Bejelentkezés

x
Search & Filters

Báthory Zoltán (Five Finger Death Punch)

Születés / Halálozási dátum: 
1978. május 16. kedd
Születési hely: 
Szentendre - Magyarország

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Báthory Zoltán (Szentendre, 1978. május 16.) magyar születésű amerikai zenész, dalszerző, producer a los angelesi Five Finger Death Punch heavy metal együttes alapítója, ritmusgitárosa, és fő dalszerzője. Amikor 13-14 évesen először hallotta az Iron Maident, tudta, hogy zenész szeretne lenni. A Maiden mellett az Accept, a Pantera, és az Anthrax voltak rá a legnagyobb hatással.

1995-ben hagyta el Magyarországot, hogy New Yorkba költözhessen, ugyanis az akkori bandájának, a Sunskullnak szerződést ajánlottak, de végül az albumuk nem jelent meg. Ezt követően tervezéssel és dizájnnal foglalkozott. Az így keresett pénzből vették fel később a Five Finger Death Punch első albumát. 2004-ben csatlakozott a post-grunge zenekarhoz, az U.P.O.-hoz, a basszista, Ben Shirley helyére, de csak turnén játszott velük, és 2005-ben kiszállt. Aztán megalapította a Five Finger Death Punch-ot. Ő találta ki a zenekar nevét, a kifejezés Quentin Tarantino Kill Bill című filmjéből ismeretes, Báthory maga is kungfu mozi rajongó. Egyébként pólókat tervez a zenekarnak, legtöbbször azokban is lép fel. Mind a zenekar, mind Báthory széles körben elismert az amerikai metaléletben, 2010-ben ő kapta a Dimebag Shredder díjat a Revolver Golden Gods díjátadón. A BC Rich pedig 3 saját gitárt készített számára.

A zenélés mellett Zoltán pilótáskodik és egy ideig az űriparban is dolgozott, és az övé egy jiu-jitsu felszerelést gyártó cég is, az Alpha Dog Combat Gear. Emellett fekete öves judos, KungFus, és Jiu-Jitsuban is járatos. 2012 Jiu-Jitsu világbajnokságon ezüst érmet szerzett, és a Pentagon is fegyveres harcászati szakértővé avatta. Egy interjúban mondta, hogy sokat tanult himalájai jógiktól és japán szerzetesektől. Las Vegasban él, mert szereti az olyan városokat, amelyek sohasem alszanak. Az ilyenek közül Oszaka a kedvence. Hobbijai közé tartozik a paintball és a jiu-jitsu. Zoltán napjaink heavy metaljának egyik legsikeresebb dalszerzője és producere.

Tovább a Five Finger Death Punch oldalára.

 

Forrás: wikipédia