Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fish! videóinterjú - Négyfejű combizom, nehéz percek, szabadság, Nemzeti Halnap!A Fish! 2014. augusztus 1-jén a Barba Negra Trackban nagy ünneplésre készült. A zenekar 15 éves fennállását szabadtéren köszönteni, Kovács Krisztián énekes aznapi születésnapját éljenezni és Binges Zsolt basszusgitáros pár nappal azelőtti szülinapját és a zenekarban eltöltött 10 (vagy 11?) évét megünnepelni gyűlt össze a közönség. Ebből az alkalomból beszélgettünk a fiúkkal a koncert előtt, számtalan érdekes kérdésre választ kaphattok az alábbi interjúból, amelyben az előzetes megbeszélés alapján Krisztián és Zsolti állt volna a rendelkezésünkre, de a zenekar egymást oltogató, beszólogatós imidzséhez híven feltűnt Maróti András (André) dobos és Gajda Mátyás gitáros is, akik vicces érdemi hozzászólásaikkal tették színesebbé a beszélgetést. A legnagyobb rajongóknak pedig olyan felvételeket mutatunk, amelyek mindenképp kuriózumnak számítanak. A videóinterjút itt megtekinthetitek:

 


Rockbook: - Augusztus 1-et írunk, és itt vagyunk a Barba Negra Track-ben. Ez nem véletlen, hisz a méltán népszerű Fish! zenekar frontemberének, Kovács Krisztiánnak ma van a születésnapja, amit nem rest egy koncerttel megünnepelni. (Ezúton is kívánunk neki boldog születésnapot!) Ha jól vagyunk informálva, nem csak ezt ünnepli a zenekar a mai napon. Elárulod, mire is koccintanak az idelátogató halrajongók?

Krisztián: - Fogalmam sincs. Nyilván minden nap van valami alkalom arra, hogy be lehessen baszni. Ez nálunk is így szokott lenni, Azontúl, hogy nekem születésnapom van, Zsoltinak pár napja volt, Zolika (Székely Zoltán, a Fish! roadja) egész hónapban szülinapozik.

André: - És a kiskutyám is most hatéves.

Krisztián: - Tehát van minden szép, ezért Nemzeti Halnapnak neveztük el, mert azt hittük, hogy az vicces.

Rockbook: - Matekozzunk kicsit! Ha most ünnepled 37. születésnapodat és a zenekar már 15 éve működik, akkor fiatalon - egészen pontosan 22 évesen - már mikrofont ragadtál. Mi változott az évek folyamán? A nyers őszinteség és szókimondó stílus már akkor is jellemezte a személyed?

Krisztián: - Igen! … Amikor elkezdtük, Zsolti még szinte meg sem született, amikor kezdtük, André is két évre rá csatlakozott, ő a legrégebbi tag mellettem. A stílus maradt, sőt egyre inkább magunk leszünk. Ezt mondhatom szerintem a többiek nevében is. Nagyon szeretnek engem és én is nagyon szeretem őket. Száz százalékig megbíznak bennem és én is bennük. Amit én mondok, azok a dolgok valószínűleg az ő szívüket is nyomják, szócsőként használnak engem. A legmélyebb érzéseiket tolmácsolom, mert ők ugye el vannak foglalva a hangszerekkel, így rám hárul a feladat, hogy az érzéseknek mondatokat biztosítsak.

Rockbook: - Volt egy kis félreértés, miszerint Zsolti nem is 10 éve van a zenekarban, amit te is egy Facebook posztból tudtál meg. Most akkor 10 vagy 11 éve?

Zsolti: - Én vagyok a hibás igazából. Valószínűleg kiskoromban fejre ejtettek, így az Excel táblázatkezelő gyakorlatilag az egyetlen program, amit szeretek, de azért viszont rajongok. Van egy táblázat, amibe mindent felírogatok, és azt nem néztem meg, hanem fejből mondtam, hogy hurrá, tíz éve vagyok a zenekarban. Ezt szét is kürtöltem, meg is jelent, aztán megnyitottam a „Szent Excel-t” és kiderült, hogy 11.

Krisztián: - De ez azért nem számít igazából, mert sokkal többnek tűnik. Olyan, mintha 20 éve itt lenne velünk.

Rockbook: - André! Hogy foglalnád össze az elmúlt közös éveket?! Áruld el nekünk, kinek van a legnehezebb természete a "Haltársaságból"?

André: (rávágja) - Krisztiánnak!!!

Krisztián: - Szerintem ez nem igaz. Kikérem magamnak és vissza is utasítom.

 


Rockbook: - Ne menjünk el szó nélkül a vendégzenekar mellett (Proof Of Life). Miért éppen rájuk esett a választás? Esetleg van közös kapocs a két zenekar között?

Krisztián: - Van kapocs a két zenekar között. Olyannyira, hogy egyrészt a Proof of Life feldolgozta az egyik dalunkat (Gyere ki a rétre), jó barátaink, és én vendégszerepeltem egy-két dalban, mint háttérvokalista. Nekik ez az első koncertjük, és aki a múltkori Barba Negrás koncertünkön itt volt, döbbenten szembesülhetett azzal, hogy egy death metál zenekar volt az előzenekarunk, a Kill With Hate, most pedig egy electro-rockot játszó formáció adja az első koncertjét. Mi szeretjük, ha bármilyen értelemben különleges az a zenekar, aki például fellép velünk és tudunk nekik teret biztosítani.

Rockbook: - Milyen meglepetésre készültök ma? A minőségi szórakoztatás, a 100% hard-pop és az árral szemben úszás mellett mi lesz még?

Krisztián: - Próbálok nem elájulni a koncerten. Nem tudom, a többiek mivel készülnek. Matyi még ígért valamit.

Matyi: - Mi támogatjuk Krisztiánt ezekben a nehéz percekben. Én már sok mindent ígértem, a mai meglepetés pedig legyen meglepetés.

Rockbook: - A zenekarosdi mellett DJ-ként is szórakoztatsz. Reggel fekszel, délután kelsz. Hogy bírod az iramot? Hogy néz ki egy átlagos napod?  

Krisztián: - Hát így, jó reggelt kívánok. Kicsit kemény volt a július, heti 4-5 fellépés, két koncert és 3 DJ-fellépés. Van egyfajta ciklikusság, napi rutin, de fordítva, mint az átlagembereknek. Reggel 5 körüli elalvás, délután 1 órai kelés. Néha muszáj korán kelni, de ebben a melegben egyébként se tudok aludni rendesen.

Rockbook: - Köztudott, hogy bringával közlekedtek. Mennyire személyes ügy ez nektek?

Zsolti: - Mindannyian bringázunk, talán Matyi kivételével. Egyrészt utálunk tömegközlekedni, a kerékpár pedig személyes szabadságot nyújt.

Krisztián: - Jóval olcsóbb közlekedési eszköz, és például mozogsz közben. És hát úriemberek vagyunk, a BKV-n nem fingunk, viszont a bringán ezt bármikor szabadon meg lehet tenni. Senki nem szól ránk. Ezt a szabadság címszó alá lehet tenni. Sokkal egyszerűbb kiszámítani, hogy hová mikor érsz oda, nem kell más embereket szagolgatni és még sorolhatnánk. Egyébként most tudtam meg, hogy négyfejű combizmom van (erről a rajongók az interjúban közelit láthatnak), ez a bringázástól van. Sajnos több izmot nem tudok felmutatni, csak ezt. Úgyhogy a bringázást mindenkinek javaslom. Még Matyinak is, aki csak hobbiszinten kerékpározik. És ínhüvely-izma van.

Rockbook: - Köszönjük a rendelkezésre állást. Reméljük, nem lesz eső, és jó bulit kívánunk leginkább magunknak.

Krisztián: - Nektek legyen ez, én túlélésre játszom és megpróbáljuk magunkból kihozni a legjobbat, mint mindig.

 

 

Interjú: Juhász Vali, JAG

Fotók: Labancz Andrea
 

Címkék: 
fish!