Bejelentkezés

x
Search & Filters

The Pretty Reckless - Taylor Momsen beszél meztelen lemezborítójáról. Going To Hell lemezkritika

A The Pretty Reckless  legújabb lemezének, a „Going To Hell”-nek (melynek kritikáját lentebb elolvashatjátok) borítóján énekesnőjük szerepel, anyaszült meztelenül. „Mindannyian meztelenek vagyunk, amikor megszületünk,” nyilatkozta Momsen. „ Ha ezt zavarónak találod, az a te bajod.”

Momsen példának egy másik népszerű meztelen borítót hozott fel. „Nem hinném, hogy John Lennon sokkolni akarta az embereket, mikor meztelen volt a „Two Virgins” borítóján,” mondta. „Csak megpróbált annyira őszinte és nyers lenni, amennyire csak tőle tellett, és nekem is ez a szándékom a meztelenkedéssel.”

Az énekesnő szerint, egy klasszikus Pink Floyd poszter inspirálta. A borítón Taylor meztelenül ül, hátán pedig egy fekete, nyílban végződő kereszt található.

 

The Pretty Reckless - Going to Hell (2014) lemezkritika

 

A Red Hot Chilli Peppers énekelt még a bohóckodós éveiben a katolikus iskolás lányokról. Nem is kell a Chester the Molester frontemberének lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, milyen szexuális tartalmat hordoz a dal. Taylor Momsen – a zenekar énekesnője – rossz kislány szerepet játszik a bandában, ám ezúttal más indíték is van a Going to Hell mögött.

Marilyn Manson és a Guns n’ Roses sikeres előzenekari fellépése után a Sandy Hurrikán tönkretette a banda stúdióját, mikor belekezdtek az új album felvételi munkálataiba. Kb fél milliós felszerelés veszett kárba az áradás miatt, így miután áramszünet sújtotta New York-ot, egy mélyebb inspirációt kaptak a továbbiakhoz. Így a Going to Hell részben kivezető útszakasz az Ószövetség szunnyadó rettegéséből, ahol a pokol egy természeti katasztrófa sújtotta hellyel egyenlő.

A szám tónusa éppolyan meztelen, mint a borítón Momsen. Ideg-sokkos, lecsupaszított formája a rock ’n roll-nak, ami időnként nagyon hajaz a HEART korai éveire és legutóbbi néhány albumára. Néhány dalban Momsen hangja úgy szól, mint Lita Ford-é, ugyanakkor meg van már a maga sajátos rock-blues-country-s stílusa, ezért jól szól ő is a maga módján, és szépen halad a hard rock vonal felé.

 

The Pretty Reckless - Going to Hell (Full Album)

 


A címadó dal nem pazarolja a hallgató közönség idejét holmi közjátékra, egyből kiderül, hogy a zenekar panaszai elevenednek meg benne, amiből egyenesen a következő számba - Heaven Knows – csöppenünk, amiben Taylor és egy csapat iskolás mantráját hallhatjuk arról, hogy „odalentre tartozunk mindnyájan”. Az album többi része a szex, a drog és a rock ’n roll hármasát idézi meg, de üdítően kerüli mindezek ünneplését.

A tivornyák helyetti marasztalás adja a sava borsát az egésznek, ennek bizonyítéka a ’Fucked Up World’ és a ’Why'd You Bring a Shotgun to the Party’, utóbbi keményen kritizálja az ünneprontókat - ’You wanna make a statement, you should've come without it’ – vagyis ’Nyilatkozni akarsz? Akkor nélküle (fegyver) kellett volna elgyere’. Annak ellenére, hogy Taylor Momsen nyögdécselésén keresztül jutunk el az erotikus ’Follow Me Down’-hoz, egy allegóriát formáz meg előttünk, miszerint a múzsája hívja őt egy lírai folyóhoz megtisztulásra (a szöveg szerint ’ igyál, míg a víz tiszta nem lesz), hogy megtisztítsa a halandókat, akikben az ősi vágy rejtőzik. Az akusztikusba áthajló kórus rész azonnal átdobja az embert a western-i időkbe, mielőtt az erősítés átveszi a hatalmat. A ’Follow Me Down’ olyan feszes, mint egy ököl és egy éles vágással végződik.

A ’Blame Me’ és a ’Fucked Up World’ című számok magunkban hordozzák a szigorú egyházi iskolák cinikus önfenyítését, ahol Taylor már viszket attól, hogy megmentse valaki – egyébként nem vallási értelemben. A másik véglet a mindössze egy perc hosszú kvázi altatódal – Dear Sister – amiben a gitáros Ben Phillips-el keresnek némi irgalmat, és ez szépen átvezet minket az ostorozó ’Absolution’ című dalba.

Lágy balladák egyébként ugyanúgy megtalálhatóak az albumon, mint elődjén, ilyen például a ’House on a Hill’, vagy a rövid ’Burn’. Néhány erősebb akusztikus és furulyás rész enyhíti átmenetileg a ’Sweet Things’ keserű és sértődött puffogását. Ennek ellenére a Going to Hell egy igen vad, szórakoztató és vidám korong lett.

Értékelés: 10/8.

 

The Pretty Reckless - Heaven Knows

 Dallista:

01. Follow Me Down
02. Going to Hell
03. Heaven Knows
04. House On a Hill
05. Why'd You Bring a Shotgun to the Party
06. Sweet Things
07. Burn
08. Blame Me
09. Dear Sister
10. Absolution
11. Fucked Up World
12. Waiting for a Friend
13. Going to Hell (akusztikus)
14. Sweet Things (akusztikus)

 


 

Címkék: 
The Pretty Reckless
Taylor Momsen