Bejelentkezés

x
Search & Filters

Paddy And The Rats - Elindult az országos tavaszi patkányinvázió (interjú)Az idén 5 éves Paddy And The Rats zenekarnak igencsak beindult a szekere, vagy inkább kalózhajója. Jelenleg épp a tavaly megjelent "Tales From The Docks" című albumukkal bombázzák az országot a "Patkányok", a tavaszi turnéjuk keretein belül. A Paddy And The Rats április 13-án Budapesten, a Club 202-ben ad koncertet. Munkatárunk A-tól Z-ig faggatta a zenekart....

Rockbook: - Egy szám feldolgozásánál mi a fő szempont, (pl. ismertetőjelek meghagyása, vagy egy teljes újítás, csavarás)


Paddy: - Nem sok feldolgozásunk van, úgyhogy ezen annyit nem szoktunk agyalni. A legelső lemezünk alatt játszottunk pár ír klasszikust felpörgetve, mert nem volt még elég saját dalunk. Ebből csak a Drunken Sailor maradt meg, mert azt a közönség és mi is nagyon megszerettük. Inkább csak zenei témákat, ír, skót motívumokat építünk be a dalainkba. De azt sem mindegyikbe.

Rockbook:- A saját számok írásánál az ihletet többször az ír politikai helyzet és történelem adja, vagy vannak más szempontok is?

Paddy: - Erre is azt tudnám mondani, hogy az elején még talán így volt. Sokszor inkább csak bohóckodásból írtunk az „írségünkről”, az írek elnyomásáról, az angolok kinyírásáról. Ha ilyen téma van, akkor most már próbálunk olyan szöveget írni, amit párhuzamba lehet hozni a saját történelmünkkel vagy csak tudunk általánosítunk. Általában piázós kocsmaszövegeink vannak. Amik komolyabb témák, azok pedig az emberi lélekről mesélnek, kutatják az élet értelmét, és hogy hogyan is lehetne a legjobban megélni.

 Rockbook:- A Miskolci Jegesmedvéknek készült dalotok a Ti felajánlásotokból készült, vagy a csapat keresett meg titeket?

Paddy: - A csapat keresett meg minket és mi nagyon örültünk neki. Szeretjük a sportot. Néha még művelni is!  Szóval ez nagy megtiszteltetés volt és egy új kihívás. Annyira megtetszett aztán a dal nekünk, hogy rákerült a második lemezünkre angol nyelven.

 

Rockbook: - Egy klip forgatásánál a helyszín választásakor milyen szempontokat néztek?

Paddy: - Az attól függ, hogy mi a téma, miről szól a dal és miről fog a klip szólni. A Six Rat Roversnél egy kalózhajót szerettünk volna megjeleníteni. Ilyet nem egyszerű Magyarországon találni, úgyhogy egy kalózétteremben forgattunk. Elég szűkös volt a hely, de végül egész jól megoldottuk a dolgot. A Pilgrim On The Roadnál pedig a kelta tájat szerettük volna megjeleníteni. Szerencsére Magyarország tájai néhol hasonlítanak az ír vidékre, ezért a Füzéri várat választottuk helyszínnek. Szerintünk egész jó Írország lett belőle. 
 

Rockbook: - Vágytok egyszer egy nagyszínpados teljes estés koncertre pl. Symában?

Paddy: - Természetesen igen. De talán az még túl nagy lenne nekünk, nehéz megtelíteni egy akkora helyet. Idén lesz a zenekar 5 éves, ami egy elég szép kerek szám. Talán megpróbálunk decemberben egy nagyszabású PECSA koncertet összehozni.

Rockbook: - Kit tartotok itthon a legnagyobb konkurenciának?

Paddy: - Konkurenciának igazából senkit. Szerintem van annyira sajátos a stílusunk, hogy nem találni még egy PATR-et. Rengeteg jó zenekar van mostanában az országban, de egyre sem konkurenciaként tekintünk, mert elég sokszínű a paletta itthon. Minden stílusnak, műfalnak megvan a vezető bandája és ez így van jól. Nagyon jól meg tudnak lenni egymás mellett a zenekarok. De ha mondani kell egyet, akkor talán az Irie Maffia, mert benne van a nevükben az ír szó! Hehe. 

 Rockbook: - Ha tehetnéd, megváltoztatnád a banda imázsát valami másra? Ha igen mire?

Paddy: - Bármikor megtehetjük, ha akarjuk, mert ez a mi zenekarunk. De nem akarjuk. Folyamatosan formálódik kicsit, változik minden évben valamennyire. De ez normális. Az élet is így működik. Mindig más, alakul folyamatosan. De ha megtalálod benne azt a jót, ami neked van teremtve, mert mindig van ilyen, akkor jó úton fogsz haladni.

Rockbook: - A számok megírásánál a szöveg mondanivalója, vagy inkább a tempó és az "élet" számít benne.

Paddy: - Mindkettő. De a zene születik meg először és ehhez formálódik a szöveg nálunk. A zene szerintem erősebb kommunikációs eszköz, mint a szöveg, mert nációtól, nemzettől, nyelvtől függetlenül az ember lelkének legmélyebb rétegét éri el. Ezért bárki megérti, vagy inkább megérzi, hogy miről szól. Egy jó szöveg pedig rásegít erre a dologra. Amíg egy rossz szöveg el tudja ugyan rontani a dalt, de nem annyira, mint amennyire egy rossz dallam egy jó szöveget.

Rockbook: - Amit a koncerteken leműveltek az csak műsor, vagy már életforma?

Paddy: - Életforma természetesen, de nem már, hanem még mindig.  Ilyenek voltunk előtte is és azért is választottunk ezt a szakmát, mert benne van a szabadság, a zene, a féktelenség. Amilyenek mi vagyunk. Amilyenek a kalózok is voltak. Ha Szomáliába születünk, akkor valószínűleg tényleg kalózok lennék a mai világban is.  Mivel ide születtünk ezért csak eljátsszuk, hogy azok vagyunk. De legbelül annak érezzük magunkat. És hát nem arról szól az élet, hogy kövesd a legbelső hangot? Azt mondják, akkor leszel igazán boldog. És mi boldogok vagyunk, hogy azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk.

Rockbook: - Ha lenne egy kalózhajód, ki lenne az a tíz ember akit magaddal vinnél a vad vizekre?

Paddy: - Az ötfős patkánylegénységet mindenképpen. Nő természetesen nem lehet a fedélzeten, úgyhogy az asszonyok, barátnők kiestek. Valószínűleg maradna ugyanaz a legénység, akik most is velünk vannak. Zombi, a sofőr, Joli és Csikesz a roadok. Nekik találnánk ott is valami melót.  Még két hely maradt… hm. Valószínűleg vinnék egy majmot és egy pingvint. A hosszú úton biztos egymásra fanyalodnának. Mindig is kíváncsi voltam milyen lehet az ötvözetük! Majvin. Vagy Pingjom. Milyik a hangzatosabb?

Rockbook: - Melyik generációnak szól a zenétek?

Paddy: - Annak, amelyik talál benne valami szerethetőt. Szerencsére elég vegyes a közönségünk, vannak fiatalok, idősebbek. De úgy látom, az egyetemisták vannak a legtöbben. Valószínűleg azért, mert ők ihatnak úgy a legtöbbet, hogy azt még fel lehet, sőt fel is kell vállalni! A zugivó, középkorúak csak otthon hallgatnak minket youtube-ról, amikor az asszony elaludt és megbontotta az első sört!  Mi is így csinálunk. 

 Rockbook: - Úgy érzitek, hogy a zenétek bármit is tud változtatni a mai generáció gondolkodásmódján?

Paddy: - Nem feltétlenül változtatni szeretnénk. Az nehéz feladat és nem is mindig hálás. De talán az lenne az életszemlélet, amit át szeretnénk adni, hogy találjuk meg a helyünket a világban és érezzük jól magunkat aként, akik vagyunk. Inkább egy alternatívát adunk egy másfajta szórakozásra és életszemléletre. Aztán mindenki eldöntheti, hogy ez mennyire övé. És, ha már pár ember azt érzi, amit mi, akkor már megtaláltuk a kapcsolatot. És onnan, együtt már lehet változtatni egymás életén és a sajátunkon.

Rockbook: - A céljaitok között szerepelne egy jövőbeli nagyszabású európai turné?

Paddy: - Természetesen igen. Abszolút ezen dolgozunk. 5 éven belül szeretnénk egy önálló egy hónapos európai turnét. Most is sokat játszunk külföldön, de ilyet azért még nem tudnánk összehozni. De az 5 év szerintem egy reális cél.

Rockbook: - Milyen gyakran terveztek megjelentetni albumot, van erre kidolgozott terv, vagy csak úgy jön a dolog magától?

Paddy: - Ezt nem tudatosan tervezzük. Ahogy összeáll egy olyan anyag, ami már a nagyközönség elé állítható, akkor megjelentetjük. Eddig átlagban másfél évente jöttek ki a lemezek, de ez nincs kőbe vésve. Érdemes 2-3 évente új anyaggal előrukkolni. Úgyhogy, ha jönnek az új ötletek, akkor el kezdünk dolgozni rajta és jön az új lemez. De az biztos, hogy ez nem idén lesz.

Rockbook: - Ha a neveteket egy termékhez adnátok, mi lenne az?

Paddy: - Seamus cigaretta (ezt nem kell magyaráznom), Vince Whiskey vagy CaVINCEton tabletta (mert mindent elfelejt), Bernie nyomkereső (mindig eltűnik, és rá kell várni a buszban), Joey fitnessgép vagy szakácskönyv, SAMba tánciskola (ez csak a szójáték miatt) és végül pl. Budapest Paddies (mindig is szerettem volna saját focicsapatot) 

Rockbook: - Ha egy filmnek a főcímdalával bíznának meg titeket, milyen film lenne az?

Paddy: - Ha főcímmel még nem is, de trailerrel már megbíztak minket. A Band of Misfits című kalóz rajzfilm trailer zenéjéhez szolgáltattuk mi a Drunken Sailor című dalunkat. De a Trónok harcához, vagy a Spartacushoz szívesen írnék zenét!  Vagy a Karib-tenger kalózai 5 vagy 6-hoz, vagy amelyik jönne most.

 

Omen

 

 

 

 


 

Címkék: 
Paddy And The Rats