Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma ünnepli születésnapját Geoff Tate (Queensryche) és Dave Grohl (Foo Fighters)Ma ünnepli 54. születésnapját két nagyszerű muzsikus, Geoff Tate (53)  - „Queensryche?”  és Dave Grohl  (44) Nirvana, Foo Fighters.

Geoff Tate amerikai énekes és dalszerző, aki a Queensrÿche énekeseként ismert. Hangja a zenekar egyik védjegye, mely óriási hatással volt a stílusra. Az áriázós, széles hangterjedelmet igénylő, heroikus ének stílus egyik vezéralakja. Legfőbb hatásaiként Bruce Dickinsont és Rob Halfordot említi. Hangterjedelme 4 oktáv. A Hit Parader magazin Minden idők 100 legnagyobb metal énekesének listáján a 14. helyre rangsorolták, míg a That Metal Show nevű talk-show Minden idők 5 legjobb metal énekese listáján a 2. lett. A ragerecords.net weboldal szerint pedig Tate minden idők legnagyobb metal énekese.

2012. június 11-én a Utah-beli West Valley Cityben, a Scorpions előtt lépett volna fel a Queensryche, de az együttes hangszeresei jelezték, hogy nem fognak fellépni, így Tate egyedül adott szólókoncertet. 2012. június 20-án a zenekar 31 évnyi közös zenélés után megvált karakteres hangú énekesétől Geoff Tate-től. Scott Rockenfield közleményben tudatta a rajongókkal, hogy reménykedtünk abban, hogy közös megegyezésre jutunk, de végül mindenki számára az volt a legjobb megoldás, ha megválunk Geoff-tól annak érdekében, hogy pozitív irányba haladhassunk. Helyére Todd Le Torre került, aki a Rising Westben már zenélt együtt a zenekar hangszeres szekciójával.

 David Eric "Dave" Grohl (Warren, Ohio, 1969. január 14. –) egy amerikai rockzenész, leginkább a Foo Fighters énekes-gitárosaként, és a Nirvana dobosaként ismert.

12 éves korában kezdett érdeklődni a zene iránt. Először gitározni, majd később a '80-as évek közepe felé dobolni kezdett. Ez a javára vált, mivel a '80-as évek végén mint dobos vált híressé.

A zenekarnak szüksége volt egy dobosra így Dave Grohl csatlakozott Krist Novoselic-hez és Kurt Cobain-hoz. A Nirvana életének első szakaszában nagy volt a fluktuáció, Dave az ötödik dobos volt a zenekarban. Az igazi áttörést a "Bleach" lemeze után Nevermind című albumuk hozta. Cobain halála után a Queens of the Stone Age-ben játszott egy lemezen, de ekkor már a Foo Fighters kezdeti időszakát élte.

1994 októberében alapította a zenekart ami a Saturday Night Live című műsorban futott be. Az évek során a világ egyik legnagyobb hatású rock bandája lett. 7 nagy lemez és 1 válogatásalbumuk jelent meg. A kilencvenes években a zenekar több tagcserén is átesett és végül régi új tagokkal 2007-re alakult ki a ma is ismert felállás. Több Grammy díjat is nyertek, a legutóbbit 2012-ben a 2011-es Wasting Light című lemezükért.

 Boldog születésnapot Nekik! :)
 
Címkék: 
geoff tate
queensryche
Dave Grohl
nirvana
Foo Fighters