Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Az üdvösségtől megfosztva" - Deprived Of Salvation interjúA budapesti székhelyű Deprived of Salvation 2020-ban jelentette meg első nagylemezét Destination: Decay címmel. Noha a Covid-mizéria keresztül húzta néhány elképzelésüket, a svéd vonalon mozgó HM2 alakulat rendszeresen képviseli hazánkat külföldön is, illetve egy új EP kiadása is a küszöbön van. Az elmúlt két év eseményeiről és a jövőbeli tervekről a zenekar gitárosát, Mácsai Danit faggattam.
 
Rockbook: Üdvözöllek! Kezdjünk egy személyesebb kérdéssel! Milyen érzés Solar gitár tulajdonosnak lenni? Gondolom azóta fülig ér a szád. Kicsit mesélnél a hangszerről?
 
Mácsai Dániel: Szia! Hát szavakkal elég nehéz körülírni. Legfőképp boldog, hogy végre alaklmam nyílt beszerezni egy ilyen elegáns bestiát.(nevet) Ez egy Solar G2.6C Modell Les Paul formájú, ami ad a gitárnak egyfajta eleganciát. Viszont a Solar Duncan PickUp-ok igazán erőteljesek. És sokkal organikusabb megszólalást adnak, mint az EMG aktív PickUp-ok amikkel sokáig dolgoztam. Ez pedig kombinálva Svéd HM2 hangzással, maga a megállíthatatlan erő.
 
Rockbook: A Destination: Decay lemez 2020 februárjában látott napvilágot, aztán be is kopogtatott a Covid. Ennek köszönhető, hogy a fizikai megjelenés is késett egy teljes évet?
 
M.D.: Igen. Mikor berobbant a Covid, akkor mentek volna a CD gyártások, de a cég akiket felkértünk leálltak aztán ha jól tudom idővel csődbe mentek.
 
 
Rockbook: A lemez kiadását végül a Total Darkness Propaganda vállalta magára. Elégedettek vagytok a terjesztéssel?
 
M.D.: Határozottan! Chris Ghoul véleményem szerint az egyik legjobb a hazai undergound zenekarok terjesztésében!
 
Rockbook: Nemzetközi terjesztése is van?
 
M.D.: Igen, mivel a Total Darkness Propaganda más külföldi Underground kiadóknak is küldött a lemezünkből, így nemzetközi helyekre is jutott bőven a lemezből. 
 
Rockbook: Milyen fogadtatást kapott az album?
 
M.D.: Nagyon sok helyen igazán jó fogadtatásban részesült a lemez. Persze volt egy-két webzine ahol, azt írták nincs bennünk ambíció, hogy a régi nagyok útvonalát követjük, de ezek minket teljes mértékben hidegen hagytak.
 
Rockbook: A nagylemezhez ez egyleg szép turné is le volt már szervezve kárpát-medencei és oroszországi állomásokkal. Hogyan sikerült összegrundolni egy ekkora léptékű körutat?
 
M.D.: A Kárpát-medencei mini-turnét Markovits Daniel szervezte nekünk (Northwest Hardcore Booking Branch), ahol az Aetherian együttessel jártuk volna be a szomszédos országokat. Az orosz turnét Ruslan Kovalchuk (Concert Agency "Iskonovjaz") szervezte le nekünk ahol egy 9 állomásos turné lett volna Oroszországban és egy Kijevben.
 
 
Rockbook: Aztán jött a fekete leves és ebből a szép nagy körből semmi sem lett... Hogyan éltétek meg?
 
M.D.: Nos, igen... Nem örültünk a helyzetnek... Azonban sosem voltunk az a banda, akik földbe dugták a fejüket, hanem tovább léptünk a következő lépésre. Gondolok itt a klipkészítésekre és a további dalok írására.
 
Rockbook: Azért annyira nem szem szomorú a helyzet, hiszen rutinos külföldre járóknak számítotok, amely túrákhoz nagyon jó kisfilmeket is készítetek...
 
M.D.: Igen, ez Borisz elméjéből pattant ki, mivel nagyon régóta szeret videókat is készíteni és úgy gondoltuk ez remek lehetőség arra is bemutassuk a zenekart, és hogy lássák mi hogy éljük meg mikor kiutazunk külföldre játszani.
 
Rockbook: Itt azért már nagynevű zenekarokkal is megosztjátok a színpadot. Említenél párat ezek közül?
 
M.D.: Igazából két nagy zenekarral osztottuk meg a színpadot, a dán Artillery és az osztrák Schirenc Plays Pungent Stench együttesekkel. Hatalmas élmény volt.
 
Rockbook: Melyik volt számodra a legemlékezetesebb kiruccanásotok?
 
M.D.: Személy szerint nekem a Back To Symbolic Festival volt Csehországban tavaly. Azt a bulit sose fogom elfelejteni. Elkezdtünk játszani és csak annyit vettem észre a második szám után, hogy színpad előtt emberek tömege van. Nem láttam se a merch pultot, se a hangosítót, se a bárpultot. Csak headbangelő és pogózó embereket láttam, akik élvezik a zenét. A végén nagyon sokan jöttek is oda hozzánk CD-t vagy pólót vásárolni. És szünet nélkül együtt buliztunk velük. Eszméletlenül jó buli volt.
 
Rockbook: 2021 egyik jelentős történése az volt, hogy a gitáros/énekes Borisz a német death metal veterán Fleshcrawl vokalistája lett. Jelenthet ez nektek is kiugrási lehetőséget?
 
M.D.: Igen, jelenthet. Modjuk ez még nagyon odébb van.
 
 
Rockbook: A Destination: Decay bookletje szerint két dobossal is dolgoztok. Ezen a téren történt változás?
 
M.D.: Igen, Dávid és Farkas ugyanúgy a banda tagjai, ugyan Dávidéknál most született meg a második gyermekük és emiatt ritkábban látjuk, de ugyanúgy a zenekar oszlopos tagja. Viszont sajnos a basszusgitárosunk Suvada Péter és a zenekar útjai elváltak. Úgyhogy hivatalosan a zenekarnak nincs basszusgitárosa, a koncerteken egy régi jó barátunk Somodi Dániel segít ki minket.
 
Rockbook: December 9-én jelenik meg az új EP tőletek, When Stones Bleed címmel. Ez azt jelenti, hogy érkezik hamarosan az új nagylemez is?
 
M.D.: Hogyne! Nálunk sose áll meg a dalszerzési folyamat! smiley Már amikor végeztünk az EP dalokkal Borisz és én már egyből új ötleteken kezdtünk el agyalni és elég szép kis csokor gyűlt össze ötletek és dalok terén.
 
Rockbook: Mesélnél kicsit az EP-ről?
 
M.D.: When Stones Bleed 4 új dalt és egy régebbi dalunk újrakevert/masterelt verzióját fogja tartalmazni. Lesznek érdekességek az EP-n és kiváncsi leszek mit mondanak róla az emberek.
 
Rockbook: Fizikai kiadása is lesz? Ezúttal is a Total Darkness Propaganda lesz a kiadó?
 
M.D.: Nemrég kezdtünk el beszélni Ghoul-al a fizikai kiadásról és igen, a Total Darkness Propaganda égisze alatt fog kijönni, igaz egy pici csuszással.
 
Rockbook: A borítókép a nagylemezhez hasonlóan ismét mestermű, simán pályázhatna az év borítója címre! Kinek a munkája?
 
M.D.: A lemezborítót, akárcsak az előzőeket és a a banda logóját Metzger Dávid az egyik dobosunk készítette. Remek grafikus és kitűnő érzékkel készíti el a zenekarnak a borítókat.
 
 
Rockbook: Klip ezúttal is készül majd valamelyik dalhoz?
 
M.D.: Még tavaly készítettünk a Disintegrate-hez klippet amolyan előfutárnak, de egész biztosra veheti mindenki, hogy készülni fog még.
 
Rockbook: Ti és a HM2 hangzás elválaszthatatlan páros. Ugye továbbra is marad a maximálisra járatott láncfűrész hangzás?
 
M.D.: A kérdést se értem. laugh Komolyra fordítva a szót, igen, maradni fogunk ennél a hangzásnál, mivel Borisznak és nekem is ez a célunk, hogy a HM2-es death metal-t csináljunk.
 
Rockbook: Idén láthatunk még titeket valahol/valamikor?
 
M.D.: Hogyne! December 17-én abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy részt vehetünk a Tales Of The Morbid Butchers 10 éves jubileumi buliján, Budapesten. Nagyon ritkán lépünk föl itthon, ezért különösképp ajánlom azoknak, akik szeretnének minket elcsípni élőben. 
 
Rockbook: Mik a tervek a jövő évre?
 
M.D.: Első körben klipforgatás és ha jól megy minden akkor még 2023-ban kiadjuk a 2. nagylemezt. Azért mondom, ha minden jól megy, mert értelemszerűen Borisz a Fleshcrawl-al  már javában készülnek az új lemezzel, jómagam is terveznék már a Prédával kiadni egy EP-t vagy nagylemezt, Farkas a Nucleanus együttessel is készül kiadni a nagylemezüket, illetve Borisz  nagyban csinálja a Project Void nevű szólóproject-ét és még én is készülök egy-két külön zenei project-el. Egyszóval nem unatkozunk. smiley Koncerteket illetően, meg ahova hívnak minket, oda megyünk. Egyelőre február 10-ére van egy koncert, ahol Kecskeméten fogunk fellépni a Monastery és az Atrox Trauma társaságában (Facebook esemény itt).
 
Rockbook: Köszönöm az interjút!
 
M.D.: Én köszönöm a felkérést! 
 
Hail The Rot!
 
 
Deprived of Salvation elérhetősége: Facebook
 
Bakos Zoli