Bejelentkezés

x
Search & Filters

Metallica - Már hazánkban is forog a "Through The Never' című film (filmkritika)

A Metallica valami olyasmibe fogott, aminek ugyan vannak előzményei a műfajban - nekem az AC/DC 'Let There be Rock'-ja, vagy a Led Zeppelin 'The Song Remains the Same'-je jutott először eszembe -  de a 3D megjelenítés, a profi rendező alkalmazása, a kerettörténet mégis egyedivé teszi a legújabb produkciójukat, a Through the Never c. mozifilmet. Elöljáróban szögezzük le: a Metallica a műfaj egyik legnagyobbja. Ahogy a művelt mongol mondja: undisputed. A Heavy Metal-ban nem volt nagyobb hatású zenekar, és valószínűleg nem is lesz. Több, mint 200 millió eladott lemezzel, R&R Hall of Fame tagsággal, Grammy díjak sokaságával, platinalemezekkel (csak a Black Album 15-szörös) mára tagadhatatlanul klasszikusokká váltak. Ennek megfelelően kevés megosztóbb alakulat létezik a Földön, mint a "Four Horsemen". De megosztónak lenni jó, biztosan hasznos, valamint látványosan kifizetődő. Esetünkben a 'Kill 'Em All'-on és a 'Master of Puppets'-en szocializálódott ős-rajongótábor idegeit szétziláló 'Black Album'-ot, a 'Load/Reload' párost, a 'St. Anger' Lp-t, vagy a szimfónikus duplát elég említeni, a Napster balhéról nem is szólva. A Lou Reed-del felvett 'Lulu' pedig már sokak szerint (e sorok írója szerint is) tényleg messze a fájdalomküszöbön túl van. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a Metallica mindent visz. A 'Some Kind of Monster' film, és az ott ábrázolt válság elmúltával financiálisan a banda szárnyal, a "Sold Out" tábla szinte minden koncerthelyszínen kikerül, a tagok 50 felett is elképesztően energikusak, a basszusposzton bekövetkező tagcsere (Newsted/Trujillo) is egyértelműen hasznukra vált, szóval fut a szekér, ebben a helyzetben húztak lapot 19-re a filmmel, és bejött.

Nekünk, magyaroknak külön öröm a rendezőválasztás, ami a hírek szerint Ulrich filmimádatának köszönhető, aki látta a 'Kontroll'-t, ennek következtében castingolták Antal Nimródot, majd állítólag legalább hét rendező közül választotta őt a Metallica. Nem tudni, a többiek milyen történetet vázoltak a zenekarnak, de a megvalósult verzió igazolni látszik a választást. Misztikus, nagyon erős atmoszférájú hátteret ad az alapvetően koncertfilmnek, ami egy, a filmben meg nem nevezett városban játszódik (a felvételek a kanadai Vancouverben készültek). A sztori több, mint homályos, de ez így van jól (a kulcs valószínűleg a Trip által a küldetés kezdetekor bevett kapszula), nekem a jó dalszöveg analógia jutott eszembe, ami a közhely szerint mindenki számára mást jelent. Mindenesetre szimbolikája illeszkedik a Heavy Metal kliséihez, megjelenik benne a gonosz, az erőszak, a félelem, hangulatában erősen megtámasztja a dalszövegeket, egyáltalán a Metallica zenéjét.

 

Dane DeHaan

 


Off: Ezen a ponton nem bírom ki, hogy ne térjek ki az Origón megjelent kritikára, számomra értelmezhetetlen, amikor valaki a kedd reggeli kávé után egy füst alatt elmondja Hetfieldnek, hogy mit kellene a Metallicának csinálnia egy ilyen filmben, és Antal Nimródnak, hogy hogyan kellene egy sztorit felépíteni, valamint azt meg is rendezni. Számon kérni azt, hogy egy "egyszer az életben" filmben miért nem szerepelnek a félreütések, a falsok stb.., minimum érdekes felvetés, kb. egyenértékű azzal mintha Al Pacino-n kérné számon azt valaki, hogy a Sebhelyesarcúban egymás után elkövetett 3 szövegtévesztést miért nem hagyták benne a végleges változatban, mert az úgy életszerűbb lett volna. Az hogy A. N. esetében egy szájbarágós, közhelyes, mindenki számára azonnal érthető történet elmaradását reklamálja a szerző, a vicc és bolondozás kategóriája. Ezt a sztorit találta ki, emiatt választotta őt a zenekar, és ezt is rendezte meg, véleményem szerint nagyon jól(ezzel nem vagyok egyedül, a rottentomatoes(alul belinkelve) az írás pillanatában 82%-ra értékeli a filmet. (Ez a weboldal profi kritikusok véleményeit átlagolja) Csak az összehasonlítás végett, pl. a Forrest Gump 71%-on, az előbb említett Zeppelin klasszikus pedig ez idő szerint 73%-on áll. Erről ennyit, vissza a filmhez.

Az, hogy a hangzás, a 3D-vel felturbózott képi világ (operatőr: Pados Gyula) tökéletes, az alap, én IMAX-ben néztem, a kezdő 'Creeping Death'-nél begöndörödött a hajam. Kedvencek voltak még: Ride, Master, Battery. A végén a stáblistánál, üres arénában, széken ülő tagokkal lejátszott Orion pedig egyszerűen zseniális, egyúttal valószínűleg tisztelgés Cliff Burton előtt. Az egész nagyon feszes, nagyon kemény, nagyon üt. A setlist-en persze, mint mindig, lehet vitatkozni (nekem pl. hiányzott egy vidám 'Sad but True', vagy egy jó 'Seek and Destroy'), de nyilván a zenekar is átgondolta ezerszer, mi marad, mi nem, ez jött ki belőle, szerintem 80%-ig mindenki elégedett lesz. Külön jó pont a közelikért Hetfield gödrös arcáról, vagy a felső kameraállásból többször megmutatott Ulrich-kopaszfoltért, de az 'Orion'-ban Trujillo mackófelsője is arról árulkodik, nem sok púder fogyott a forgatáson, és Istennek hála nem Lakatos Márk volt a stylist:-))) "Love it or leave it...!"

 

Metallica - Master Of Puppets (Through The Never)

 Az egész vérprofi, Metallica rulez, Antal Nimród rulez, kötelező!!!! http://www.rottentomatoes.com/m/metallica_through_the_never/

 

A filmben elhangzó dalok listája:

 

01. The Ecstasy Of Gold
02. Creeping Death
03. For Whom The Bell Tolls
04. Fuel
05. Ride The Lightning
06. One
07. The Memory Remains
08. Wherever I May Roam
09. Cyanide
10. …And Justice For All
11. Master Of Puppets
12. Battery
13. Nothing Else Matters
14. Enter Sandman
15. Hit The Lights
16. Orion

 

Eredeti cím:  Metallica: Through the Never | Műfaj: színes, feliratos, amerikai zenés akciófilm | Rendező:  Antal Nimród | Játékidő:  95 perc | Zene: Metallica | A film forgalmazója: Fórum Hungary | Hazai mozi bemutató: 2013. szeptember 27. | Főszereplők: Dane DeHaan, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Robert Trujillo, Jeremy Raymond, Mackenzie Gray | Korhatár: 16 / IMAX 3D-BEN IS!

 

 

Lars Ulrich, James Hetfield, Antal Nimród, Kirk Hammet és Robert Trujillo

 

 
Lati
 

Címkék: 
metallica