Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Kék éj szépség” - Áron András & The Black Circle Orchestra koncertbeszámoló: Csongrád, Tisza Presszó 2022.05.07.



Csongrádon található kedvenc kis helyünk felé vettük az irányt múlt hétvégén, ugyanis nem oly rég elindult az idei TP koncertsorozat, jobbnál jobb előadókkal. Eme szombati napon pedig  - a lassan már hazajáró muzsikusként aposztrofálható  - Áron Andrást és The Black Cirle Orchestra néven jegyzett kollektíváját tekinthettük meg.
 
Elöljáróban szeretném elmondani, hogy ez egy teljesen új formáció, Áron András azaz Apey évek óta zenél különböző bandákban, a Lazarvs –t gondolom, nem kell bemutatnom senkinek és a Trillion-t sem, mindkét csapatról írtunk már hasábjainkon. Simán csak Apey-re keresztelt akusztikus gitárra írt szóló-projectje 12 évet, egy EP-t és 4 nagylemezt tudhat maga mögött, legutóbbi kiadványa 2020 végén jelent meg Book Of Changes címmel. Aztán tavaly jött egy fuvallat vagy pontosabban kinyíltak azok a szemek, hogy milyen lenne a Book Of Changes dalait nagyzenekaros felállásban interpretálni. Nem tudom, hogy mindig is ez lett volna-e a cél, de a lényeg, hogy az Áron András & The Black Circle Orchestra létrejött, mely Apey legújabb és egyben legfrisseb zenei entitása. 
 
 
A közreműködő zenésztársak olyan együttesekből lehetnek ismerősek, mint a The Qualitons, The Pontiac, vagy a Blahalouisiana. A felállás a következő: Boros Levente (dobos), Hock Ernő (basszusgitáros), Kiss Péter (gitáros), Pénzes Máté (billentyűs) és Schoblocher Barbara (énekesnő). Ilyen illusztris és képzett csapat mellett, egy szava sem lehet az ember fiának, főleg ha még az a bizonyos kémia is működik. Márpedig működik. A hatos első közös produktuma Changes néven látott napvilágot, kb. tavaly ilyenkor, mely élőben lett rögzítve a Zengőkert Stúdióban
 
Aztán a legutóbbi Fekete Zaj fesztiválon sikerült elcsípnem őket a nagyszínpadon. Amennyire eklektikus volt a Zajra jellemzően a 2021-es felhozatal, kezdve az elektronikán át a death-doom-ig és még sorolhatnám, kb. annyira lógott ki az Andrisék produkciója. Biztos velem volt a gond, vagy egyszerűen csak aznap nem vett be az a füstös-blues-os, country-val átitatott feeling. Mondtam is magamban, ez lehet, máshol sokkal jobban átjönne – érvényesülne. És láss csodát, a nap eljött, melynek a csongrádi Tisza Presszó adott otthon.
 
 
Műsoruk vázát a Changes adta, de voltak dalok a Foxes és Stranger albumokról is. A hangzásba nem tudtam belekötni: meleg, harmonikus sound, szép arányok jellemezték a hangképet, a dinamikusabb számok is épp a kellő erővel tudtak érvényesülni, mint a lágyabb ívű, mélyebb tónusú szerzemények. Abszolút összhang, összeszokott csapat, bár inkább használnám rá a család szót, a hangulat is nagyon baráti, emberközeli volt. Az egy szál akusztikus gitárra írt dark folk nóták, a The Black Circle Orchestra-ban fúzión mennek keresztül: post rock, blues, country és jazz elemeket sem mellőzve hoznak létre valami újat, valami egészen izgalmasat. Ha nem ismerném az Andrist akkor simán rávágnám, hogy ez a zenekar élete fő munkája, magnum opusa. Mármint, hogy olyan odaadás és szeretet van a dalokban, amire nem sokan képesek. Megírni és eljátszani egyaránt – és ezt csak alázattal lehet és hiteles tagsággal a hátunk mögött. 
 
Kiemelkedő pillantok számomra a Schoblocher Barbarával közösen előadott dalok (Dancing with the Devils és Glowing Pink Rosé) de valójában ahol kell, ott bekapcsolódik a folyamba, hangával téve teljessé a számokat. A többiek is óriási munkát végeztek, a nagyzenekarra hangszerelt kompozíciók sokkal nagyobb teret kaptak így. Fura, de sokkal atmoszférikusabb, élőbb lett minden. A Blue Veins-nél konkrétan bekönnyeztem… A zseniális Border Blues után jött a másik személyes kedvencem, a The Circle. Nehéz ezekre szavakat találnom, de hidegrázás volt ennél a szekciónál szinte végig.
 
 
Miközben hallgattam a koncertet, egy gondolat vibrált a fejemben: hogy ez az egész, a The Black Circle Orchestra csupán egy kiegészítése az Apey univerzumnak, melyen keresztül transzformálódnak a számok vagy várható majd-e ettől a formációtól – Andrist is beleértve – valami teljesen önálló és saját produkció. Ha ez így van, mármint, hogy készülni fognak közösen új dalok, azt kitörő örömmel fogom várni.
 
Köszönjük szépen mindenkinek ezt az estét: a zenekarnak, a szervezőségnek, a helynek és a kedves közönségnek. A kék éj szépsége ragyogjon továbbra is!
 
Áron András & The Black Circle Orchestra koncert setlist-je:
 
01. Weirdo
02. Personal Demon
03. Confessions
04. High Blues
05. Glowing Pink Rosé
06. Dance With the Devils
07. Your Lifetime Achievement
08. Nothing At All
09. Oldman
10. Truth About Supermarkets
11. Blue Veins
12. Border Blues
13. The Circle
14. I Want You To Miss Me
15. Trouble Will Find You
16. Stranger
 
 
Áron András & TBCO Bandcamp oldala itt elérhető.
 
Lupus Canis
 
Fotók: Novák Attila