Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A magyar nők a legjobbak és a legszebb csajok a világon!" Interjú Téglás Zolival, az Ignite énekesével



Novemberben kétszer is hazalátogatott Téglás Zoli, az Ignite jelenlegi és a Pennywise egykori énekese, aki mesélt többek között arról, hogy visszaköltözött Magyarországra, az Ignite turnéról, a filmes karriejréről, környezetvédelmi aktivitásáról és még sok másról, amit az alábbi interjúban elolvashattok.

 

Rockbook: Szia, Zoli! Nemrégiben huzamosabb időt töltöttél itthon. Elárulnád minek volt ez köszönhető?

Téglás Zoli: Szia. Egy időre visszaköltöztem Magyarországra, a munkáim miatt. Filmeket forgattam itthon, csak az a baj, hogy olyan szerződést írtam alá, amiben az áll, hogy ameddig nincs kész a film, addig nem beszélhetek róla. Rengeteg amerikai filmet forgatnak most Magyarországon, én meg hazajöttem és kaptam pár ajánlatot. Épp várok a Da Vinci-kód 3-ra, hátha abba is már benne leszek, bár nem írtam alá náluk semmilyen szerződést. Ha mégis benne lennék, akkor egy hét múlva megyek vissza Budapestre forgatni. Jelen pillanatban, Amerikában vagyok és az új Ignite lemez felvétele zajlik.

Rockbook: Januárban Európa turné, amely érinti Magyarországot is. Egy nagykoncert a Barba Negrában, majd egy – az európai turnén egyedülállónak számító - akusztikus buli az A38 hajón. Hogy jött az ötlet, hogy két teljesen különböző koncertet adjatok?

Téglás Zoli: Tudod, én mindig is szerettem akusztikus zenét játszani, mivel sokkal személyesebb számomra. Hamarosan megjelenik az új Ignite lemez, amelyhez lesz turné is, utána pedig egy akusztikus anyag fog, amit szintén megturnéztatunk. Van egy ismerősöm, egy énekes a The Bronx hardcore punk bandában,  nekik van egy alteregójuk Mariachi El Bronx néven, ahol ilyen mexikói, el mariachi zenét játszanak. Nagyon jó az egész. A Foo Fighters most vitte el őket turnéra, nézd meg őket, ha tudod! Így képzeld el ezt is! Én mindig szerettem hardcore zenét játszani, de emellett más stílusú, műfajú zenét is. Már sokszor felléptünk akusztikusan, de nem Magyarországon, úgyhogy ez lesz most az első alkalom.

 


Rockbook: Több helyről hallottuk, hogy lesz új Zoli Band felállás. Album is lesz, vagy csak koncertben gondolkozol?

Album biztos lesz, meg valószínűleg koncert is. Először jön az új lemez az Ignite-tal, 3-4 számot kell csak hozzá felvenni a stúdióban, utána pedig jöhet a Zoli band anyag, aminek a fele már szinte megvan. Most fog amúgy kijönni egy új Zoli band szám, ami a Petőfi Sándor: Falu végén kurta kocsma című versének a megzenésített változata. Várom a végleges verziót, amit aztán meg lehet majd hallgatni a Zoli band internetes oldalon.  A Petőfi Rádió is fogja biztosan játszani, ugyanis a Nyolcas stúdióban vettük fel.

Rockbook: Amikor itthon tartózkodsz, akkor van időd meglátogatni az underground helyszíneket? Szoktál járni koncertekre?

Téglás Zoli: Nem nagyon, mert annyi munkám van Magyarországon, amikor ideutazok, hogy egyszerűen nincs időm. Van egy jótékonysági cégem Amerikában, amivel pelikánokat mentünk, van mellette még két zenekarom, szóval eléggé elfoglalt vagyok, ezért nem sokat bulizok. Szeretek dolgozni.

 


Rockbook: Tervezel itthon egy környezetvédelmi projektet, ami ilyen küldetésszerű dolog lesz. Erről mit lehet tudni?

Téglás Zoli: Sokszor azt mondják, hogy egy országnak, egy városnak mindig fejlődnie kell. Az a baj, hogy Magyarországon általában ez azt jelenti, hogy kivágják a régi fákat, tönkre teszik a természetet, kihasználják a vizeket, ez megy most nálunk Veresegyházán is. Ezért összehoztunk egy természetvédelmi csoportot, amivel meg szeretnénk védeni a tavakat Veresegyházon, szeretnénk megóvni a 100 éves fákat is, és le akarjuk lassítani ezt a felgyorsult folyamatot, ami a világon szinte mindenhol jelen van. Most volt egy felvétel a híradóban erről (klikk ide), nagyon oda fogunk figyelni mindenre, hogy rendben menjen Veresegyházon. Már vannak olyan tervek, amik az egész falu életét megnehezíthetik, pl.: szennyvíztisztításra akarják felhasználni a tavat, a régi fák helyett pedig újakat akarnak ültetni. (klikk ide, a hír 4.20-tól) Ha az ember nem figyel oda a környezetére, ahol lakik, akkor nagyon könnyen tönkreteheti azt.

Rockbook: Kicsit ugorjunk vissza az időben! Hány évesen  kerültél bele a hardcore-ba? Mi volt az első ezzel kapcsolatos komolyabb élményed?

Téglás Zoli: Úgy kezdődött az egész, hogy amikor fiatal gyerek voltam akkor még nem volt hardcore, csak punk-rock volt, így azzal kezdtem. Amikor Magyarországon kommunizmus volt, csak a rockerek lázadtak ellene, nekem hosszú hajam volt, a rock zene volt a mindenem.  Amerikában születtem, de itthon nőttem föl, és amikor visszautaztam az USA-ba, a klubokban ott ismertem meg először az olyan bandákat, akik politikáról, kapitalizmusról, vagy a szociális berendezkedésről énekeltek. Mint mondjuk a Minor Treath, akiknek olyan dolgokról szóltak a dalaik, mint a straight-egde, a természetvédelem, vízerőművek, stb. Azért szerettem meg a punk-rock, hardcore stílust, mert számomra mindig is fontosak voltak a szövegek.

Rockbook: Első bandád volt az Ignite vagy előtte volt más zenekar is, amiben énekeltél? Esetleg hangszeren játszottál?

Téglás Zoli: Volt egy másik zenekar, amiben énekeltem, de amikor fiatal voltam inkább sportoltam, vízilabdáztam, a suliban pedig birkóztam. Játszottam sokat az amerikai vízilabda csapatban is, sosem unatkoztam. Miután befejeztem az iskolát, pilóta szerettem volna lenni, 19 évesen meg is kaptam az engedélyemet. Aztán 1994-ben véletlenül belekerültem az Ignite-ba. Tehát, igen volt egy másik zenekar is, de ezek annyira nem nagy dolgok.

 


Rockbook: Hogyan emlékszel vissza az első magyarországi koncertetekre (a Madball-lal és a Straight Faced-del)?

Téglás Zoli: Az a buli a Riff-Röff klubban volt Budapesten, emlékszem a magyar himnusszal kezdtem, nagyon nagy élmény volt számomra a koncert, ez volt az első akkor Magyarországon. Tele volt a hely emberekkel.

Rockbook: A sok, szinte rendszeres fellépés felkapott zenekarrá tett benneteket olyannyira, hogy egy vezető magyar tv csatornán interjú is készült veled. Többek között beszéltél a koncertekről, valamint, kihangsúlyoztad, hogy magyar feleséget szeretnél magadnak, aki majd paprikás krumplit főz neked. Sikerült megtalálni az igazit az óta?

Téglás Zoli: (hangosan felnevet)

Rockbook: De volt veled ilyen interjú? Emlékszel?

Téglás Zoli: Persze, hogyne! Emlékszem rá. Nem sikerült még feleséget találni, de az óta is keresem. Tudod milyen ez, nem olyan egyszerű, ahogy elgondolod. :) Nagyon szeretem a magyar nőket, ők a legjobbak és a legszebb csajok a világon.

Rockbook: Ez pontosan így van! :) 2000 környékén meghívtak a Misfits-be. Milyen volt Danzig mester nótáit énekelni?

Téglás Zoli: Amikor nyomultam a Misfits-szel, a Michale Graves (Misfits énekes) nem szeretett minden este soundcheck-olni. Én minden nap felmentem a többiekkel, Jerry-ékkel, hogy „hé, én beállítom a mikrofont nektek” és akkor énekeltem egy kicsit. Tudtam és valahol akartam, hogy Jerry Only (Misfits gitáros) hallja meg a hangomat, ahogy énekelek, mivel én nagyon szépen megtanultam azokat a számokat, amiket check-oltak minden este. Aztán egy év múlva, felhívott a Jerry telefonon, hogy, „Hé Zoli, a Michale Graves kiszállt, kell nekünk egy énekes, úgyhogy gyere légy szíves. Itt van 42 szám, tanuld meg! „ És én megtanultam…

Rockbook: Melyek a kedvenc Misfits nótáid?

Téglás Zoli: A „20 Eyes”, ezt nagyon szeretem és a „Where Eagles Dare”. Mindkét szám nagy kedvenc.

 


Rockbook: Ha már a Misfist-ről faggattunk, akkor mesélj a Pennywise időszakról is. Milyen érzés egy hasonló, kicsit punkosabb felfogású, dallamosabb zenét játszó banda dalait énekelni? Hátráltatta-e az Ignite tevékenykedését a Pennywise korszak?

Téglás Zoli: A Pennywise-zal az volt, hogy van a gitáros, a Fletcher Dragge, aki egy hatalmas figura és egyben nagyon őrült fazon, egy igazi motoros arc, vele szinte minden héten szoktam beszélni. Tudod a Pennywise egy kicsit más állapot, sokkal vadabb meg durvább, mint a Misfits zenekar, minden este áll a bál körülöttük: valaki börtönbe kerül, valaki pedig a kórházba. Mindig volt valami marhulás. Én nagyon jól éreztem magam velük, elég sokat nevettünk, hülyéskedtünk, és ennek egy közös lemez lett az eredménye. (All or Nothing) Ez is egy remek élmény volt, csak tudod az volt a baj, hogy szanaszét törtem a hátam stagedive-olás közben, aztán többször is a turnék során (amiről nem tudtam) és lebénultam a bal oldalamra. Ekkor azt mondtam, hogy addig nem tudom folytatni, amíg a hátam rendbe nem jön, ezért elmentem egy kórházba, Lipcsébe, ahol megműtöttek. Mondtam a srácoknak a Pennywise-ban, hogy hozzátok vissza a régi énekest, mert én nem tudok turnéra menni Félek, hogy egy rossz mozdulat és megvan a baj. Regenerálódni akartam, semmit se csinálni vagy egy évig, de ők folytatni akarták (a családjuk miatt is, ami érthető) ezért aztán visszahozták a régi vokalistát, aki most turnézik újra velük. Az egész nagyon klassz volt, de tudod, amikor már több mint 20 éve turnézik az ember, akkor szétbassza teljesen a testét, minden este magas helyekről ugrál, a hangfalak tetejéről, könnyen megsérülhet. Amikor lebénultam, nagyon megijedtem, hogy mi lesz velem, ezért pihenni, gyógyulni akartam és vigyázni az egészségemre.

Rockbook:  Manapság milyen bandákat hallgatsz? Kik az aktuális kedvenceid?

Téglás Zoli: Nagyon szeretem az Alter Bridge-t, az most az egyik nagy favorit.

Rockbook: Köszi szépen az interjút!

Téglás Zoli: Én is köszönöm szépen!

 

www.pelicanrescueteam.org

https://www.facebook.com/teglaszoliofficial

https://www.facebook.com/pages/Zoli-Band/82956745280?fref=ts

 

 

Balogh Péter, Lupus Canis

 

Címkék: 
Ignite
pennywise
Misfits