Bejelentkezés

x
Search & Filters

Elfeledett magyar zenekarok - A SzfinxValami klasszikust kerestem a minap, amikor beletúrtam a régebbi zenekarok albumjai közé, későn kelős pihenős kellemes nap volt. Amikor hirtelen támadt a lelkemre az oroszlántestű lény és mélyen a szívembe karmolt! A nap innentől lett még kellemesebb. Az Szfinx 1987-ben alakult Debrecenben a Múzeum és a Rockverzió együttesek tagjainak elegyéből. Pontosabban: Ecsedi “USA” János (gitár), Volosinovszky “Cini” János (dob), Monok "Czeth" Tamás (basszusgitár), Mucsi "Jam" János (billentyű), Sándor “Günter” József (gitár), Bogdándi István (ének). Egyfajta dallamos többszólamú vokálos metálként aposztrofáljuk legtöbben eme zenekar stílusát, szóval már csak ezért is érdemes meghallgatni.
 
Az élet metálfonala igazított még egyet a felálláson, 1988-ban ugyanis az énekesi posztot már Koroknai “Kori” Árpád töltötte be. Mely formációt innentől hívhatunk már egyfajta klasszikusnak is esetükben. Nem kisebb, mint a Lord zenekar előtt kezdték meg színpadi életüket. Középdöntőig zúzták magukat egy az akkori Csillag Születik tehetségkutatón. A balatoni Pop Gála ’90-en pedig elhozták az első elismerést, a Rajt Díjat. Első anyaguk ezen évhez köthető, melyet elmondásuk szerint egy főképp önmaguknak szánt demó anyag volt 1990-ben, amit a már egy hivatalosan is terjesztett album a “R’n’R Crew” követett 1991-ben, s még ebben az évben Martinovics "Pumukli" Ferenc váltotta Mucsit a billentyűk mögött. Ezalatt a zenekar mellék elfoglaltságként szinte minden elismerést besöpört a Tokaj Rocktáborban ’91-ben és ’92-ben. Ezzel párhuzamosan a Metal Hammer Hungarica magazin pozitív kritikájának köszönhetően itthon a teljes ismertség is beköszönőben volt.
 
Országos turnék képében testesült meg a Szfinx szárnyalása, melyet első albumuk, az 1993-as “Vad játszma” repített tovább. Többszöri sikeres körútjaik voltak önállóan, ahogy más bandákkal, például a Tankcsapdával közösen is. Lukács Laci több alkalommal vokálozott is a Szfinx albumokon. Bizony! Majd 1995-ben készült el a második, marcangolósabb “Húzd!” című albumuk. Eddigre a zenekar körül teljes mértékben a P.Box alapító tag Cserháti “Pityi” István volt jelen, mint támogató & menedzser. Azonban 1996-ban Kori kilépett az együttesből, s ezzel a Szfinx eddigi legnagyobb repülése a végéhez ért. Későbbiekben nem meglepő, hogy miután a P. Box újjáalakult, kézenfekvő lehetett Günter és Kori felkérése, akik akkor igent is mondtak.
 
Eltelt „pár” év, melyről Szfinx aspektusban Kori a következőként emlékszik vissza:
 
“Nem múlt el úgy Omen, vagy P. Box koncert, hogy valamelyik rajongó ne hozta volna szóba a Szfinx-et, és mindig érdeklődtek, hogy mikor lesznek elérhetők CD vagy digitális formában a régi anyagaink. A kiadó is régebb óta szorgalmazta, hogy ne hagyjuk elveszni ezeket a dalokat. Mivel hosszú évek után sikerült ismét színpadra terelni a csapatot (2016-ban a Debreceni Roncsbár színpadán exkluzív bulit adtak), ez a koncert adta a CD megjelenés apropóját., így most mindenki hazavihet egy mementót a ‘90-es évekből.” Vagyis 2016-ban jelent meg a Szfinx zenekar antológiája “Vad játszma / Húzd!” címmel. Melyen nem csak a címben szereplő két, hanem az az előtti két demó anyag is teljes egészében elhelyezésre került. Valamint két plusz dal. A dalaik az összes digitális zeneáruházban is terjesztésre kerültek. Azóta is fel-fel tűntek itt-ott, Campus fesztivál, Lord mikulás. A figyelmesebb, ínyencebb koncertekre járók biztosan a jövőben is elcsíphetnek majd koncerteket. Nem érdemes kihagyni, egyszer legalább el kell jutni egy ilyen bulira mindenkinek, aki a magyar rockot szereti!
 
De addig is hallgasd meg az általunk legjobbnak ítélt dalaikból készült válogatást:
 

 

Rockbook Rockmagazin, RockerBel,,l  (2020.12.09)