flea által játszott basszus, amelynek feltűnő, erős hangzást keltő játéka nemcsak örömöt, vidámságot, hanem sok számban magát az ékesítő alapot is adja. Híresek még arról is, hogy koncertjeiken egy szál zokniban játszanak – de azt sem a lábukon viselik.

A Red Hot Chili Peppers eredetileg az EMI Manhattan kiadóhoz, az EMI egyik leányvállalatához szerződött le. Az Epic Records az együttes minden tagjának 1 millió dollárt ígért (közel 200 millió forintot), ha hozzájuk szerződnek, de a sors váratlanul közbeszólt, és a terv nem valósult meg. Így lett a Red Hot Chili Peppers a Warner Bros. Records együttese. Az áttörést jelentő sikeralbum, a Blood Sugar Sex Magik (Vér cukor szex varázslat) ugyanúgy, mint az összes későbbi felvétel a Warner Brothers Records kiadásában jelent meg. A producer Rick Rubin.

A korai munkák partiba illő hangzással a punk rock és a funk ötvözetei voltak. Hillel Slovak gitáros megrázó halála után a Red Hot Chili Peppers Jack Ironst is elvesztette, és ennek következtében a csapat új tagokkal bővült, és ezzel a felállással 2009-ig működött, John Frusciante-val és Chad Smith-szel. Hillel halála után a csapat elérkezett sikerei csúcsára.

Az RHCP jelenlegi utolsó albuma 2011-ben jelent meg I'm with you címmel. A lemezen – a zenekar eddigi hangzásvilágával ellentétben – háttérbe szorul a gitár, és nagyobb szerepet kap Flea basszusjátéka.

Flea számos neves zenészt segített karrierje során. Ahogy a Silverlake konzervatórium tanítványainak mecénása és mentora is volt.

 


 
Címkék: 
flea
red hot chili peppers